Рак ротової порожнини. На причини хвороби можна вплинути

Рак ротової порожнини — це хвороба, яку легше не допустити, ніж лікувати. Адже основні причини — зловживання алкоголем і куріння. Чоловіків, які палять, в Україні на 30% більше, ніж жінок з такою звичкою. І статистика відображає цю ситуацію: у чоловіків рак ротової порожнини виявляють в 5 разів частіше, ніж у жінок.

Те, що токсичні речовини, як алкоголь і нікотин, найперше контактують зі слизової рота, не може залишатися без наслідків. За словами клінічного онколога LISOD Цві Бернштейна, пояснити цей механізм досить просто. Постійне подразнювання ротової порожнини спиртовмісними розчинами, гарячим димом і смолами може повільно готувати ґрунт для розвитку раку.

«Ці речовини є канцерогенними. Осідаючи на слизових порожнини рота, вони викликають хронічні запальні процеси, на тлі яких можуть виникати передпухлинні захворювання. Так звані лейкоплакії. Це білі плями з чіткими межами  на слизовій рота, язика, які з часом можуть перетворюватися в злоякісні пухлини», - пояснює Цві Бернштейн.

Будь-яке систематичне подразнення слизової оболонки порожнини рота несе небезпеку. Постійні травми ротової порожнини протезами або брекетами теж можуть спровокувати розвиток раку. Саме тому, в більшості випадків запобігти раку ротової порожнини під силу самостійно, обмеживши шкідливий зовнішній вплив.

Але останнім часом зрост

Те, що такі токсичні речовини, як алкоголь і нікотин, в першу чергу контактують зі слизовою рота, не може залишатися без наслідків. За словами клінічного онколога LISOD Цві Бернштейна, пояснюється цей механізм досить просто: постійне роздратування ротової порожнини спиртовмісних розчинами, гарячим димом і смолами може повільно готувати ґрунт для розвитку раку.

«Ці речовини є канцерогенними. Осідаючи на слизових порожнини рота, вони викликають хронічні запальні процеси, на тлі яких можуть виникати передпухлинні захворювання — так звані лейкоплакії. Це білі плями з чіткими кордонами на слизовій рота, які з часом можуть перетворюватися в злоякісні пухлини», — пояснює Цві Бернштейн.

Будь-яке систематичне подразнення слизової оболонки порожнини рота несе небезпеку. Постійні травми ротової порожнини протезами або брекетами теж можуть спровокувати розвиток раку. Саме тому в більшості випадків запобігти раку ротової порожнини під силу самостійно, обмеживши шкідливий зовнішній вплив.

Але останнім часом зростає кількість пухлин голови та шиї, і ротової порожнини зокрема, пов'язаних з вірусом папіломи людини (ВПЛ). Етіологія пухлини має чимале значення. Багато досліджень доводять, що злоякісні утворення, викликані ВПЛ, більш чутливі до променевої терапії. Особливість раку ротової порожнини — він може бути досить агресивним і дуже часто рецидивує. Тому знати все характеристики пухлини вкрай важливо для складання плану лікування.

«Треба почати з біопсії, взяти шматочок тканини, провести гістологічне дослідження і з'ясувати, який вид пухлини ми маємо. Крім того, використовуються найрізноманітніші методи дослідження — від УЗД лімфовузлів, КТ, МРТ і до позитронно-емісійної томографії (ПЕТ-КТ). Так ми отримуємо не тільки зображення органів і тканин, а й проводимо так звану молекулярну діагностику», — каже Цві Бернштейн.

Від правильного первинного лікування у великій мірі залежить ймовірність рецидивів, які часто виникають у перші два роки після лікування. Це і є головною причиною смертності від недуги. Метастази найчастіше виявляють в регіонарних лімфовузлах, набагато рідше відокремлені вторинні пухлини вражають легені, кісткову систему, головний мозок і печінку.
На пізніх стадіях мова про лікування, як правило, не йде. Хворобу можна призупинити і перевести процес в хронічний.

Тому відмовитися від зловживань алкоголем і сигаретами набагато простіше, ніж боротися з недугою. Крім того, є можливість вплинути і на розвиток пухлин, пов'язаних з ВПЛ. Вакцинація від цього вірусу вже вплинула на захворюваність на рак шийки матки. А оскільки вірус легко передається статевим шляхом, онкологи сподіваються, що, як наслідок, знизиться і кількість пухлин слизових голови і шиї.ає кількість пухлин голови та шиї, і ротової порожнини зокрема, пов'язаних з вірусом папіломи людини (ВПЛ). Етіологія пухлини має чимале значення. Багато досліджень доводять, що злоякісні утворення, викликані ВПЛ, більш чутливі до променевої терапії. Особливість раку ротової порожнини - він може бути досить агресивним і дуже часто рецидивує. Тому знати всі характеристики пухлини вкрай важливо для складання плану лікування.

«Треба почати з біопсії, взяти шматочок тканини, провести гістологічне дослідження і з'ясувати який вид пухлини ми маємо. Крім того використовуються найрізноманітніші методи дослідження - від УЗД лімфовузлів, КТ, МРТ досліджень і до позитронно-емісійної томографії (ПЕТ-КТ). Так ми отримуємо не тільки іміджеве зображення органів і тканин, а й проводимо так звану молекулярну діагностику» - каже Цві Бернштейн.

Від правильного первинного лікування значною мірою залежить ймовірність рецидивів, які часто наступають в перші два роки після лікування. Це і є головною причиною смертності від цієї недуги. Метастази найчастіше виявляють в регіонарних лімфовузлах, набагато рідше відокремлені вторинні пухлини вражають легені, кісткову систему, головний мозок і печінку.

На пізніх стадіях мова про лікування, як правило, не йде. Хворобу можна призупинити і перевести процес в хронічний.

Тому відмовитися від зловживань алкоголем і сигаретами набагато простіше, ніж боротися з недугою. Крім того, є можливість вплинути і на розвиток пухлин пов'язаних з ВПЛ. Вакцинація від цього вірусу вже позитивно позначилася на кількості випадків раку шийки матки. А оскільки цей вірус легко передається статевим шляхом, онкологи сподіваються, що опосередковано, знизиться і кількість пухлин слизових голови і шиї.

Інші новини