Операція і опромінення: коли і кому?

У який термін після операції з видалення пухлини потрібно почати опромінення? Чим небезпечний пізній початок променевої терапії? І як визначити, чи потрібен цей метод лікування пацієнтові?

На ці запитання відповідає відомий вчений, ізраїльський клінічний онколог, голова Ізраїльської асоціації боротьби з раком, член виконавчої ради AROME, керівник ради консультантів Лікарні ізраїльської онкології LISOD професор Авраам Кутен:

Необхідність застосування післяопераційної променевої терапії залежить від багатьох чинників: розташування пухлини, гістологічного типу новоутворення, стадії захворювання, типу хірургічного втручання (які краї були отримані після операції, чи є вони широкими, чи є ознаки наявності мікроскопічних вогнищ у цих краях) тощо. З урахуванням всіх показників і базуючись на специфіці конкретного виду раку, консиліум фахівців визначає, чи потребує пацієнт в конкретному клінічному випадку проведення променевої терапії, щоб попередити можливий рецидив.

До речі, зверніть увагу, що при деяких пухлинах променеву терапію проводять після операції, але також є певні пухлини, при яких потрібне передопераційне опромінення. Передопераційне опромінення дозволяє зупинити поділ клітин, зменшити розмір пухлини, щоб провести операцію в меншому обсязі. Головна мета післяопераційної променевої терапії - запобігти появі рецидиву, збільшити термін безрецидивного виживання.

Післяоперативна променева терапія (її також називають ад'ювантною променевою терапією) зазвичай проводиться через кілька тижнів після хірургічного видалення пухлини - зазвичай це 3-6, іноді 7 тижнів. Цей час потрібен, щоб область, де проведене втручання, відновилася, щоб променева терапія не перешкоджала загоєнню тканин. Але в той же час потрібно якомога раніше почати променеву терапію, щоб мікроскопічні клітини, що залишилися після операції, не почали ділитися і не стали причиною подальшого рецидиву.

Якщо променева терапія відкладається більше ніж на 7 тижнів, таке лікування може не дати належного ефекту.

Якщо у вас виникають питання, ви можете звернутися на консультацію до онкологів LISOD. У нас працюють професіонали з величезним досвідом, які знають, як діяти в будь-якій ситуації. Консультація - це можливість отримати відповіді, а також почути рекомендації міжнародного мультидисциплінарного консиліуму фахівців, який визначить оптимальну тактику подальших дій.

 

Запишіться на консультацію:

0-800-500-110 - безкоштовно по Україні;

+ 38-044-277-8-277.

Інші новини