Вакцинація від папіломавірусу = захист від раку шийки матки

Рак шийки матки — це онкологічне захворювання, яке діагностується у жінок доволі часто. Найбільше випадків реєструється у віці 35-55 років. Одним із факторів, який значно збільшує ймовірність виникнення раку шийки матки, є захворювання на вірус папіломи людини (ВПЛ). Від моменту появи в організмі папіломавірусу до захворювання на рак може минути багато років, протягом яких на шийці матки з'являються передракові зміни, у тому числі дисплазія епітелію. При відсутності своєчасного лікування дисплазія прогресує, з'являється рак. Сучасні дослідження доводять, що понад 90% захворювань на рак шийки матки спричинені саме ВПЛ.

Чи можна викорінити ворога, знаючи його в обличчя? Чи можна попередити хворобу, якщо захистити себе від її збудників? Так, можна. І якщо говорити про рак шийки матки, то довести це може досвід Австралії.

 The Guardian із посиланням на Міжнародне товариство з вивчення папіломавірусу повідомляє про те, що Австралія може стати першою країною, де буде викорінено рак шийки матки. Як країні вдалося досягти таких результатів? За результатами дослідження, до різкого зниження показників захворюваності на рак шийки матки привела безкоштовна програма вакцинації школярів проти ВПЛ.

Ще 1991 року в Австралії з'явилася національна програма скринінгу раку шийки матки, яка включала проведення ПАП-тесту щодва роки. Пізніше тест був удосконалений для виявлення вірусу папіломи людини з високим ризиком розвитку раку. Від 2007 року в країні почала діяти програма безкоштовної вакцинації дівчаток 12-13 років від ВПЛ, а 2013 року почали вакцинувати і хлопчиків. Зараз усі підлітки, які не досягли віку 19 років, можуть безкоштовно отримати дві необхідні дози вакцини.

На 2016 рік було вакциновано 78,6% дівчаток і 72,9% хлопчиків 15-річного віку. Як наслідок, показник поширеності ВПЛ серед жінок 18-24 років знизився з 22,7% 2005 року до 1,1% 2015 року.

Автори дослідження прогнозують, що завдяки вакцинації протягом наступних 40 років кількість випадків захворювання на рак шийки матки скоротиться до «лише декількох».

Вакцинація від ВПЛ включена до державних програм охорони здоров'я Австралії, Австрії, Великобританії, Німеччини, Італії, Канади, США, Франції та багатьох інших розвинених країн. В Україні вакцинація рекомендована для жінок і дівчат віком від 12 років, проте не є обов'язковою, і багато хто навіть не знає про те, що захистити себе або свою дитину від появи раку шийки матки в майбутньому — реально.

У Лікарні ізраїльської онкології LISOD для захисту жінок від ВПЛ застосовується вакцина Гардасил. Ця вакцина на сьогодні зареєстрована у понад 120 країнах, вона ефективно захищає від найбільш «злоякісних» типів ВПЛ. Вона не містить ртуті, тіомерсалу, живих або мертвих вірусів. Вакцина вводиться внутрішньом'язово в три етапи протягом шести місяців. Протипоказанням є вагітність або годування груддю. Звичайно ж, вакцинація не скасовує профілактичного спостереження у гінеколога, проте істотно знижує ризики зустрітися з небезпечним захворюванням.

 

Запишіться на консультацію:

0-800-503-845 — безкоштовно зі стаціонарних телефонів по Україні;

+38 (044) 277-8-277 — щодня з 09:00 до 20:00.

 

Інші новини