Що потрібно знати про рак молочної залози

Шок, розгубленість, відчай — це лише деякі з емоцій, які відчувають пацієнтки, коли дізнаються про серйозну хворобу. Щороку тисячі жінок в усьому світі (і Україна — не виняток) чують діагноз «рак молочної залози». Для абсолютної більшості з них така ситуація — несподіванка, і вони зовсім нічого не знають ані про захворювання, ані про те, яке лікування знадобиться.

Про що потрібно знати у цей момент? Що врахувати? І як заспокоїтись? Сьогодні ми обговоримо ті питання, що першими виникають у жінки. Це саме та інформація, яку потрібно знати, коли встановлено діагноз.

 * Це не ваша провина

Не можна запобігти виникненню раку молочної залози. Дві головні причини розвитку хвороби — жіноча стать і вік. Що старше ми стаємо, то вищий ризик виникнення раку. На жодну з цих причин не можна вплинути, тому не потрібно шукати винних.

Дещо підвищити ризик захворювання може наявність зайвої ваги, куріння, надмірне вживання алкоголю, але худі жінки, що не п’ють і не курять, теж можуть хворіти на рак.

 * Кожна пухлина унікальна

Рак молочної залози — це новоутворення, що виникає у грудях. Проте кожна хвороба може мати особливості, які впливають і на лікування, і на подальший прогноз.

Залежно від того, де з’явилась пухлина, рак може бути дольковим чи протоковим. Новоутворення може мати позитивні чи негативні рецептори до гормонів (естроген, прогестерон) та до епідермального фактора росту HER2/neu. 

Детальніше про молекулярні підтипи та патогістологічну градацію раку молочної залози — тут: https://www.lissod.com.ua/ua/about-cancer/cancer-types/rak-molochnoj-zhelezy/

 * Не всім потрібні хіміотерапія, гормональна терапія й опромінення

Існують різні протоколи лікування раку молочної залози. Оптимальна тактика ґрунтується на врахуванні розміру пухлини, її особливостей, наявності віддалених метастазів.

Якщо пухлина має позитивні рецептори до гормонів чи HER2/neu, будуть призначені відповідні препарати.

Хіміотерапія — це те, чого жінки намагаються уникнути, адже болісно сприймають думку про втрату волосся. Насправді на сьогодні це один з найбільш ефективних методів лікування раку, а сучасна супровідна терапія дозволяє поліпшити самопочуття жінки у цей період.

Променева терапія на лінійних прискорювачах дозволяє зробити необхідне лікування максимально безпечним і ефективним. Таким чином пухлина отримує максимальну дозу опромінення, а оточуючі органи не страждають від впливу.

 * Груди можна зберегти

Коли жінці кажуть про її діагноз, вона, перш за все, боїться втратити жіночність і красу. Та операція не завжди означає, що йдеться про повне видалення грудей.

Нині перевага надається органозберігаючим втручанням. Якщо дозволяють розмір і особливості пухлини, видаляється лише та ділянка молочної залози, де розташоване новоутворення. Біопсія сторожового лімфовузла, що проводиться безпосередньо під час основної операції, допомагає зробити втручання менш травматичним і зберегти лімфовузли, якщо у них немає метастазів.

Та навіть якщо хірургам доводиться провести мастектомію (повне видалення молочної залози), онкопластичні операції дозволяють відновити втрачену красу і навіть зробити груди більш привабливими, ніж раніше.

https://www.lissod.com.ua/ua/contemporary_mammology/cure/orhanocokhranjajushchee-lechenie/

 * Важливо рухатися

Є дослідження, що вказують на користь фізичних вправ для жінок, хворих на рак молочної залози. Активність знижує ймовірність рецидиву, а ще — допомагає легше перенести побічні ефекти хіміотерапії. Крім того, помірне навантаження поліпшує настрій, а це особливо важливо для жінок, що опинились у нелегкій ситуації.

 * Сексуальне життя можливе

Рак молочної залози може вплинути на статеве життя, адже хвороба і лікування погіршує психологічний настрій пацієнтки. І це зрозуміло. Якщо жінка втрачає молочну залозу, для неї це — трагедія. Випадіння волосся під час хіміотерапії також здатне викликати депресію.

Але, в будь-якому випадку, ні операції, ні втрата волосся, ні зміна ваги під час лікування не можуть зруйнувати кохання, якщо воно є, і не повинні бути перешкодою для сексу.

Жінці і її партнеру просто потрібно звикнути до змін у тілі, спричинених операцією чи менопаузою.

 * Рак може повернутися

На жаль, ніхто не застрахований від рецидиву. Найбільша ймовірність його виникнення — у перші п’ять років після проведеного лікування. Саме тому в цей період здійснюється регулярний контроль за станом здоров’я жінки. У перший рік обстеження призначаються кожних три місяці, пізніше інтервал між візитами до лікаря збільшується.

 * Рак молочної залози не лікується дієтою чи БАДами

Вживання однієї їжі і виключення іншої ніяк не впливає на ризик рецидиву. Не потрібно повністю виключати з раціону цукор. Корисно дотримуватися здорової збалансованої дієти — це поліпшує настрій і самопочуття, а ще дозволяє контролювати вагу (відомо, що надмірна вага може збільшити ризик рецидиву і призвести до серцево-судинних захворювань). Однак якщо час від часу вам хочеться з’їсти шматочок торту, цукерку чи випити келих шампанського — не відмовляйте собі і не відчувайте провину.

Рак молочної залози — це серйозна хвороба, яку можна вилікувати, якщо вчасно звернутися до онкологів. Серед жінок, хвороба яких діагностована на ранній стадії, після лікування 98% одужають. Але не втрачайте час на експерименти і прийом сумнівних препаратів, БАДів, настоянок трав чи грибів, соди, перекису водню та усього іншого, що пропонують на інтернет-форумах. Рак має лікуватися за міжнародними протоколами — це дає надію на одужання і на суттєве продовження життя.

 Проконсультуйтеся з онкологами LISOD:

0-800-500-110 — безкоштовно по Україні;

+38-044-277-8-277 — щодня з 8.00 до 20.00. 

Інші новини