Розділ для чоловіків

Якщо у жінки рак молочної залози, чоловік повинен знати, як їй допомогти.

Коли ставлять такий діагноз дружині, чоловіка це може шокувати та стати проблемою не тільки для його коханої, але й для нього самого. Можливо, йому мало відомо про захворювання, і чоловік не знає, чим допомогти. Інформація, представлена в цьому розділі, важлива для розуміння ситуації.

Що відбувається?

Рак молочної залози – захворювання, яке не лікується простими таблетками. Лікування дуже індивідуальне, залежить від розміру новоутворення та ступеня поширення пухлини, біологічних характеристик та агресивності, віку жінки.

Але є деякі моменти, яких можна очікувати. Більшість жінок з раком молочної залози потребує хіміотерапії. Це щонайменше три місяці. Кожних три тижні потрібно проходити курс хіміотерапії, який може тривати кілька годин. Після курсу хіміотерапії доводиться приймати спеціальні препарати, жінка погано почувається. Змінюється її зовнішній вигляд, часто відбувається втрата (тимчасова!) волосся. Це дуже важливий стресовий фактор для кожної жінки, навіть якщо вона старанно його приховує.

Можуть відбуватися й інші зміни: під час променевої терапії буває сильна втома, можуть виникнути зміни чутливості та шкіри, зміна емоційного стану.

Що може зробити чоловік?

Найбільша складність – це перемога над почуттям безпорадності. Неймовірно важко спостерігати, як кохана страждає від важкої хвороби та проходить складне лікування. У цій ситуації вміння слухати – величезна цінність. Отже, кілька порад.

  • Будьте відкритими, наскільки це можливо. Якщо відчуваєте страх, зізнайтеся в цьому. Якщо хочете, плачте.
  • Щоразу, коли це необхідно, ходіть з нею до лікарні. Не залишайте жінку одну. Якщо не можете, обов'язково переконайтесь, що її хтось супроводжує.
  • Приносьте їй улюблені книги, разом дивіться улюблені фільми – дбайте про комфорт жінки.
  • Про себе подбайте самі і більшість турботи про сім'ю візьміть на себе.
  • Дуже важливим є фізичний контакт. Не бійтеся торкатися жінки, цікавитися її фізичним і душевним станом.
  • Не треба показувати свою «жалість». Це пригнічує та принижує. Ставтеся до жінки, як до партнера, друга, близької людини з тимчасовими труднощами.

Надзвичайно важливим є спілкування, особливо коли є проблеми з сексом. Чоловік може сумніватися, не знати, як наблизитись до дружини. Якщо жінка проходить курси хіміотерапії, то останнє, про що вона думає, – це секс. Водночас, її може не залишати думка про те, що через хворобу коханий чоловік втратить інтерес до неї. Говоріть відкрито про свої сексуальні потреби. Скажіть жінці про те, як сильно любите її та бажаєте, але розумієте, що вона втомилася, що її стан не дуже добрий. До жінки повернеться впевненість, за розуміння вона буде вдячна.

Довгий шлях

Рак молочної залози довго впливає на життя жінки, навіть після успішного лікування. Їй необхідно буде проходити регулярні обстеження, лікування для запобігання рецидивам. Чоловік повинен ставитись до цього з розумінням та терпінням. Не бійтеся запитувати лікаря, обговорювати з ним всі незрозумілі моменти, проконсультуйтеся з психологом Центру. Тільки щире бажання підтримати, завжди бути поруч допоможе чоловікові та його коханій жінці гідно і спокійно пройти цей нелегкий шлях.

Запис на прийом

Для продовження введіть захисний код і підтвердіть відправку.
* – обов'язкове для заповнення