Важливість психолога в лікуванні і одужанні

«Рак — не вирок» — ця фраза звучить часто і здається вже звичною. Насправді, рак вже давно не вирок, а хвороба, з якою лікарі і пацієнти борються разом. Кожен день ми бачимо людей, які не просто виконують призначення лікарів, а підключають волю, активізують свої сили і ресурси. В LISOD у пацієнтів для цього є помічники — психологи, що працюють в одній команді з онкологами, хірургами, радіологами і хіміотерапевтами. Психологічну підтримку наші пацієнти отримують на всіх етапах лікування і після його закінчення під час реабілітації.

Саме темі онкопсихології була присвячена «Школа пацієнтів». У заході взяла участь психолог LISOD Ія Слабінська. Досвідчений фахівець розповіла слухачам про різні підходи і методи роботи з людьми, які проходять лікування від раку.

З Ією Слабінською ми говорили про роль психолога в онкологічному центрі.

У чому полягає робота онкопсихолога?

В першу чергу, ми допомагаємо пацієнтам прийняти свій діагноз, пристосуватися до нових умов життя, до нового режиму, пов'язаного з лікуванням. Навчаємо спеціальним навичкам і технікам для подолання стресу, тривожних і нав'язливих думок. Допомагаємо пацієнтам справитися з тими негативними почуттями і станами, які виникають під час лікування; вчимо розпізнавати їх, не боятися, вміти впоратися з ними. Разом з пацієнтами шукаємо шляхи вирішення нагальних проблем (сімейних, побутових), які пов'язані з діагнозом, і розглядаємо різні стратегії і варіанти вирішення.

Надаємо допомогу в подоланні психологічного бар'єру і дискомфорту, який може виникнути через зміни в зовнішності на всіх етапах лікування, наприклад можливого випадіння волосся під час хіміотерапії або змін в тілі після хірургічних операцій. Ми працюємо зі страхом рецидиву — страхом, який переслідує багатьох пацієнтів і не дає повернутися повноцінно до звичайного життя після лікування. Також допомагаємо адаптуватися після закінчення лікування, мотивуємо людину знаходити новий сенс і мету в житті.

Але ви не можете вирішити за пацієнта його проблеми.

Ми надаємо психологічну підтримку, навчаємо доступним технікам і методам саморегуляції, допомагаємо мобілізувати сили і знаходити ресурси для того, щоб людина змогла впоратися з непростими почуттями і станами, які виникають у неї під час лікування і реабілітації. Адже наша спільна з пацієнтом мета — це підвищення якості життя у всіх її проявах.

На ваш погляд, що важливо для психолога, який працює в онкології?

Спеціаліст, який працює з онкологічними пацієнтами, повинен бути в курсі сучасних методів діагностики і лікування раку, повинен бути знайомий з особливостями процесу лікування у кожного свого пацієнта, повинен знати, які побічні явища можуть виникати в ході терапії. Ці знання необхідні всім онкопсихологам, тому що вони працюють в мультидисциплінарній команди і повинні діяти разом з лікарями «в унісон».

А як людині зрозуміти, що з ним працює фахівець, якому можна довірити найпотаємніше?

Професіонал ніколи не буде триматися відсторонено, зарозуміло і поблажливо по відношенню до пацієнта. Співпереживання і активне слухання — це фундамент, на якому повинні будуватися наші довірливі стосунки. Хороший психолог ні в якому разі не буде знецінювати будь-які почуття і переживання пацієнта, буде намагатися зрозуміти і вникнути в усе, що відбувається в його душі.

Але у вас теж є свої почуття і емоції, а люди, з якими ви працюєте, дуже різні.

Моя спеціалізація дійсно непроста, але це частина моєї роботи — ефективно справлятися з усіма станами, які можуть виникати в ході роботи, а не звинувачувати у виникненні цих станів пацієнта. Людина приходить до нас за допомогою і підтримкою, тому ми повинні бути готові допомогти, не забуваючи про етичну сторону і заповідь «не нашкодь». Для психологів найважливіше — це переживання людей, з якими ми працюємо під час складного етапу в їхньому житті. Адже діагноз рак впливає на сприйняття себе, свого оточення, світу в цілому. Для багатьох діагноз є ще й «лакмусовим папірцем», який проявляє те, що раніше було непомітно. Тому дуже важливо, щоб в такий момент поруч із пацієнтом була людина, яка допоможе йому дізнатися більше про себе, про людей, про світ, про те, якими є його справжні цілі, мрії, — дізнатися все те, що зможе дати бажання, сили і енергію для одужання.

Інші новини