За що відповідають гени BRCA-1 і BRCA-2? Хто в групі ризику і як себе захистити?


Причини виникнення раку до кінця не вивчені, хоча дослідники вже далеко просунулися на цьому шляху. У багатьох випадках можна звинуватити наші шкідливі звички, малорухливий спосіб життя, неправильне харчування, забруднене повітря. Крім того, вчені довели, що 15% з усієї кількості онкологічних захворювань — спадкові. Це означає, що викликані вони змінами в генах, які передаються від батьків до дітей. Такі зміни називають мутаціями.

Сьогодні найбільш детально вивчені мутації в генах BRCA-1 і BRCA-2. Дефекти цих генів можуть викликати рак грудей і рак яєчників, більш того, вони передаються «у спадок» і автоматично «включають» в групу ризику наступні покоління жінок в сім'ї.

Чому так відбувається, пояснює керівник Центру сучасної мамології LISOD Андрій Жигулін:

 - Саме ці гени відповідають за розпізнавання і знищення клітин з будь-якими патологічними змінами. При наявності мутацій генів BRCA-1, BRCA-2 механізм розпізнавання порушується. Організм не може визначити і вчасно знищити такі клітини, тому вони накопичуються, що в якийсь момент призводить до розвитку раку молочної залози.

У будь-якому віці?

Ні, не в будь-якому. Найчастіше пухлини грудей, які «дісталися у спадок» через мутації, розвиваються раніше, ніж рак, не пов'язаний з генетичною схильністю. Нерідко в таких випадках хворобу виявляють у жінок до 40 років (хоча «пік» захворюваності на РМЗ доводиться на вік від 50 до 60 років).

Чи можлива профілактика раку грудей у разі генних мутацій?

На жаль, тільки лише дотримання здорового способу життя та правильне харчування не можуть бути профілактикою в разі сімейної історії, пов'язаною з мутаціями генів BRCA-1, BRCA-2.

Що повинна робити жінка, щоб максимально захистити себе?

Ми рекомендуємо жінкам, які успадкували генну мутацію або у яких в родині одна або кілька близьких родичок хворіли на рак грудей, починати регулярні обстеження з 20 років (УЗД!); з 40 років — мамографія. Тільки так можна виявити рак молочної залози на самому ранньому етапі, коли пухлина тільки зароджується. У цьому випадку лікування буде легким, нетривалим, недорогим і з високими шансами на повне одужання.

Інші новини