Завтра починається нове майбутнє

 В останні роки постійно стають відомими історії про пацієнтів, у яких був діагностований рак на останній стадії і, здавалося б, відлік часу йде на тижні і дні... Та раптом відбувається неймовірне — хворобу вдається взяти під контроль, і досягти успішного результату.

Як таке можливо? І чи можливо не десь за кордоном, а у нас, в Україні? Спробуємо розібратися.

Завдяки інвестиціям в дослідження, за останні двадцять років у лікуванні раку відбулася суттєва еволюція. Тривалість життя пацієнтів із року в рік збільшується, побічні ефекти зменшуються, рак все частіше називають хронічним захворюванням, а не смертним вироком, можливості для лікування багатьох захворювань розширюються з кожним днем. І нехай досі не з'явилася «чарівна таблетка» (не все так однозначно!), здатна моментально вилікувати будь-якого пацієнта з онкологічним захворюванням, але нові методи і препарати дають дуже великі надії.

 За останні п'ять років темпи змін у лікуванні раку були приголомшливими. Простий приклад: за 60 років з 1940 до 2000 року Американське управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) схвалило 72 препарати для лікування раку. І лише за 2018 рік було схвалено 19 нових препаратів, водночас їх якість порівняно з минулим століттям абсолютно змінилася. Замість ліків, які впливали на весь організм на всіх його рівнях, приходить персоналізована медицина. Нові препарати володіють цілеспрямованою дією, їх мета — певні гени або молекули, вони легше переносяться і викликають набагато менше побічних ефектів.

Завдяки появі нових методів поліпшилися результати в лікуванні просунутих стадій раку навіть при таких грізних діагнозах, як меланома, рак легені, рак нирки. Навіть у важких випадках показники виживання підвищуються.

 З'явилася абсолютно нова зброя в боротьбі з раком: імунотерапія. З її допомогою лікування стає ще більш потужним. На відміну від хіміотерапії, яка знищує рак, але впливає і на здорові клітини, імунотерапія стимулює власну імунну систему людини, змушуючи її знищувати хворобу. Пухлини, які раніше зовсім не реагували на інші види лікування, зменшуються в розмірах і часто повністю зникають.

Відомо, що робота імунної системи полягає в захисті тіла від ворогів — вірусів, бактерій, пухлин. Але ракові клітини часто стають невидимими для імунної системи, а часом і змушують імунні клітини допомагати, а не шкодити пухлині. Імунотерапія «навчає» організм знаходити і знищувати клітини раку. Це новітній інструмент, за яким майбутнє, і в цьому напрямку з'являються все нові й нові розробки. Вчені проводять дослідження, щоб розібратися у всіх нюансах такого лікування і відкрити нові вражаючі можливості, завдяки яким ситуація зміниться назавжди. Але вже зараз у нас є привід для оптимізму, адже ми просунулися в розумінні природи раку і механізмів, що його викликають.

 Лікарі LISOD йдуть у ногу з часом і впроваджують в практику всі перспективні методи, у тому числі препарати імунотерапії. Це дає можливість персонально для кожного пацієнта підібрати тактику лікування, яка з більшою ймовірністю допоможе зупинити хворобу і повернути здоров'я. Таким чином методи майбутнього ефективно застосовуються вже сьогодні і дають результати. І кожному пацієнту ми готові сказати: «Ніколи не опускайте руки і не здавайтеся. Ніхто не знає, які ліки з'явиться завтра. Перемога обов'язково буде на боці пацієнта!»

 Запишіться на консультацію в LISOD:

0-800-500-110 — безкоштовно  по Україні;

+ 38-044-277-8-277 — щодня з 8.00 до 20.00.

Інші новини