Від мами до дочки? Рак молочної залози: потрібен контроль!

Багато жінок знають, що ризик захворіти на рак молочної залози (РМЗ) зростає, коли такий діагноз був поставлений їхній мамі чи бабусі. Ученим відомо, що випадки хвороби всередині сім'ї можуть бути обумовлені генетичними мутаціями, які передаються з покоління в покоління.

Найбільш відомі гени, мутації яких викликають рак яєчників і рак молочної залози, — BRCA1 і BRCA2. BRCA — це скорочення від англійського Breast Cancer Suspectibility Gene (ген сприйнятливості до раку молочної залози). У їх власниці ризик виникнення злоякісної пухлини у багато разів вищий, ніж у інших жінок.

Коли можна запідозрити сімейну форму раку?

- при наявності родички, котра захворіла на РМЗ до 50 років;

- якщо у родички РМЗ виник в обох молочних залозах;

- якщо дві або більше родички захворіли на РМЗ або на рак яєчників;

- при раку грудної залози у родича-чоловіка.

Визначення мутацій у генах BRCA1 і BRCA2 дозволяє вибрати правильну тактику спостереження і лікування для кожної пацієнтки. Наприклад, при наявності мутацій скринінгові обстеження жінкам рекомендують проходити не з 35-40 років, а вже починаючи з 20-річного віку. Крім того, профілактичні огляди у лікаря потрібні не один раз на рік, а частіше. Це дасть змогу виявити хворобу на ранній стадії, щоб підвищити шанси на успішне лікування.

У Лікарні ізраїльської онкології LISOD можна провести генетичні дослідження на наявність мутацій в генах BRCA1 і BRCA2. Крім того, можна проконсультуватися з клінічним онкологом, який порекомендує, які скринінгові обстеження краще проходити саме вам.

Запишіться на консультацію або скринінг:

0 (800) 500-110 безкоштовно зі стаціонарних телефонів по Україні;

+38 (044) 277-8-277 щодня з 09:00 до 20:00.

Інші новини