Рак молочної залози. Яка діагностика інформативна?

Ефективне лікування можливе лише у випадку, коли правильно і точно встановлено діагноз. Тому на першому етапі надзвичайно важлива повноцінна діагностика. Саме вона дає можливість розібратися в особливостях пухлини і спланувати терапію.

Якщо у пацієнтки — підозра на рак молочної залози, їй будуть рекомендовані такі типи обстежень:

  • Клінічний огляд.
  • Діагностична візуалізація.
  • Патоморфологічна діагностика.
  • Молекулярно-генетичні дослідження.

Клінічне обстеження лікарем

У LISOD перший прийом проводиться клінічним онкологом — фахівцем, який спеціалізується на лікуванні всіх видів раку. Під час консультації лікар уточнює особистий та сімейний анамнез, вивчає наявні медичні документи (раніше проведені обстеження та аналізи), знайомиться зі скаргами та симптомами. Проводиться огляд пацієнтки, перевіряються симптоми для уточнення діагнозу. Формулюється попередній діагноз. У разі потреби складається план дообстежень. Коли будуть наявні всі необхідні результати, проводиться міждисциплінарний консиліум, у якому беруть участь лікарі всіх спеціальностей, що включені в процес діагностики та лікування, – це клінічні онкологи, хірурги, радіологи, радіаційні онкологи, патоморфологи. Кожен випадок обговорюється індивідуально. Висновок консиліуму містить детальні рекомендації щодо лікування або подальших дій (додаткове обстеження, спостереження тощо).

Методи діагностичної візуалізації

Для визначення розповсюдження хвороби проводяться радіологічні обстеження. Вони дають змогу отримати зображення всього тіла чи певних його ділянок і виявляють як первинні, так і вторинні вогнища хвороби. Таким чином встановлюється стадія.

Серед методів діагностичної візуалізації можуть застосовуватись:

  • УЗД. Ультразвукове дослідження грудних залоз. Проводиться в будь-якому віці у жінок і чоловіків як самостійний або додатковий метод обстеження. Дозволяє отримати інформацію про структуру залоз, розмір та структуру регіонарних лімфатичних вузлів. Якщо виявлене підозріле щільне утворення, може бути рекомендована біопсія.
  • Мамографія. Цей метод найкраще виявляє пухлини молочних залоз на найбільш ранніх стадіях, які не мають жодних симптомів. Це дослідження дозволяє побачити мікрокальцинати. У LISOD застосовується 3D-мамографія із томосинтезом — таке обстеження значно інформативніше, оскільки проводить пошарове сканування молочних залоз, виявляє приховані утворення в щільних залозах, дає змогу більш детально побачити характер виявлених змін.
  • КТ. Комп’ютерна томографія. При підтвердженні онкологічного процесу в молочній залозі виконується КТ грудної клітки, органів малого тазу і черевної порожнини. Дослідження дозволяє отримати позрізові зображення внутрішніх органів, кісток, м’яких тканин та кровоносних судин. Призначається для пошуку метастазів, а також для оцінки ефективності системної терапії. Застосовується як метод контролю за станом пацієнтів у ремісії (для виявлення рецидиву). Виконується переважно із внутрішньовенним введенням контрастних речовин для підвищення інформативності.
  • МРТ. Може застосовуватись як допоміжний метод у випадку виявлення розбіжностей на УЗД та мамографії або в разі наявності протипоказань до рентгенологічних методів. Дозволяє оцінити структуру залоз, переконатися в цілісності імплантів тощо.
  • ПЕТ-КТ. Позитронно-емісійна томографія, комбінована із комп’ютерною томографією. При деяких типах раку це обстеження дає найбільше інформації про хворобу — не тільки про зміни структури тканин, але і з високою імовірністю показує, чи є ці структурні зміни наслідком онкологічного процесу. Це дозволяє з високою точністю визначити розповсюдженість хвороби, а також точно спланувати лікування — хірургічну операцію та променеву терапію.

Біопсія

Онкологи завжди прагнуть знати біологічні особливості конкретної пухлини. Від цього залежить чутливість хвороби до різних видів лікування. Щоб отримати шматочок пухлини, проводиться біопсія.

В мамології застосовують різні види біопсії.

Тонкоголкова біопсія. У результаті маніпуляції отримують невелику пробу тканини, переважно окремі клітини без відтворення структури. Цей метод діагностики не може бути основним, а лише допоміжним. Може використовуватись при визначенні ураження прилеглих лімфатичних вузлів або для дослідження вмісту рідинних утворень (кіст).

Товстоголкова (трепан або трукат) біопсія. Основний метод для підтвердження (спростування) раку молочної залози та визначення особливостей пухлини. Для взяття матеріалу використовується спеціальний пристрій, який «вистрілює» товсту голку для забору матеріалу. Процедура проводиться під контролем УЗД або мамографії. Таким чином отримують кілька «стовпчиків», у яких повністю зберігається структура тканини. На отриманому матеріалі виконуються гістологічні, імуногістохімічні та молекулярно-генетичні дослідження.

