Рак шийки матки. Чи можливе одужання без хірургії?

Сьогодні розглядаємо одну із найбільш актуальних тем у лікуванні раку шийки матки. Чи може пацієнтка одужати, якщо їй не проводили операцію? Які альтернативні і не менш ефективні опції мають лікарі?

За роз’ясненнями ми звернулись до досвідченого онкогінеколога, головного лікаря LISOD, доктора медичних наук, професора Алли Вінницької.

— Алло Борисівно, коли при раку шийки матки хірургічна операція недоцільна?

— Операція не проводиться в кількох ситуаціях.

По-перше, це нерезектабельна пухлина. Так буває, якщо рак розповсюдився за межі шийки матки і неможливо повністю видалити патологічні тканини.

По-друге, це неоперабельна пацієнтка. Жінка має протипокази до оперативного втручання через певні важкі соматичні захворювання, наприклад, перенесений інсульт та ін.

— Чи є альтернатива хірургії?

— Так. При лікуванні раку шийки матки повного одужання дозволяють досягти два ідентичних методи.

Перший — це хірургія, яка в деяких випадках може доповнюватися променевою терапією. Операції підлягають пацієнтки з початковими стадіями раку шийки матки. При цьому пухлина може бути великою, але вона не розповсюдилась на прилеглі тканини.

Другий — дефінітивна променева терапія. Її проводять з метою повного одужання пацієнтки, коли хірургія неможлива.

— Чи часто звертаються пацієнтки із пухлинами, які не підлягають хірургії?

— На жаль, нині в нашій країні не всі жінки мають змогу звернутися за медичною допомогою своєчасно. Тому все частіше діагностуються раки шийки матки, при яких не можна проводити операцію.

Якщо хірург не може радикально видалити пухлину, пацієнтка скеровується на променеву терапію. Водночас дефінітивна променева терапія, якщо вона проведена грамотно і кваліфіковано, дає чудові результати і дозволяє досягти повного одужання.

— Як має проводитись променева терапія?

— По-перше, має бути правильно розрахована загальна доза променевої терапії, яка дається на таз.

По-друге, променева терапія повинна супроводжуватись радіомодифікацією. Це введення цитостатику (хімієтерапевтичного препарату) цисплатину в невеликих дозах. Він вибірково накопичується в пухлинних клітинах і робить їх більш чутливими до променевого лікування. Цисплатин вводиться лише 5 разів протягом всього курсу променевого лікування, але це обов’язковий компонент. Це золотий стандарт променевої терапії.

По-третє, обов’язково має проводитись брахітерапія! Тільки зовнішнім (дистанційним) опроміненням вилікувати рак шийки матки неможливо!

— Коли показана хімієтерапія?

— Хімієтерапевтичне лікування при раку шийки матки проводиться тільки, якщо є метастази у вісцеральних органах — легенях, печінці, черевній порожнині. В такому разі лікування вважається паліативним.

Мета хімієтерапії — зберегти якість життя жінки, стабілізувати процес і, якщо це можливо, досягти регресії пухлини.

— Якщо є метастази, чи доцільно призначати імунотерапію?

— Так. Зараз імунотерапія, тобто лікування пембролізумабом, є в усіх рекомендаціях як перша лінія лікування метастатичного раку шийки матки.

Але є дві безумовні вимоги.

Імунотерапія проводиться разом з хімієтерапією і таргетною терапією — тільки у випадках:

а) метастатичного поширення процесу;

б) за наявності експресії білка PD-L1.

Тобто перший крок — вивчення в патлабораторії біопсійного або операційного матеріалу. Якщо в пухлинній тканині шийки матки визначається експресія білка PD-L1, в такому разі є сенс призначати імунотерапію.

— Чи може пацієнтка, у якої не було операції, досягти ремісії?

— Так, може. Більше того, така ремісія може тривати досить довго.

Якщо проведена дефінітивна променева терапія, можливо досягти повного одужання.

Якщо проведена хімієтерапія, можливо досягти стабілізації. У такому випадку пухлинні вогнища не повністю зникають з організму, але вони не розвиваються далі, вони стабілізувалися — це теж хороший результат. Пацієнтка може прожити тривалий період — до наступного рецидиву. Коли ж виникає рецидив і з’являються проблеми зі здоров’ям, ми їх розв’язуємо за допомогою хімієтерапії, таргетної та імунотерапії — і знову досягаємо певної стабілізації.

— Чи є різниця у статистиці виживаності серед пацієнток, яким провели хірургічне втручання і яким провели променеву терапію?

— Результати практично не відрізняються. Це два альтернативних методи. Застосовується або хірургія, або променева терапія.

Але хірургія проводиться на ранніх стадіях, а в групу променевої терапії входять більш поширені, включно з випадками, коли залучаються суміжні органи і тканини. Саме тому при променевій терапії показники можуть бути трішки гірші. Та загалом результати цілком зіставні.

 

Запис на консультацію до лікаря за номером:

0-800-500-110 — дзвінки по Україні безкоштовні.

Інші новини