Виживання при раку підшлункової залози вдалося підвищити.

Рак підшлункової залози вважається самим агресивним серед онкологічних захворювань шлунково-кишкового тракту.

Летальність при цьому виді раку близька до 100%. Він розвивається безсимптомно, коли ж з'являються ознаки – лікування вже неефективне. Іноді, на ранніх стадіях, онкологи вдаються до хірургічного лікування пухлини. А коли намагання подолати хворобу марні, пацієнтам пропонують лише нетривале продовження життя. Такі операції,  в Україні, щорічно проводять не більше ніж 3-м пацієнтам, при тому, що кількість хворих – понад 4,5 тисячі.

Стандартом для цього виду раку є хіміотерапія. Онкологам вдалося знайти препарати цілеспрямованої дії, які дозволяють продовжити життя пацієнтів з раком підшлункової залози. Про це повідомила спеціаліст з онкології ШКТ і керівник Центру клінічних досліджень однієї з ізраїльських онколікарень, доктор Равіт Гєва.

Безліч досліджень, спрямованих на пошук більш ефективних препаратів принесли результат. Вже більше року діють зміни в протоколах лікування цього виду раку. Таргетна хіміотерапія дозволила підвищити виживання з 22 місяців до 28.

«У багатьох Європейських країнах не лікують таких пацієнтів через відсутність доцільності. Це залишається важким фінансовим питанням, але це діагноз, при якому пацієнти борються за кожен тиждень. Тому, з метою продовження життя пацієнтів, був змінений стандарт лікування», - сказала Равіт Гєва.

Інші новини