З чого починається боротьба з раком? Алла Вінницька виступила на конференції в Києві

З чого починається боротьба з раком — з прийому онколога? «Ні, — відповідає професор Алла Вінницька, — з правильних дій фахівців первинної ланки». Цю життєво важливу тему головний лікар LISOD підняла на науково-практичній конференції «Мультидисциплінарний підхід у педіатрії та сімейній медицині».

Захід відбувся 31 травня в Києві. Медичний форум зібрав акушерів-гінекологів, педіатрів, інфекціоністів, сімейних лікарів, гастроентерологів, пульмонологів, імунологів та інших фахівців. Професіонали обговорювали лікування різних захворювань, в тому числі і підходи в рамках сімейної медицини.

Інформація, що прозвучала в доповіді Алли Вінницької «Що потрібно знати про онкологію не онкологам?», стала справжнім керівництвом до дії для сімейних лікарів. Адже зазвичай з будь-якими тривожними симптомами люди звертаються спочатку в поліклініку або до сімейного лікаря. Головний лікар Лікарні ізраїльської онкології пояснила, що завдання цих фахівців — провести грамотну діагностику: відправити на УЗД, флюорографію, ендоскопію. «Основне — виявити рак на ранній стадії, коли є високі шанси на повне одужання, — підкреслила професор Вінницька. — Наприклад, пацієнт скаржиться на біль ушлунку. Сімейний лікар або терапевт повинен направити його на гастроскопію. Якщо буде виявлено пухлину, функції цього лікаря закінчуються: він зробив все, що необхідно. Тепер пацієнту потрібно шукати спеціалізований медичний заклад. Однак головне для сімейного лікаря — направити людину на обстеження до появи перших симптомів. Фахівець повинен спілкуватися з пацієнтами, знати їх сімейну історію, розуміти, хто перебуває в групі ризику».

Алла Вінницька розповіла слухачам про скринінгові програми, обстеження людей, які вважають себе здоровими, — кому, коли і що необхідно проходити. Досвідчений онкогінеколог приділила увагу скринінгу найпоширеніших видів раку: молочної залози, шийки матки, передміхурової залози, кишечника. Головного лікаря LISOD колеги не відпускали довго: розпитували детально про скринінгові програми, що діють в Лікарні ізраїльської онкології, радилися з приводу конкретних випадків, щиро дякували за цікаву, насичену і важливу доповідь.


Виступ Алли Вінницької допоміг сімейним лікарям визначити пріоритетну задачу і основну мету — стати першим заслоном на шляху поширення раку в Україні, форпостом боротьби з онкологією.

З чого починається боротьба з раком? Алла Вінницька виступила на конференції в Києві,фотогалерея (5 фото)

Інші новини