В боротьбі за життя важливо не забувати жити

Надія кожному з нас дає силу і натхнення, допомагає терпіти і перемагати. Вона є рушійною силою у важких ситуаціях, дає можливість чинити опір. Але з постановкою діагнозу «рак» людина часто втрачає її. Все те, чим вона жила, про що мріяла, планувала, для неї стає недосяжним... Але ж процес лікування вимагає сил і оптимізму!

Саме тому в LISOD всі сили спрямовані не тільки на хворобу, а й на людину в цілому. Нам важливий внутрішній світ кожного! Уже понад три роки в Лікарні ізраїльської онкології LISOD функціонує реабілітаційна програма, куратором якої є Ірена Троц.

«Творчість —  один із трьох "китів", на яких спирається наша реабілітаційна програма. Лоуренс Ле Шан писав: "За словами поета Аудена, "Рак — це згаслий творчий вогник", — розповідає Ірена. — Тому на групових заняттях, які проходять у форматі бесід із використанням зворотного зв'язку, я намагаюся розбудити творчий вогник у своїх слухачів. Для цього їм дуже корисно зазирнути у власне дитинство. Спробувати згадати, яке заняття приносило особливе задоволення. Іноді буває зовсім непросто "розгойдати" творчу активність. Тим приємнішим сюрпризом виявляється готовий проект нашого чергового «випускника». Уже стало доброю традицією — представляти свою «дипломну роботу». Ми дбайливо зберігаємо цілу колекцію справжніх шедеврів наших учнів. Творчий процес не має жодних рамок. Це може бути арт-об'єкт, альбом картин, фотоальбом, будиночок для птахів або пиріг власного приготування. Є у нас і самвидав, що друкує молодих авторів — прозаїків і поетів. Традиційно проходить фотоконкурс, переможці якого нагороджуються призами».

Особлива увага в творчій роботі реабілітаційних груп приділяється заняттям арт-терапією. За словами Ірени Троц, вони дозволяють усунути нав'язливі думки і емоції. Думки концентруються на конкретній прикладній задачі, розв'язання якої приносить моральне задоволення, вселяючи впевненість у власних силах. Адже в реальності пацієнт втрачає контроль за процесом, що відбувається в його організмі.

«У нашому альбомі зберігаються малюнки однієї з учасниць програми до початку занять. У малюнках використаний лише один олівець блідо-синього кольору... Картина передає тривогу і страх. А ось у процесі занять помітно, що палітра використовуваних фарб значно розширюється. Легко спостерігати, як поступово світ цієї жінки, зображений у картинах, забарвлюється в яскраві радісні тони», — ділиться спостереженнями керівник реабілітаційної програми.

Для більшості учасників арт-терапія стала засобом набуття спокою і миру із самим собою. Програма реабілітації активує приховані ресурси організму людини, допомагає боротися з недугою більш потужно. Учасники програми усвідомлюють справжню цінність свого життя, їхня мотивація дуже висока. Крім важливих знань, вони знаходять нових вірних друзів, що допомагає їх подальшій соціалізації.

В боротьбі за життя важливо не забувати жити,фотогалерея (14 фото)

Інші новини