У чому особливості та переваги брахітерапії?

Променева терапія — це один з класичних методів лікування раку. Застосовується для боротьби з різними видами злоякісних пухлин. Сьогодні в провідних європейських і світових онкологічних центрах визначальними є ефективність променевого лікування і безпека пацієнта.

Але часто можна почути запитання: «Чи не можна пройти лікування без радіотерапії?» Питання це засноване на міфах про те, що опромінення можуть піддаватися не тільки злоякісна пухлина, але і здорові тканини і органи. «Це хибне уявлення,—- говорить клінічний онколог LISOD Цві Бернштейн, — радіотерапія значно знижує ризик рецидиву при багатьох онкологічних захворюваннях, відмовлятися від неї не можна. Сьогодні завдяки комп'ютерному планування лікування проводиться так, щоб дати на пухлину максимальну дозу і, в той же час, мінімізувати вплив радіації на здорові тканини».

Безпечна для пацієнта як дистанційна, так і контактна радіотерапія (брахітерапія).

Що таке брахітерапія?

Брахітерапія — вид радіотерапії, при якому джерело опромінення підводиться безпосередньо до пухлини. На пухлину за один раз дається велика доза, ракові клітини гинуть, при цьому здорові органи і тканини не отримують променевого навантаження.

Пояснює завідуюча відділенням променевої терапії LISOD Вікторія Лисак: «За допомогою брахітерапії ми проводимо лікування раку стравоходу і раку шийки матки. Підводимо джерело опромінення до пухлини за допомогою спеціальної апаратури. Це робиться дистанційно, безпечно для пацієнта. Так само автоматично джерело ховається в сховище після закінчення сеансу. Використовуємо спеціальне комп'ютерне забезпечення: в режимі реального часу бачимо положення джерела і, при необхідності, можемо коригувати підведення дози, щоб максимально знизити навантаження на навколишні органи».

Брахітерапія із застосуванням новітніх технологій, сканування та комп'ютерного планування, забезпечує для пацієнта цілий ряд незаперечних переваг:

• прицільне опромінення;
• високу точність;
• високу ефективність лікування;
• невелику тривалість лікування;
• відсутність побічних ефектів (змін з боку крові, висипань на тілі, слабкості).
 
 «У порівнянні з дистанційною променевою терапією брахітерапія займає набагато менше часу — максимально потрібно до п'яти сеансів. Ми проводимо при раку шийки матки один сеанс на тиждень; при раку стравоходу —  два-три. При раку шийки матки процедуру виконуємо із знеболенням, використовуємо т. з. малу анестезію: пацієнтка засинає і нічого не відчуває, не відчуває ніякого болю при введенні джерела в порожнину матки. При раку стравоходу брахітерапію застосовуємо в післяопераційному періоді для запобігання можливого рецидиву. Крім того, брахітерапія проводиться як паліативне лікування при раку стравоходу — полегшує стан (пацієнт може ковтати їжу без труднощів). Кожен сеанс, кожне укладання пацієнта — це кожен раз новий індивідуальний план для конкретної людини в конкретному випадку», — розповіла про важливі моменти лікування Вікторія Лисак.

Завдяки таким особливостям брахітерапії пацієнт проходить безпечне і результативне лікування, може швидко повернутися до звичного способу життя.

Інші новини