Рак не йде на карантин

Світовий спалах COVID-19 не оминув, на жаль, і Україну. Незважаючи на те, що лікарі знаходять способи допомогти людям наявними фармацевтичними препаратами, вакцина від COVID-19 досі на етапі розробки. Люди, у яких виявлено злоякісні новоутворення, мають вищі ризики для здоров'я і життя при зараженні COVID-19. Як уберегтися онкологічним пацієнтам і що їм потрібно враховувати в розпал карантину? Із цими питаннями ми звернулися до клінічного онколога Лікарні ізраїльської онкології LISOD Максима Єрмакова. — Максиме Сергійовичу, чому  у пацієнтів, які борються з онкологічним захворюванням або мають діагноз раку в анамнезі, спостерігається  вищий ризик захворіти COVID-19?

— Пацієнти з діагнозом «рак» беззахисні перед зовнішніми подразниками й уразливі навіть перед незначною інфекцією через ослаблений імунітет. Кістковий мозок не може виробити достатню кількість лейкоцитів, щоб протистояти вірусу. Тому в умовах пандемії їм особливо потрібно дотримуватися запобіжних заходів: носити маски в людних місцях, ретельно мити руки після кожного виходу на вулицю, обробляти їх антисептиком. Загалом краще в цей період  залишатися вдома. Якщо ж є нагальна потреба відвідати  місце, де можливе скупчення людей, обов’язково  тримайте соціальну дистанцію. Пам’ятайте, що відстань у два метри може зберегти життя!

— Чи справді маска рятує?

— Це не стовідсотковий захист, звичайно. Адже вірус може  проникати і через слизові оболонки очей. Але певною мірою маска знижує ризик захворіти. Як і спреї для носа, що створюють захисну плівку. Головне — не панікувати. Коронавірус небезпечний своїми ускладненнями. Але якщо від самого вірусу селективної, спрямованої терапії на сьогоднішній день не існує, то з його ускладненнями, наприклад, з пневмонією, ми цілком можемо боротися. Важливо дослухатися до свого організму, не ігнорувати нездужання! Наші люди часто переносять хворобу на ногах. З COVID -19 це точно не пройде. Вірус новий, антитіла до нього людина ще не виробила, для організму це серйозне випробування.

— Чи вищий ризик зараження COVID-19 у пацієнтів з діагнозом «рак легені»?

— Пацієнти із таким діагнозом або з хронічними захворюваннями дихальної системи, наприклад, з хронічною обструктивною хворобою легень, — у групі особливого ризику. Їм та особам, що здійснюють за ними догляд або контактують із ними, потрібно ретельно дотримуватись правил із профілактики коронавірусу. Також небезпечним вірус є для пацієнтів, які нещодавно пройшли або зараз проходять курс хіміотерапії і піддавалися протягом останнього місяця хірургічному втручанню. Саме ця категорія людей має найбільш пригнічену імунну систему. Їм потрібно бути найбільш обережними.

— Якщо раптом у людини, яка перенесла онкологічне захворювання, піднімається температура, це може означати, що вона заразилася?

— Якщо у онкологічних пацієнтів, нехай навіть і в ремісії, протягом деякого часу наявна  субфебрильна лихоманка (37,0 - 37,9 С) за відсутності ознак гострих респіраторних захворювань, слід провести «діагностичний пошук»  і виключити прогресування основної хвороби. Якщо людина в процесі протипухлинної терапії (хіміо- або променевої) або недавно закінчила лікування, також необхідно виключити можливі ускладнення. Для цього потрібно зв'язатися зі своїм онкологом. Якщо ж пацієнт спостерігає у себе катаральні явища (ознаки ГРВІ) в поєднанні з субфебрильною, фебрильною (38 - 38,9) або гектичною (39 і вище) лихоманкою — можна запідозрити вірусну інфекцію. Не обов'язково коронавірусну, адже наразі високий сезон для вірусних захворювань, тому панікувати не варто.  У будь-якому випадку при виникненні симптомів, схожих на COVID-19, онкологічним пацієнтам слід додатково проконсультуватися зі своїм лікарем.

— Чи треба скасовувати специфічне лікування?

— Якщо у людини немає ознак респіраторного захворювання, відкладати лікування не варто. Але якщо такі симптоми з'являються, треба додатково проконсультуватися зі спеціалістом: можливо, лікування потрібно буде тимчасово призупинити. Відкласти лікування онкологічних пацієнтів — неможливо, оскільки це несе серйозні ризики для їхнього життя. Відкладати ад'ювантну хіміотерапію та планові операції можна лише в неускладнених випадках і тільки у зоні високої епідемактивності.

— Що Ви порадите людям, які мають онкологічний діагноз?

— Для онкологічних пацієнтів надважливо дотримуватися жорсткого карантину у період лікування. Якщо наявні ознаки вірусної інфекції: нездужання, лихоманка, біль у горлі, кашель — потрібно негайно зателефонувати лікарю. Якщо серед родичів людини з онкологічним діагнозом з'являються ознаки респіраторного захворювання, по можливості слід максимально ізолюватися від них. Додатково обробляти антисептиками місця загального користування в квартирі, уникати прямого контакту.  Крім того, слід приділити увагу якості й кількості сну, адже його систематичний дефіцит пригнічує імунну систему людини. Дотримуйтесь всіх рекомендацій лікарів, бережіть себе і своїх рідних! І будьте здорові!

Інші новини