Знати ворога в обличчя, щоб отримати шанс на перемогу

Рак шлунка — одне з найпоширеніших онкологічних захворювань. Найчастіше пухлини шлунка діагностують на 3-4 стадії, тільки тоді, коли з'являються серйозні симптоми. Як правило, до цього часу клітини раку вже поширюються по тілу людини і з'являються метастази в лімфовузлах або інших органах.

Наскільки поширене захворювання?

В Україні, за даними Національного канцер-реєстру, серед всіх онкологічних захворювань рак шлунка стоїть на четвертому місці за захворюваністю і на другому за смертністю у чоловіків; у жінок, відповідно, на восьмому і третьому місці.

Пухлини найчастіше зустрічаються у віці старше 60 років, але може хворіти і молодь, особливо коли є сімейний анамнез. Частіше хворіють люди із ІІ групою крові.

 Причини

Головні чинники, що провокують розвиток раку шлунка, такі:

• генетична схильність;

• часте вживання копчених, солоних, маринованих продуктів, велика кількість нітратів, крохмалю в їжі;

• куріння, алкоголь;

• погане харчування, зайва вага;

• інфекція в шлунку, відома як хелікобактер пілорі;

• медичні стани, що включають хронічний гастрит, виразкову хворобу, злоякісну анемію.

 

Які виникають симптоми?

На перших стадіях пацієнт не підозрює, що захворів. Можуть з'явитися загальні симптоми, такі як втома, печія і розлад шлунка.

Коли пухлина збільшується, приходять відчуття швидкого насичення (після прийому декількох ложок їжі), проблеми з ковтанням, блювота, втрата ваги. Пізніше додаються болі в шлунку, що віддають у спину, збільшення живота, блювота з домішкою крові.


Як діагностують?

Основну інформацію про рак шлунка отримують завдяки гастроскопії. Це ендоскопічне дослідження, під час якого через рот вводиться гнучка трубка, оснащена мініатюрною камерою.

Лікар-ендоскопіст, який виконує діагностику, уважно вивчає поверхню слизової в пошуках найменших відхилень від норми. При необхідності з підозрілих ділянок беруться зразки тканини, які потім відправляються на гістологічне дослідження.

Ендоскопія в LISOD виконується під повним знеболенням, пацієнт не відчуває дискомфорту. Також під час цієї процедури проводиться експрес-тест на наявність бактерії хелікобактер пілорі.


Що далі?

Якщо біопсія підтвердить наявність онкологічного захворювання, лікарі проведуть додаткові обстеження, щоб уточнити діагноз і отримати всю необхідну інформацію для підготовки плану лікування.

Найчастіше з цією метою проводять КТ з контрастом. Більш точно показати пухлину і навіть маленькі метастази може ПЕТ-КТ — це дослідження, яке є «золотим стандартом» діагностики пацієнтів із онкодіагнозом у Європі та Ізраїлі, і успішно застосовується в LISOD.

Також може призначатися ендоскопічне УЗД, яке дозволяє оцінити глибину проникнення пухлини в стінку шлунка і стан лімфовузлів навколо нього.


Що включає лікування?

Лікування, яке пропонують пацієнту, залежить від діагностованого типу пухлини, її поширення, супутніх захворювань і віку пацієнта. Найбільші шанси вилікуватися повністю — у тих пацієнтів, хвороба яких виявлена на ранній стадії і яким проведена хірургічна операція.

Операція з приводу раку шлунка називається гастректомія. Пацієнту можуть запропонувати повну гастректомію — тобто видалення всього органу. Якщо пухлина знаходиться в нижній частині, буде запропонована дистальная гастректомія, тобто видалення нижньої частини шлунка. У LISOD операції на органах черевної порожнини проводяться за допомогою малотравматичного методу — лапароскопії. Пацієнти швидко відновлюються після такої хірургії і можуть проходити подальше лікування.

Часто при раку шлунка призначають хіміотерапію. Вона запобігає появі рецидиву після проведення операції, а також призначається для зменшення пухлини або зупинки її зростання.

Хороші результати показує застосування таргетної терапії — препаратів, які цілеспрямовано діють на клітини пухлини.


Чи можлива профілактика?

Попередити захворювання можна завдяки дотриманню режиму харчування. Рекомендується вживання мінімальної кількості солоних, консервованих і копчених продуктів. А ось фруктів і овочів в раціоні повинно бути багато.

Активний спосіб життя, відмова від куріння і алкоголю — важливі кроки в профілактиці раку шлунка. Але не менш важливо — виявлення і лікування передракових станів (хронічного гастриту, поліпозу шлунка).

Після 45 років необхідно регулярно проходити скринінгове обстеження — гастроскопію. Тільки така діагностика дозволяє виявити захворювання на ранній стадії і успішно вилікувати його.

 

Запишіться на консультацію або скринінг в LISOD:

0 (800) 500-110 — безкоштовно по Україні;

+38 (044) 277-8-277 — щодня з 09:00 до 20:00.

Інші новини