Що робить лікар-терапевт у команді онкологів, хірургів, хіміотерапевтів і радіологів?

Рак — хвороба, яку рідко виявляють при повному фізичному благополуччі. Найчастіше пацієнти з таким діагнозом вже мають ряд супутніх проблем зі здоров'ям: патології серцево-судинної, дихальної, травної систем та інші. Захворювання загострюються на тлі проведення спеціального онкологічного лікування. Нерідко розвиваються інфекційні хвороби: пневмонія, ентероколіт, який супроводжується діареєю, підвищення температури тіла.

У таких випадках допомога лікаря-терапевта необхідна — в максимальному обсязі, в короткі терміни і, що дуже важливо для пацієнта, на місці, в тій же лікарні, де людина проходить протипухлинне лікування. Тому у всіх провідних онкологічних центрах лікар-терапевт працює в одній команді з хірургами, радіологами, хіміотерапевтами, клінічними онкологами. Пацієнт не втрачає час на пошуки окремого спеціаліста — терапевта або сімейного лікаря за місцем проживання, — який, як правило, не завжди має повну інформацію про особливості проведеної хіміотерапії або променевої терапії, про очікувані побічні ефекти.

Терапевт, що працює в центрі, де займаються лікуванням раку, обов'язково повністю орієнтується як в захворюваннях загального профілю, так і в онкологічній ситуації кожного пацієнта на кожному етапі клінічного перебігу. Спостереження терапевта дозволяє максимально охопити і діагностичні, і лікувальні заходи.

Розповідає лікар-терапевт Лікарні ізраїльської онкології LISOD Ольга Солошенко: «Пацієнтам, яким через важкість стану не показане спеціальне лікування — хіміотерапія або променева терапія, — ми надаємо всю необхідну симптоматичну допомогу: знеболювання; корекція водно-сольового балансу; живильна підтримка (підбір поживної суміші та індивідуальної дієти); при необхідності, харчування через зонд; переливання крові. Наш пацієнт ніколи не почує фразу "Ми не можемо надати вам допомогу". Той, хто стукає в наші двері, завжди отримає медичну допомогу і людське співчуття, на яке розраховує».

Важливо. Родичів пацієнта лікар-терапевт завжди в повній мірі інформує про всі медичні аспекти, про стан їх близької людини. Тому у випадках, коли необхідно проводити лікування синдромів захворювання після виписки з лікарні, родичам простіше прийняти рішення, в якому медичному закладі продовжити таке лікування.

Інші новини