Рак шийки матки: правильне лікування

Винайдення вакцини, яка може запобігти появі пухлин шийки матки, стало насправді революційною подією. Однак у нашій країні вона досі не входить до календаря обов'язкових щеплень. І жінки, на жаль, продовжують хворіти. Тому у них виникає безліч питань про рак шийки матки, його діагностику, лікування та про те, що робити, коли терапія нарешті залишилася позаду.

У цьому матеріалі зібрано основну інформацію для пацієнток.

Чому розвивається рак шийки матки?

Рак шийки матки – хвороба, що спричиняється вірусом папіломи людини (ВПЛ). Тому для цього онкологічного захворювання є ефективна профілактика – вакцинація від ВПЛ.

До речі, якби зараз на всій планеті було впроваджено тотальну вакцинацію проти вірусу папіломи людини, через 50 років рак шийки матки просто перестав би існувати. На жаль, це поки що неможливо. Однак важливо, щоб мами пам'ятали: щеплення, отримане їхніми дітьми у підлітковому віці, у майбутньому допомагає:

  • жінкам – уникнути неприємних змін не лише шийки матки, а й ануса, ротоносоглотки;
  • чоловікам – захиститися від онкологічних захворювань статевого члена, ануса та ротоносоглотки.

Таким чином, щеплення потрібне не лише дівчаткам, а й хлопчикам. Вакцинуватися можуть жінки до 45 років – якщо це рекомендує онкогінеколог.

Зверніть увагу! Противірусного лікування від ВПЛ немає. Вірус не лікується. Щоб убезпечити себе, слід вакцинуватись. Інших методів немає.

Рання діагностика

Оскільки причина раку шийки матки – вірус, ми знаємо, за яким сценарієм розвиватиметься хвороба. Регулярні візити до гінеколога дозволяють не тільки діагностувати захворювання на ранній стадії, але й повністю запобігти йому на етапі важкої дисплазії.

Однак останніми роками все частіше жінки замість планового скринінгу у гінеколога записуються на УЗД і вважають, що цього достатньо. Це не так. Жодне УЗД не покаже дисплазію шийки матки або ранні небезпечні зміни в епітелії. Рак шийки матки – форма раку, яку лікар може побачити очима. Тому потрібно йти не на УЗД, а до гінеколога і здавати ПАП-тест.

Які симптоми раку шийки матки?

На початкових стадіях симптомів немає. Це зміни в епітелії шийки матки, які може побачити гінеколог при кольпоскопічному та цитологічному дослідженні.

У міру зростання пухлини з'являється симптоматика – кров'янисті виділення, не пов'язані з циклом, контактні кровотечі (під час вагінального сексу), рясніші білі, іноді – біль. У разі появи таких симптомів жінка повинна обов'язково відвідати гінеколога.

Гінеколог чи онкогінеколог?

Як тільки звучить фраза «внутрішньоепітеліальний рак» (це може бути важкий ступінь дисплазії, CIN3), такий випадок має вести не гінеколог, а онкогінеколог. Саме цей фахівець визначає, що робити далі.

Обстеження. Метод вибору – ПЕТ-КТ

Рак шийки матки можна вилікувати. Однак є два важливі моменти – правильна діагностика та правильне лікування.

Діагноз рак шийки матки підтверджується за результатами біопсії – проводиться гістологічне дослідження зразка тканини. Найбільш інформативне обстеження, яке слід зробити після цього, – ПЕТ-КТ (позитронно-емісійна комп'ютерна томографія). Це стандарт діагностики у всьому цивілізованому світі.

Радіофармпрепарат, що застосовується при ПЕТ-КТ, підсвічує метастази пухлини, якщо вони є в тілі. Таким чином, проводиться правильне стадіювання (визначення поширення пухлини в організмі) і відповідно правильно вибирається лікування. Справді, можна зробити і звичайне КТ, проте його результати будуть не такі достовірні. А якщо на етапі планування не врахувати якісь нюанси, не можна буде досягти передбачуваного результату.

Друга думка

Не поспішайте погоджуватися на лікування. Якщо воно призначене неправильно, жінка може втратити шанси на одужання. Обов'язково отримайте другу думку. Це стосується будь-яких патологій – дисплазії, фіброміоми, утворень яєчників і т.д. Не можна бути заручником думки та кваліфікації одного лікаря.

Поспішати потрібно правильно – вибрати лікаря, клініку, пройти точну діагностику. Переробити все спочатку вдруге неможливо!

Де лікуватись?

Пацієнти повинні лікуватись у спеціалізованих установах, де забезпечується повний цикл послуг. Якщо проходити хірургію в одній лікарні, променеву терапію в іншій, а хімієтерапію в третій, то в такому разі великий ризик, що не буде враховано особливості захворювання, не буде дотримано термінів лікування, порядок процедур може відрізнятися від рекомендованого протоколом.

У LISOD від діагностики до одужання пацієнтку веде одна команда фахівців під керівництвом онкогінеколога, головного лікаря, доктора медичних наук, професора Алли Вінницької.

Консиліум індивідуально для жінки визначає план терапії, де кожна процедура на своєму місці. У лікарні є все необхідне обладнання і для діагностики, і найсучасніших методів лікування. Наші лікарі володіють унікальними малоінвазивними та органозберігаючими техніками, які дозволяють зберегти високу якість життя пацієнтки. Передбачені заняття із реабілітологом, психологом, дієтологом. І пацієнтка відчуває, що вона не залишилася наодинці із хворобою, поряд з нею є люди, які знають, чим можна допомогти.