Ексцизійна (хірургічна) біопсія. Невелика операція, під час якої повністю видаляють підозрілу ділянку. Це найагресивніший метод діагностики. Але таким чином утворення видаляється у повному обсязі, фахівці можуть дослідити його структуру та біологічні характеристики. Метод застосовується, якщо під час товстоголкової біопсії неможливо отримати повноцінний матеріал (утворення мале або у важкодоступному місці) або ж при деяких патологіях, що збільшують ризик появи раку молочної залози (склерозуючі стани, папіломи, гіперплазії тощо). Операція проводиться під загальним наркозом із застосуванням онкопластичних підходів для збереження естетики грудей.

Стереотаксична біопсія. Процедура проводиться під рентгенологічним контролем. Показана при дрібних патологіях, які виявляються на мамографії, але непомітні при УЗД. Спеціальне обладнання спрямовує голку точно в ділянку з підозрілим утворенням, рентгенологічно контролюється точність потрапляння. Процедура дозволяє уникнути непотрібного хірургічного втручання та спростувати підозру на онкозахворювання.

Патоморфологічна діагностика

Після отримання матеріалу із підозрілої ділянки проводиться його ретельне вивчення під мікроскопом. Патоморфологічне дослідження дає можливість визначити біологічний тип пухлини, правильно підібрати тактику лікування, визначити чутливість новоутворення до певних видів терапії, оцінити прогноз тощо.

Без дослідження зразка пухлини неможливо призначати лікування!

LISOD співпрацює з патоморфологічною лабораторією, яка відповідає усім вимогам міжнародних стандартів. Також в LISOD виконуються інтраопераційні гістологічні дослідження. Весь біопсійний та операційний матеріал спрямовується для дослідження у партнерську лабораторію в Німеччині. Таким чином дуже точно і оперативно діагностуються навіть рідкісні захворювання.

Зазвичай проводяться такі дослідження.

Цитологічне дослідження. Допоміжний метод оцінки клітинного матеріалу, отриманого за допомогою пункції тонкою голкою або відбитка на склі. Дозволяє підтвердити наявність злоякісних клітин. Метод доволі простий, малотравматичний, забір проводиться швидко, коштує недорого. Водночас дослідження має низьку точність, а через неможливість визначити особливості пухлини не дозволяє призначити правильне лікування. Застосовується для оцінки виділень із сосків, вмісту кістозних утворень та підозрілих лімфатичних вузлів.

Гістологічне дослідження. Дозволяє повноцінно визначити біологічні властивості пухлини, уточнити діагноз. Для дослідження береться стовпчик матеріалу, отриманий під час трепан-біопсії, або ділянка, видалена хірургічно. На операційному матеріалі проводиться визначення розміру новоутворення, оцінюється чистота хірургічних країв резекції (чи повністю видалена пухлина). Якщо попередньо проводилось системне лікування, визначається ступінь відповіді на нього.

Імуногістохімічне дослідження. Проводиться на спеціально підготовлених зрізах тканин, отриманих при трепан-біопсії або під час хірургічної операції. Дослідження дозволяє найточніше визначити біологічні особливості пухлини (рецепторний статус ER, PR, HER2/neu, показник Ki67 тощо). Встановлюється молекулярно-генетичний варіант пухлини, визначається, первинна пухлина або метастатична, порівнюються біологічні характеристики пухлинних клітин до і після лікування. Саме це дослідження дозволяє встановити точний діагноз і обрати ефективне лікування.

Молекулярно-генетичне дослідження. Проводиться, зокрема, для визначення ймовірності рецидиву, доцільності застосування хімієтерапії тощо. Також дослідження дає можливість виявити специфічні генетичні мутації, які роблять пухлину чутливою до певних видів лікування.

Обстеження в LISOD

Зазвичай пацієнтка, у якої підозрюють онкологічне захворювання грудей, прагне якнайшвидше прооперуватись. Проте хірургія не застосовується в усіх випадках без винятку і не завжди операція має бути першим кроком.

Любі жінки, пам’ятайте! Поспішати потрібно повільно — свідомо роблячи кожну дію. Спочатку — повноцінна і точна діагностика, після цього — лікування, яке відповідає міжнародним протоколам. Завжди варто отримати другу думку, щоб переконатися, що терапія призначена правильно.

У LISOD обстеження для встановлення діагнозу проводиться дуже швидко, якісно, в комфортних умовах. Ми застосовуємо індивідуальний підхід і призначаємо лише ті методи лікування, які відповідають біологічним особливостям пухлини, стану здоров’я пацієнтки, її потребам. Мультидисциплінарне визначення подальшої стратегії дозволяє жінці бути впевненою, що врахований кожний нюанс хвороби.

 

Потребуєте консультації? Звертайтеся:

0-800-500-110 — дзвінки по Україні безкоштовні;

+38-044-277-8-277.

Інші новини