Якщо вчитися, то тільки у кращих!

Це принцип, яким потрібно  керуватися, якщо хочеш досягти успіху. У LISOD теж впевнені, що ключ до успіху - в безперервному навчанні і розвитку своїх фахівців.

Саме тому на щорічну міжнародну конференцію в галузі експериментальної та клінічної гастроентерології - Об'єднаний Європейський тиждень - був делегований Вадим Корпяк, хірург, ендоскопіст LISOD. Це одне з найбільш відвідуваних наукових подій, яке збирає щорічно кілька тисяч фахівців з усього світу.

- Про цей захід я знав давно, а потрапити на нього пощастило вперше,-  розповідає Вадим Корпяк. - До Відня з'їхалися фахівці з 111 країн. Це була триденна конференція і дводенні майстер-класи для охочих навчитися новим методикам, а також для тих, хто хоче перевірити власні знання та навички. Я намагався потрапити на ті теми, які найбільше цікавили мене: скринінг колоректального раку і інвазивна ендоскопія. Найбільше запам'ятався блок, присвячений японсько-європейській співпраці.

Як розповів Вадим Степанович, вся ендоскопія в тій формі, в якій вона є зараз, зародилася саме в Японії. Фактично японці для всієї світової спільноти є «законодавцями моди» в ендоскопії, вони йдуть на кілька кроків попереду в порівнянні з усіма іншими країнами. Але японські фахівці всі проблеми намагаються вирішити ендоскопічно, на відміну від європейських спеціалістів, у практиці яких основним методом поки залишається хірургія. Тому коли до нас «доходить» нова технологія «made in Japan», часто виникає питання «чому саме ендоскопія»? Відповіді на це можна було отримати на блоках по оперативній ендоскопії в стравоході і кардії (POEM / Heller, STER / FTRD, ARMS (A) / Nissen). Тут розглядалося три великих ендоскопічних досягнення, автором яких є Inoue-sensei - автор багатьох операцій і класифікацій, за якими працює весь світ.

- Дуже пізнавальним  був блок, який акцентувався на ендоскопічному лікуванні хірургічних ускладнень – у тому числі  стенозів upper GI, на якому демонструвалася ціла схема такого лікування, - ділиться своїми враженнями Вадим Корпяк. - Я завжди дотримуюся думки, що навіть якщо ти й «експерт» в якійсь темі, все одно, відвідуючи такі заходи, ти можеш почути думки інших, погляди з іншого боку і часто не ендоскопічного, як в нашій ситуації, а й хірургічного, гастроентерологічного тощо. Тому можу сказати однозначно, що такі заходи просто необхідні для всіх фахівців: і початківців, і профі.

Успіх - це не те, чого можна досягти протягом одного дня, місяця або року. Щоб стати професіоналом, потрібно багато працювати, бути відданим своїй справі і не чекати, що досвід прийде сам. Потрібно пам'ятати, що завжди є додаткові можливості, і успішні лікарі знають, як прокласти свій власний шлях до них!

Інші новини