Шлях до вершин хірургії

Закінчується робочий тиждень в LISOD, а разом із ним — Другий міжнародний курс «Онкопластична і реконструктивна хірургія молочної залози в міждисциплінарному підході», організований в рамках Центрально-Східно-Європейського консорціуму хірургів-мамологів.

П’ять насичених днів для учасників заходу — лікарів із Польщі, Румунії, Македонії, Болгарії, Сербії, Словаччини та Вірменії — пройшли конструктивно та динамічно. Лекції на теми сучасної онкопластичної і реконструктивної хірургії, спостереження за роботою хірургічної бригади в операційній, нові знання, досвід, знайомства — вже позаду. Сьогодні вони залишають Україну з новим багажем знань, незабутніми емоціями та приємними спогадами.

Отримавши сертифікати, які підтверджують участь у курсі, іноземні гості ще довго не покидали стіни LISOD, спілкуючись із керівництвом Лікарні та дякуючи своєму керманичу — онкологу, хірургу, завідуючому Центром сучасної мамології Андрію Жигуліну за плідно проведений час.

Дуже знаково, що серед них були як практикуючі лікарі, так і спеціалісти, які тільки починають свою хірургічну кар’єру.

— Я лікар-інтерн відділення онкологічної хірургії в Онкологічному інституті Святої Єлизавети м. Братислава, цього року сподіваюся здати іспит на спеціалізацію, — розповів Віктор Рекін, курсант зі Словаччини. — В Україну завітав не випадково. 2018 року я познайомився з Андрієм Жигуліним у Будапешті, і не зміг пропустити можливість приїхати до нього на навчання. Як і інші курсанти, я розраховував, що це буде справді цінний курс, і наші сподівання виправдалися. Ми дуже раді, що побачили абсолютно все — як працюють різні відділення лікарні, як взаємодіють фахівці в команді, що відбувається під час операцій. А ще ми змогли побачити Київ — це прекрасне місто. Для мене особисто LISOD — це чудовий приклад того, як має працювати лікарня. Все чітко налагоджено й організовано. У кожного свої обов’язки і зона відповідальності. Впевнений, що це ідеальне місце для роботи. Особливо важливо під час навчання було те, що ми прослухали змістовні лекції. Ми розглядали фотографії, обговорювали кожен важливий нюанс. Але найголовніше, що потім мали змогу побачити, як це все відбувається на практиці — і такий досвід не можна порівняти з жодною конференцією. Моя спеціалізація — загальна хірургія, але в нашій лікарні виконують близько 700 операцій на молочних залозах за рік. У мене поки невеликий досвід таких втручань, мені завжди допомагає в операційній досвідчений колега. Саме тому я безмежно вдячний доктору Жигуліну за можливість отримати безцінну інформацію. Це справді дуже глибокий і продуманий майстер-клас з хірургії молочної залози і онкопластичної хірургії. Впевнений, що нові знання зможу незабаром використати у власній практиці.

 — Мені було дуже цікаво потрапити на цей курс навчання, адже я пластичний хірург Загальної лікарні «Una» у м. Белград і переважно займаюся реконструкцією грудей, — зазначає Ана Малівукович із Сербії. — У спеціалізованих медичних закладах нашої країни зазвичай практикується відстрочена реконструкція молочної залози. Тому мені було надзвичайно цікаво перейняти знання з одномоментної реконструкції. А ще мені імпонує Андрій Жигулін, його мислення, планування, хірургічні навички. Він відмінний спеціаліст, адже виконує дві роботи — онколога і пластичного хірурга. І всім учасникам курсу він також показав і довів, що можна одночасно робити дві речі, і при цьому робити їх відмінно!

Тож курс закінчився, але двері лікарні LISOD завжди відкриті для колег, що прагнуть отримати нові знання і вдосконалити вміння. Тому — до нових зустрічей і вражень від наших друзів! 

Шлях до вершин хірургії,фотогалерея (5 фото)

Інші новини