Таргетна терапія: цілеспрямована дія на пухлину

Завдяки застосуванню нових методів лікування, тривалість життя пацієнтів із онкологічними діагнозами збільшується, а смертність зменшується. Одним із важливих «інструментів» медиків у цьому напрямку є таргетна терапія — лікування раку за допомогою лікарських препаратів, які відрізняються від традиційної хіміотерапії. Таргетні препарати діють цілеспрямовано на пухлинні клітини, а здорові клітини не страждають. Цей вид лікування не викликає важких побічних ефектів і ускладнень, що вимагають серйозного лікування.

Іноді таргетні препарати призначаються як самостійний метод. Але більшість пацієнтів також потребують хірургії, хіміотерапії, променевої терапії або гормональної терапії.

 

Як діє терапія?

Дія таргетних препаратів може бути різною.

* Допомагають імунній системі знищити ракові клітини. Пухлина з'являється і розвивається в організмі через те, що імунітет не здатний розпізнати мутації в клітинах. Одні таргетні препарати «маркують» ракові клітини, щоб імунна система могла їх розпізнати і знищити. Інші ліки допомагають посилити імунну систему, щоб вона краще працювала проти раку.

* Зупиняють появу нових ракових клітин. Здорові клітини діляться тільки тоді, коли виникає така необхідність. Клітини раку діляться безконтрольно, через що їх стає все більше і більше, пухлина росте і поширюється. Деякі таргетні препарати блокують процес ділення ракових клітин. Це допомагає уповільнити або зупинити зростання пухлини.

* Перешкоджають формуванню кровоносних судин. Збільшуючись у розмірі, пухлина формує власні кровоносні судини. Певні препарати допомагають заблокувати сигнали від ракових клітин і запобігти формуванню кровопостачання, без якого пухлини залишаються маленькими. Якщо пухлина вже має кровопостачання, ліки можуть призвести до загибелі кровоносних судин, унаслідок чого пухлина зменшиться.

* Викликають загибель ракових клітин. Якщо здорова клітина пошкоджена або організму вона не потрібна, вона гине. У ракових клітинах такий механізм не працює, і вони живуть дуже довго. Деякі препарати надсилають клітинам пухлини спеціальні сигнали, внаслідок яких вони гинуть.

 

Як підбирається препарат?

Лікування для кожного пацієнта підбирається індивідуально, виходячи з особливостей конкретної пухлини. Після біопсії або хірургічної операції уважно вивчається отриманий зразок тканини і фіксується вся інформація про гени, білки та інші фактори. Це допомагає знайти найбільш ефективне лікування.

Які захворювання лікують таргетною терапією?

У міру того, як дослідники дізнаються більше про зміни в клітинах, що викликають рак, у них з'являється більше можливостей для розробки перспективних методів лікування, які націлені на ці зміни або блокують їх наслідки. Кількість таргетних препаратів і захворювань, які можна вилікувати або взяти під контроль із їх допомогою, збільшується. Найчастіше таргетна терапія зараз призначається при раку молочної залози, колоректальному раку, раку легенів, раку нирок, раку яєчників, меланомі та інших локалізаціях.

 

Таргетна терапія в LISOD

Ізраїльські та українські лікарі лікарні LISOD роблять усе можливе, щоб вилікувати кожного пацієнта і повернути його до повноцінного життя. Тут застосовують усі сучасні види лікування — малотравматичну хірургію, хіміотерапію променеву терапію на лінійних прискорювачах, проводять онкопластичні операції.

При багатьох захворюваннях призначаються таргетні препарати. Лікування проводиться відповідно до міжнародних протоколів і рекомендацій. Фахівці лікарні володіють достатнім досвідом і знаннями, щоб ефективно застосовувати таргетну терапію для пацієнтів.

 

Запишіться на консультацію або поставте запитання:

0 (800) 500-110 — безкоштовно по Україні;

+38 (044) 277-8-277.

Інші новини