У чому запорука успішного скринінгу раку шийки матки?

Раннє виявлення онкологічних захворювань суттєво впливає на одужання і виживання пацієнтів. Але рак шийки матки - це вид пухлин, який можна не тільки успішно вилікувати на ранніх стадіях, а й не допустити його виникнення, якщо проходити регулярні обстеження.

Відомо, що практично в 100% випадків причиною виникнення раку шийки матки є вірус папіломи людини (ВПЛ). Вакцинація проти цього вірусу - найефективніший спосіб профілактики такого виду раку. Це запорука зниження захворюваності і смертності від РШМ.

Інша складова боротьби із захворюванням - скринінгові обстеження. Адже регулярні огляди і аналізи дозволяють контролювати диспластичні зміни в тканинах шийки матки. Також це підказка для гінеколога. Від результатів цитологічного аналізу залежить рішення - вибирати тактику лікування або ж почекати поки дисплазія не регресує (що можливо в разі дисплазії першого ступеня, CIN1).

Молекулярний біолог однієї з лабораторій Чеської Республіки Яна Кашпіркова вважає, що Україні необхідна державна скринінгова програма раку шийки матки, оскільки цей вид раку знаходиться на другому місці за смертністю серед жінок репродуктивного віку.

«Близько 80% жінок інфікуються ВПЛ, але у більшості інфекція проходить. В 10-15% випадків вірус не зникає, і саме ця категорія жінок є групою високого ризику розвитку раку шийки матки », - пояснює Яна Кашпіркова.

В Україні скринінг раку шийки матки в основному опирається на цитологічні дослідження. Якість цих досліджень, за словами молекулярного біолога, має велике значення для діагностики дисплазій, які передують раку. На ситуацію із захворюваністю впливає також якість цитологічних досліджень. Цей метод вважається суб'єктивним, багато що залежить від ретельності відбору зразка та компетенції цитолога. Золотим стандартом є тест методом «гібридного захоплення», який здатний розпізнати наявність вірусів з високою і низькою онкогенністю.

«Деякі типи ВПЛ мають властивість вбудовуватися в клітинний геном людини, втрачаючи частинки власного. Через цей феномен багато тестів орієнтованих на виявлення втрачених генів, дають помилково негативні результати, в той час коли вірус присутній в інтегрованій формі. Тестування методом «гібридного захоплення» таких помилок не допускає », - каже Яна Кашпіркова.

Якщо вірус вже спровокував зміни тканин і у пацієнтки виявили дисплазію високого ступеня градації (CIN 3), її лікуванням слід займатися виключно онкогінекологам.

У Лікарні ізраїльської онкології LISOD, крім цитологічних досліджень, використовують також метод кольпоскопії. Він дозволяє під збільшенням детально розглянути шийку матки і виявити 90% випадків дисплазії. При підозрі на рак шийки матки виконують біопсію всіх змінених ділянок шийки матки. Також за потреби проводять спіральну комп'ютерну томографію і ПЕТ-КТ.

Інші новини