Рак грудей. Краса не вимагає жертв

Для кожної жінки, у якої виявили пухлину молочної залози, діагноз — це трагедія. Їй здається, що на цьому можна ставити крапку. Адже життя без грудей — скоріше мука. Та й чи буде воно, це життя?

Головне, про що потрібно знати: у наші дні рак молочної залози у багатьох випадках виліковується. А в руках досвідчених хірургів груди не тільки залишаться, а й можуть стати красивішими. Тому не варто одразу ж думати про погане. Сфокусуйтеся на конструктиві: потрібен план правильних дій, які наблизять успішний результат. Давайте розберемося в основних моментах, які потрібно обов'язково врахувати.

Як підтверджується діагноз?

Що раніше діагностована хвороба, то вища ймовірність повного одужання. Тому так важливо регулярно проходити скринінгові обстеження. Якщо пухлина виявлена на нульовій чи першій стадії, шанси на одужання величезні — до 98%. На третій-четвертій стадіях не завжди вдається вилікувати хворобу повністю, але можна продовжити життя на довгі роки.

Самообстеження — не найточніший спосіб діагностики. З його допомогою неможливо виявити утворення діаметром до 1 см, проте жінка помічає підозрілі симптоми: почервоніння, виділення із соска, лущення шкіри, появу асиметрії, зміну розміру та/або форми залози тощо. Проблема в тому, що у багатьох жінок на початковому етапі хвороба протікає безсимптомно. А поява ознак свідчить про те, що пухлина вже доволі велика.

Головні методи, які дозволяють запідозрити рак молочної залози на ранній стадії, — УЗД та мамографія, у деяких випадках також рекомендується МРТ. Ми недарма вжили тут слово «запідозрити». Тільки методів візуалізації (тобто тих, які дозволяють побачити утворення в грудях) для встановлення діагнозу недостатньо. Тому при підозрі, що пухлина може бути злоякісною, потрібне гістологічне дослідження зразка тканин.

Проте дуже важливо, щоб процедуру біопсії було проведено правильно.

Трепан-біопсія

Для дослідження утворень молочної залози потрібне проведення товстоголкової біопсії. Також цей метод називають трукат- або трепан-біопсією. Процедура обов'язково проводиться під контролем ультразвуку або рентгену (мамографії). У такому випадку зразок тканин буде отриманий саме зі зміненої ділянки, а не із прилеглої здорової частини молочної залози.

За допомогою товстої голки фахівець отримує стовпчик тканини із збереженою структурою, а не окремі клітини. Щоб у лабораторії вистачило матеріалу для кількох досліджень (гістологічного, імуногістохімічного, молекулярно-генетичного), лікар завжди бере кілька зразків (зазвичай не менше 3-4). Вивчення злоякісної пухлини дозволяє визначити її особливості (ступінь диференціації клітин пухлини, рецепторний статус, індекс проліферації, наявність або відсутність гіперекспресії HER2/neu тощо). Цей метод є основним для встановлення діагнозу та від нього залежить, наскільки правильно буде призначено лікування.

У LISOD трепан-біопсія виконується в амбулаторних умовах, під місцевим знеболенням досвідченим лікарем. Гістологічне дослідження виконується у референтній лабораторії в Німеччині. Це гарантує високу точність отриманих результатів та дозволяє діагностувати навіть рідкісні патології.

Якщо хвороба діагностована

Діагноз — це перший крок на шляху до одужання. У Лікарні ізраїльської онкології LISOD план лікування складається консиліумом спеціалістів індивідуально для кожної пацієнтки. Призначається лише необхідна та ефективна терапія для кожного клінічного випадку.

Можуть бути рекомендовані системна терапія (хіміотерапія, гормональні та таргетні препарати, імунотерапія), променева терапія. Хочемо підкреслити, що в нашій лікарні застосовуються тільки оригінальні препарати, у якості яких пацієнт може не сумніватися. Також кожен, хто проходить терапію, може особисто бути присутнім при розведенні препаратів у спеціально обладнаній лабораторії.

Променева терапія проводиться на лінійних прискорювачах Varian, серед яких — модель Halcyon. Досвідчена команда променевих терапевтів, медичних фізиків, технологів та медсестер забезпечує точність та безпеку такого лікування.

Але, як показує практика, жінки дуже часто бояться хірургічного втручання, оскільки побоюються залишитися без грудей.

Переваги оперативного втручання в LISOD

Важливо пам'ятати: у багатьох випадках саме операція дозволяє жінці одужати. А хороша новина полягає в тому, що в процесі видалення пухлини груди можуть стати навіть красивішими, ніж до втручання.

«На жаль, серед багатьох лікарів досі існує таке уявлення, що повне видалення молочної залози навіть при початковій стадії хвороби дає більше шансів на одужання, ніж при органозберігаючій хірургії, — розповідає хірург, онколог, керівник Центру мамології LISOD Андрій Жигулін. — Проте дані досліджень вказують, що органозберігаючі операції у багатьох випадках більш онкологічно безпечні, ніж мастектомії: тобто рівень виживання пацієнток після органозберігаючих операцій вищий, ніж у пацієнток після мастектомії за всіх інших рівних умов. Таким чином не варто у всіх ситуаціях проводити мастектомію. Органозберігаюча операція (за умови, що її можна виконати технічно) значно ефективніша. У нашому центрі ми проводимо операції так, щоб молочні залози внаслідок втручання принаймні не змінювалися чи ставали кращими. І кожній пацієнтці можемо запропонувати кілька варіантів операції».

Перевага в LISOD віддається органозберігаючим операціям: видаляється не вся залоза, а тільки певна ділянка (пухлина і необхідна кількість здорових тканин навколо неї). Після втручання пацієнтки швидко повертаються до звичайного життя. Доведено, що такі операції у поєднанні з опроміненням не менш ефективні, ніж повне видалення грудей.

Якщо пухлина займає більшу частину залози, проросла в шкіру або грудну стінку, груди видаляються повністю (проводиться мастектомія). При цьому можливе проведення реконструкції (тобто відновлення залози у всій її привабливості) миттєво або у відстроченому періоді.

У Лікарні LISOD найбільший досвід проведення біопсії сторожового лімфовузла в країні. Ця методика є оптимальною за відсутності ознак ураження регіонарних лімфатичних вузлів під час передопераційного обстеження. Якщо в сторожовому лімфовузлі не виявлені злоякісні клітини, то ймовірність їх поширення в інші лімфовузли мінімальна. Таким чином зберігаються здорові лімфатичні вузли та мінімізується ймовірність ускладнень, значно підвищуються шанси зберегти повну функціональність верхніх кінцівок, а від цього залежить висока якість життя.

***

Центр мамології LISOD працює з 2010 року. Тут у повному обсязі проводиться діагностика, лікування та реабілітація жінок із раком грудей. Фахівці діють відповідно до рекомендацій світових онкологічних спільнот (NCCN, ESMO тощо), крім того, застосовують власні унікальні методики. Досягати найкращих результатів дозволяє комплексний мультидисциплінарний підхід за участю всіх фахівців, які займаються молочною залозою.

Записатися на консультацію чи діагностику можна за телефоном:

0-800-500-110 — дзвінки по Україні безкоштовні;

+38-044-277-8-277.

Інші новини