Операція

На ранній стадії хірургічна операція – це єдине лікування, якого достатньо для одужання. У LISOD такі втручання проводяться лапароскопічно, що дозволяє досягти швидкого відновлення пацієнтки.

Крім того, лапароскопічно проводиться транспозиція яєчників – виведення їх із зони майбутнього опромінення (якщо воно планується). Це легка операція, що дозволяє зберегти функціональність органу та захистити жінку від ранньої менопаузи.

Променеве лікування

Рак шийки матки дуже добре піддається лікуванню променевою терапією. Вона призначається після операції, якщо метастази (або мікрометастази) пухлини виявляються у прилеглих лімфовузлах (коли консиліум фахівців вбачає необхідність такого лікування).

Також променева терапія – чудова альтернатива хірургії при місцево-поширеному процесі. Операція – не завжди обов'язкова опція, можна обійтися без неї, якщо є ризик погіршення стану пацієнтки. Тому жінкам не варто шукати можливості за будь-яку ціну прооперуватися. Грамотно спланована та проведена променева терапія дозволить досягти хорошого результату лікування.

Брахітерапія

Це невід'ємна частина променевої терапії при раку шийки матки, внутрішньопорожнинне опромінення. Таке лікування йде за дистанційною променевою терапією (зовнішньою). Світовий стандарт – високодозна брахітерапія з джерелом Іридію-192.

Це завершальний етап, після якого жінка переходить у режим спостереження. Але якщо не проведено брахітерапію, таке лікування не можна вважати повним і не можна сказати, що пацієнтці дали шанс на одужання. Без брахітерапії в лікуванні раку шийки матки практично неможливо досягти хороших результатів.

Що таке радіосенситизація?

При проведенні променевої терапії один раз на тиждень пацієнтка отримує внутрішньовенне введення цитостатику (хімієтерапевтичного препарату). Це радіосенситизація, коли невеликі дози препарату цисплатину роблять клітини пухлини більш чутливими до впливу променевої терапії.

А як щодо хімієтерапії?

При раку шийки матки є два ефективні методи лікування – хірургія на ранній стадії та променева терапія на просунутій. А ось хімієтерапія при первинному лікуванні раку шийки матки не проводиться, оскільки вона не спрямована на одужання. На жаль, українські онкогінекологи досі часто призначають хімієтерапію перед операцією, променевою терапією. У цьому немає потреби і це не відповідає міжнародним протоколам.

Цей метод рекомендують, якщо після лікування хвороба починає прогресувати, з'являються віддалені метастази. Є кілька протоколів проведення хімієтерапії. У першій лінії застосовується паклітаксел із цисплатином, іноді у супроводі з таргетною терапією (бевацизумаб).

Чим відрізняється хімієтерапія від таргетної терапії?

Хімієтерапія – це системне лікування, яке діє по всьому організму і вбиває пухлинні клітини. Таргетна терапія впливає на мікрооточення пухлини. Наприклад, бевацизумаб блокує розвиток судин у пухлинних осередках і таким чином перешкоджає поширенню захворювання.

Коли застосовується імунотерапія?

Якщо хімієтерапія не вплинула на хворобу, проводиться аналіз виявлення в тканині пухлини експресії білка PDL-1. Якщо результат становить понад 1%, у такому разі жінці може бути рекомендована імунотерапія. Таке лікування спрямоване на те, щоб імунна система пацієнта почала самостійно розпізнавати клітини пухлини та знищувати їх.

Що таке ремісія і як часто потрібний контроль?

Ремісія – це стан, при якому пацієнтка не має ознак продовження хвороби. Це не завжди означає, що хвороба повністю пішла з організму і більше ніколи не повернеться. На жаль, такі гарантії дати неможливо. У ремісії немає жодних ознак хвороби, вона не виявляється при аналізах і обстеженнях, не впливає на самопочуття. Ремісія може тривати роками та десятиліттями.

Після настання ремісії пацієнту рекомендовано регулярне відвідування онколога:

  • 1 рік – кожних три місяці;
  • 2 роки – кожних чотири місяці;
  • 3-5 років – раз на півроку;
  • після 5 років ремісії – візити щорічно.

Рецидив. Як виявляється?

Особливо небезпечні щодо рецидиву перші три роки після лікування. Може з’явитись місцевий рецидив, який побачить гінеколог (кольпоскопічно, цитологічно чи очима). Можуть утворитись віддалені метастази (печінка, легені, лімфовузли) — їх покаже КТ або ПЕТ-КТ.

Як жити після лікування?

Повноцінно. Життя дане для насолоди, потрібно радіти та отримувати задоволення. Не зациклюйтесь на думці: «А раптом рецидив?» Розв’язуватимемо проблеми в міру надходження. Зараз ви здорові, у вас немає жодних обмежень. Купайтеся в морі, їдьте в подорож, робіть те, про що завжди мріяли! Вам можна все!

 

Для запису на консультацію до наших фахівців зверніться до Контакт-центру лікарні:

0-800-500-110 – дзвінки по Україні безкоштовні;

+38-044-277-8-277.

Інші новини