У Лікарні ізраїльської онкології LISOD відбулася лекція відомого ізраїльського онколога, професора Ірит Бен-Аарон

На сьогодні вона є одним із кращих фахівців у світі з лікування онкологічних захворювань шлунково-кишкового тракту.

Ірит Бен Аарон стажувалася в провідних клініках США. Зараз вона керує відділенням раку шлунково-кишкового тракту в онкологічному центрі «Давідов» − це найбільше в Ізраїлі відділення гастроентерологічної онкології. В Онкоцентрі «Давідов», як і в Лікарні LISOD, для вибору найкращої стратегії лікування пацієнтів застосовують прогресивний мультидисциплінарний підхід. Всі рішення по кожному клінічному випадку захворювання приймаються консиліумом фахівців.

Крім того, професор Бен-Аарон займається дослідницькою роботою в Європейській організації з досліджень і лікування раку (EORTC), де очолює групу з вивчення колоректального раку. У співпраці з науковими групами в Ізраїлі і США займається вивченням побічних ефектів хіміотерапії.

Лекція для лікарів у LISOD була присвячена результатам багаторічних досліджень ефективних методів лікування раку шлунка. В першу чергу Ірит Бен-Аарон розповіла про те, що вже відомо про природу цього захворювання. Раком шлунку найчастіше хворіють чоловіки. Переважна більшість пухлин шлунку- це аденокарциноми. Вчені вважають, що виникнення цього онкозахворювання  може асоціюватися з наявністю бактерій Helicobacter Pylori і вірусу Епштейна-Барр (EBV).

У Бостоні (США) було проведено масштабне дослідження, результатом якого стало створення Атласу геномів раку (The Cancer Genome Atlas). В основних типах захворювання аналізувалися рівень ДНК, РНК, експресії генів тощо. З'явилася велика база інформації з всебічним оглядом і доступом до геномних даних. Що стосується раку шлунка, було виявлено чотири геномних підтипи захворювання. 9% - позитивні для вірусу EBV, 22% - статус MSI (Мікросателітна нестабільність), 20% - геномна стабільність, 50% - хромосомна нестабільність (CIN).

Професор розповіла про методи діагностики і лікування пухлин шлунку, які сьогодні показують найбільшу ефективність. На жаль, лікування часто ускладнюється тим, що рак шлунку, як правило, виявляють не на ранніх стадіях, а тоді, коли вже з'явилися метастази. Для того, щоб операція стала можливою, до неї пацієнтові проводять хіміотерапію або радіотерапію. За даними досліджень, передопераційна хіміотерапія за протоколом FLOT покращує виживаність без прогресії захворювання і загальну виживаність пацієнтів. «Якщо ж хіміотерапія до операції не проводилася, тоді  можна провести післяопераційну хіміотерапію, - зазначила Ірит Бен-Аарон. - За участю 5726 пацієнтів було проведено 35 досліджень, які доводять, що виживаність хворих після проведеної хіміотерапії - краща. Звичайно ж, рак - дуже непросте захворювання. Незважаючи на величезний прогрес у дослідженнях, вчені мають ще дуже багато чого зрозуміти і багато в чому розібратися ».Після закінчення  лекції профессор Ірит Бен-Аарон відповіда на всі запитання присутніх.

Відзначимо, що лекції для лікарів у лікарні ізраїльської онкології LISOD проводяться регулярно. Наші спеціалісти знають  все, що відбувається в світі онкології: про нові методики лікування, сучасні препарати, наукові дослідження. Все це допомагає постійно поліпшувати лікування пацієнтів із раковими захворюваннями, боротися за їх здоров'я та якість життя.

Інші новини