Симптоми раку: знати, щоб вилікувати

Чи багато ми знаємо про рак? Більшість людей впевнені, що це найнебезпечніша хвороба, хоча за статистикою головна причина смерті у світі — серцево-судинні захворювання. Тим не менш «другого за величиною ворога» потрібно знати в обличчя, щоб своєчасно звернутися до лікаря по допомогу.

Значну кількість уперше діагностованих захворювань на рак можна вилікувати, водночас що раніше виявлена хвороба, то вищі шанси перемогти її. Слід пам'ятати, що багато видів раку на перших стадіях розвиваються безсимптомно, але особливо небезпечним захворювання стає, якщо ви ігноруєте прояви хвороби, оскільки не думаєте, що вони говорять про рак. Тож коли певні симптоми виникають або зберігаються, слід звернутися до клінічного онколога для рекомендацій і виключення онкозахворювання.

Які головні ознаки та симптоми раку?

  • Постійний кашель.

Це симптом раку легенів, голови і шиї. Якщо кашель триває більше місяця або в слизу з'явилися прожилки крові, слід звернутися до лікаря

  • Зміна в роботі кишечника.

Будь-яка зі скарг, яка триває кілька днів і яку не можна пояснити змінами в харчуванні, вимагає звернення до лікаря: зміна форми випорожнень, діарея, запор, постійні позиви.

  • Кров у калі.

Найчастіше ця ознака пояснюється гемороєм, однак потрібне обстеження, щоб виключити рак кишечника.

  • Незрозуміла анемія (низький гемоглобін і еритроцити).

Багато видів раку можуть викликати анемію, але частіше за все так проявляється рак кишечника і шлунка. Саме тому для пошуку причини анемії рекомендуються колоноскопія, гастроскопія.

  • Ущільнення в грудях або виділення з соска.

Більшість ущільнень у молочній залозі — доброякісні. Але будь-яке новоутворення має бути досліджене.

Якщо з'явилися виділення з одного соска або їх колір нагадує кров, рекомендується обов'язково звернутися до лікаря.

  • Ущільнення в яєчках.

Безболісна або неприємна пухлина на яєчку може бути злоякісною. Також варто звернутися до лікаря, якщо одне яєчко змінило розмір.

  • Зміна сечовипускання.

Часте сечовипускання, невелика кількість сечі і зміна функції сечового міхура — найчастіше симптоми інфекцій сечовивідних шляхів, які також можуть вказувати на рак.

Часте сечовипускання у чоловіків може бути симптомом раку простати.

  • Кров у сечі.

Гематурія може бути викликана інфекцією сечоввивідних шляхів, каменями в нирках або іншими причинами. Але будь-яка поява крові в сечі — привід для серйозного обстеження. У деяких людей це є симптомом раку сечового міхура або нирки.

  • Охриплість.

Зміна голосу, не викликана респіраторною інфекцією, якщо вона триває понад три-чотири тижні, може бути першою ознакою раку гортані.

  • Збільшення лімфовузлів.

Найчастіше лімфовузли збільшуються після перенесених захворювань. Однак якщо лімфатичний вузол (або група вузлів) залишається збільшеним протягом 3-4 тижнів і більше, слід порадитися з лікарем.

  • Зміна зовнішнього вигляду бородавки або родимки.

Зміна кольору, розміру, нерівний край, нерівномірність забарвлення, лущення шкіри або виділення крові можуть говорити про злоякісність утворення. Рекомендується проведення дерматоскопії і консультація онкодерматолога. Видаляти такі утворення лазером у косметологічних кабінетах не можна!

  • Труднощі з ковтанням.

Утруднене ковтання є поширеною проблемою, особливо у літніх людей, і має багато причин. Однак рекомендується проведення гастроскопії для виключення раку стравоходу.

  • Кровотечі або незвичайні виділення у жінок.

Кровотечі (особливо в менопаузі), кров'янисті виділення після близькості, збільшення обсягу або тривалості виділень можуть бути ознаками серйозних гінекологічних захворювань. Потрібна обов'язкова консультація гінеколога або онкогінеколога.

  • Несподівана втрата ваги, посилене нічне потовиділення.

Ці симптоми можуть з’явитися при деяких типах раку.

  • Незагойні виразки.

Рани зазвичай гояться швидко. Якщо поверхня шкіри не гоїться, вам слід звернутися до лікаря. Також лікар повинен обов'язково оцінити незагойні виразки в роті або постійні білі або червоні плями на яснах, язиці або мигдаликах.

  • Головні болі.

Сильний головний біль, який не проходить після прийому безрецептурних ліків і відрізняється від звичайного, може бути ознакою пухлини головного мозку. Таким же чином можуть проявлятися аневризми. Обов'язково зверніться до лікаря.

  • Біль у спині, здуття живота і діарея.

Це звичайні симптоми повсякденного життя, часто пов'язані з прийомом їжі, м'язовими спазмами або напруженнями, але вони також спостерігаються при раку яєчників, пухлинах травної системи.

Важливо!

Рак часто не має специфічних симптомів і «маскується» під хронічні захворювання. Щоб виявити хворобу рано і отримати максимальні шанси подолати її, рекомендується регулярно проходити скринінгові обстеження. Клінічний онколог LISOD може порекомендувати індивідуальний план скринінгів — з урахуванням віку, особистої та сімейної історії захворювань, факторів ризику лікар порадить, які обстеження та як часто потрібно проходити.

Кращий спосіб боротьби з раком — це профілактика (усунення або зменшення факторів ризику, видалення папілом, вакцинація від ВПЛ, лікування хронічних захворювань) і раннє виявлення.

Запишіться на консультацію клінічного онколога:

0-800-500-110 — безкоштовно по Україні;
+ 38-044-277-8-277 — щодня з 8.00 до 20.00.

Інші новини