Цві Бернштейн: Оптимальний план променевої терапії повинен бути складений до початку лікування

Приблизно 60% хворих на рак на різних етапах боротьби з онкологічним процесом стикаються з необхідністю проведення променевої терапії. Вибір і послідовність методів лікування залежить від виду та стадії раку. Якщо завдання променевої терапії, як і інших методів, не визначено заздалегідь, – ефективність лікування залишається під питанням.

В Україні досі існують підходи, коли етапи комплексного лікування не узгоджено або не здійснюються вчасно. Про те, як визначати місце променевої терапії в лікуванні раку, розповів клінічний онколог, завідувач відділення радіотерапії LISOD доктор Цві Бернштейн.

«Променева терапія може бути єдиним методом лікування або частиною комбінованого лікування, коли дається також хіміотерапія. Опромінення може проводитися перед оперативним втручанням, наприклад при пухлинах прямої кишки, для того щоб знищити мікроскопічне поширення пухлини, знизити стадію захворювання, або виконуватися після операції – все залежить від нозології. Онкологи повинні це знати. Саме для розробки тактики лікування існує мультидисциплінарний консиліум. Перед початком лікування кожного пацієнта складається план, де місце кожного методу повинно бути визначено», – сказав Цві Бернштейн

При деяких видах раку, таких як плоскоклітинні пухлини голови і шиї, рак шийки матки, променева терапія відіграє ключову роль у лікуванні. У цих випадках вона спрямована на вилікування хворого.

Але можливості променевої терапії дуже великі і продовжують зростати.

«Немає таких видів пухлин, де б не досліджувалося застосування променевої терапії. Особливо актуально сьогодні вивчення радіохірургії при раку простати, при пухлинах легень, пухлинах мозку. Нові види дистанційної променевої терапії можуть витіснити брахітерапію (контактну променеву терапію), замінити хірургічне втручання», – зазначив Цві Бернштейн.

В кожному окремому випадку мета, місце і дози променевої терапії повинні визначатися онкологами згідно з протоколами лікування. В Україні спірні питання з приводу променевої терапії часто виникають при лікуванні раку молочної залози.

«Місце опромінення в цьому випадку залежить від об'єму і виду операції. Якщо видаляється повністю вся залоза, і немає залучення лімфовузлів, можна уникнути опромінення. Є керівництво, розроблене Американською асоціацією онкологів, в яких випадках променева терапія показана. Єдине що не показано, і те, що до цих пір роблять в Україні, – профілактичне опромінення зон лімфатичних колекторів», – пояснив доктор Бернштейн.

Для складання плану лікування та місця в ньому променевої терапії дуже важливо визначити поширеність онкологічного процесу на діагностичному етапі. Це дозволить з'ясувати, на якому етапі лікування використовувати опромінення, і розрахувати ефективні дози для кожного пацієнта.

Інші новини