Рак шийки матки, тіла матки, яєчників і молочної залози. Стратегія пацієнтів і родичів після лікування.

У жінок, які подолали рак репродуктивної системи, після лікування залишається безліч питань, які потребують відповідей онколога. Як не пропустити рецидиви, якими мають бути планові обстеження, і які загрози для інших органів залишила хвороба? Залежно від віку, різним жінкам важливо зберегти фертильність, народити дитину або ж спокійно перенести «штучний клімакс».

На безліч питань про рак шийки матки, тіла матки і придатків відповіла головний лікар LISOD, професор Алла Вінницька в своїй доповіді для «Школи пацієнтів» в студії «Картата Потата».

Коли лікування первинної пухлини залишається практично позаду, процес контролю над раком триває. Багато жінок проходять антигормональну терапію, замісну терапію, планові огляди, стежать за онкомаркерами, і при потребі, повторюють хіміотерапію. Ризики і побічні ефекти, від тривалого прийому препаратів, викликають безліч страхів. Наприклад, жінки, які перенесли рак молочної залози і проходять антигормональну терапію, живуть з думкою, що це стане причиною раку ендометрію. Для них це страх, що боротьба з онкологією почнеться з початку.

«Природно, ми говоримо про можливі побічні ефекти препарату. Але ризик цих побічних ефектів, він мізерний, порівняно з тою перевагою, яку дають ці препарати в профілактиці рецидиву. Тобто, рак ендометрію виникає менш ніж у 1% пацієнток. Зі 100 жінок - у 99-ти ніяких побічних ефектів. Якщо в однієї рак ендометрію, її оперують, і вона живе далі »- пояснила Алла Вінницька.

Коли жінкам видаляють або матку, або яєчники, часто залишаються питання про доцільність такого часткового збереження репродуктивної системи. Подібні рішення онколога повинні залежати виключно від індивідуальної ситуації пацієнтки і запиту на майбутнє. Залежно від того, планує жінка вагітність чи ні, застосовують різні методики. Якщо залишати яєчники небезпечно, молодим жінкам можуть запропонувати зберегти заморожені яйцеклітини. Жінкам, які наближаються до менопаузи, більш безпечним може бути видалення матки і придатків. Надалі вони приймають замісну гормонотерапію.

«За кордоном дуже популярна така тенденція - жінка, яка закінчила свою репродуктивну функцію і м'яко підійшла до менопаузального віку, - вона йде на профілактичну лапароскопічну тотальну гістероктомію. Це що? - Це профілактика раку шийки матки, раку ендометрію, саркоми матки, раку яєчника і раку труби. Тому, як тільки ви виконали свою репродуктивну функцію, все те, що залишається - це вже баласт. Не працює матка, не функціонують яєчники, але в них може виникати рак. - сказала Алла Вінницька.

Ці ризики підтверджує статистика. Пік захворюваності на рак яєчників припадає на вік між 60 і 65 роками. Звичайно ж, рекомендувати таке радикальне видалення всім жінкам немає сенсу. Але є абсолютно точний метод перевірити можливість раку яєчників у кожної жінки. Це тест на мутації генів BRCA. Особливо, якщо мова про жінок, в роду яких був рак молочної залози.

«BRCA мутація - це абсолютно обов'язковий аналіз для всіх пацієнток з раком молочної залози і раком яєчника. Якщо у вас немає мутації - видалення яєчників недоцільний. Ризик виникнення в ньому метастазу - мінімальний, точно так само як і первинного раку яєчника » - сказала Алла Вінницька.

Крім того головний лікар LISOD, професор Алла Вінницька дала рекомендації, щодо профілактики раку молочної залози і раку шийки матки для жінок, у яких є родичі першої лінії, що хворіють на рак.

«До 35 років робиться УЗД молочних залоз, в 35-37 років робиться перша планова мамографія і вже лікар мамолог, рентгенолог говорить – вам робити далі мамографію або ще пкілька років УЗД. - Це залежить не від паспортного віку, а від біологічного. Це залежить від пружності залозистої тканини. Якщо вона висока, якщо це молода жінка – мамографія неефективна. А жінка, яка багато народжувала, годувала грудьми і їй за сорок - це тільки мамографія »- сказала Алла Вінницька.

Що стосується раку шийки матки, це захворювання не пов'язано з генетикою. Це рак, який має вірусне походження. Його провокує вірус папіломи людини. Лікувати вірус немає сенсу, він або сам проходить через кілька років, або провокує рак. Єдиний спосіб запобігти РШМ - рання вакцинація ВПЛ.

Рак шийки матки, тіла матки, яєчників і молочної залози. Стратегія пацієнтів і родичів після лікування.,фотогалерея (3 фото)

Інші новини