Унікальний досвід лапароскопії. Гість з Казахстану — про майстер-клас Сергія Байдо

В LISOD відбувся хірургічний майстер-клас. Єрбол Шахіев, хірург-онколог, доктор медичних наук, головний лікар приватної багатопрофільної клініки в Казахстані (м. Актобе), спеціально приїхав в Україну, щоб у Лікарні ізраїльської онкології взяти участь в майстер-класі, побачити, як оперує провідний фахівець в лапароскопії Сергій Байдо.

 

З Єрболом Шахіевим, відомим казахстанським хірургом, ми розмовляємо про мету його візиту і про перспективи малоінвазивної хірургії в онкології.

Доктор Шахіев, раді вас вітати на українській землі. Що привело вас в LISOD?

Я багато років працював у загальній хірургії, у мене великий досвід у хірургії ендокринних захворювань, і онкологічних, мене дуже цікавлять сучасні підходи в лікуванні раку. А сучасні підходи — це і малоінвазивна хірургія, зокрема лапароскопічне видалення пухлин. Я збираю практично по всьому світу інформацію про фахівців, які займаються малоінвазивною хірургією в онкології. Адже на пострадянському просторі лапароскопія тільки розвивається, в Казахстані у нас це зовсім молодий напрямок.

А до вас я приїхав, бо дізнався про такого високого професіонала — Сергія Байдо. Доктор Байдо, звичайно, унікальний фахівець в лапароскопії, і дуже приємно, що він так охоче і щедро ділиться досвідом. Він більше 20 років проводить лапароскопічні операції, завдяки своїм знанням може пояснити, коли і як потрібно поступати. Я приїхав цілеспрямовано до Сергія Байдо, а тут ще виявилося, що в другій операційній працює Андрій Жигулін. Доктор Жигулін теж майстер своєї справи, теж дуже досвідчений. Мені і його робота цікава, тому що я починав лікарську кар'єру як хірург-мамолог.

Які операції ви вже бачили?

Мені вже вдалося подивитися проведення лапароскопічної гастректомії і гістеректомії. Програма дуже насичена, були і нестандартні випадки, наприклад видалення метастазу з печінки. І справа навіть не тільки в самому цьому випадку, а в загальному підході, коли рішення приймає консиліум. Лапароскопічна хірургія тут на вищому рівні, щоб продовжити життя людині: видалити метастаз, зробити гістологічне дослідження і далі призначити правильне лікування.

А які у Вас взагалі враження від лікарні, від майстер-класу?

Найкращі — чудовий прийом, дуже цікавий, актуальний і корисний майстер-клас. Для мене важливо, що сам Сергій Байдо — не тільки хірург-віртуоз, а й відкритий добра людина. Дохідливо, без зайвого пафосу пояснює, відповідає на питання, що до чого і чому саме так, а не інакше. Теплі слова хочу сказати і про колектив, дуже доброзичливі, дуже професійні всі співробітники. Я думаю, що пощастило людям, які звертаються в LISOD, — це можливість отримати передове лікування.

Повірте, я побував у різних країнах, бачив багато різних хірургів і можу відверто сказати, що те, як оперує Сергій Байдо, — світовий рівень. У мене теж є чималий хірургічний досвід, і мені є з чим порівняти. У такому обсязі і в такому темпі жодна клініка в Казахстані не працює, я маю на увазі лапароскопічну хірургію в онкології. Адже у вас практично жодного переходу не було від лапароскопії до відкритої хірургії. Доктор Байдо все виконує малоінвазивним методом, в будь-якому випадку. Для нього немає в цій області вершин, які неможливо підкорити, і він готовий вирішувати найскладніші завдання.

Що для вас було новим і, можливо, здивувало?

Я ж не новачок у своїй справі і знаю, як в Європі, в США, в Ізраїлі проводиться навчання, як багато вкладається в тренінги, яка дорога апаратура використовується, технології. А в Україні, звичайно, це унікальна лікарня, тут все робиться так само, як в розвинених країнах світу. Важливо, що є база, сучасне енергоємне обладнання. Є бажання команди і керівництва, щоб люди отримували допомогу на світовому рівні. У Казахстані працюють за окремими напрямами, але так, щоб було все в комплексі, єдина картина, щоб лапароскопічні операції проводились при будь-яких пухлинах — такого немає. І перейняти досвід для нас дуже цінно. Я буду посилати на навчання до Сергія Байдо і інших членів своєї команди.

Унікальний досвід лапароскопії. Гість з Казахстану — про майстер-клас Сергія Байдо,фотогалерея (5 фото)

Інші новини