Рак глотки і гортані. Лікування не за всяку ціну, а за оптимальним планом

Лікування пухлин голови та шиї дуже часто вимагає складного хірургічного втручання і травмуючого лікування. Рак горла об'єднує кілька видів пухлин області глотки і гортані, які на пізніх стадіях виліковуються лише видаленням цих органів. Завдання пацієнта - вчасно звернутися до онколога, адже на ранніх стадіях хвороба добре піддається хіміопроменевій терапії.

За рік пухлини горла виявляють у 4 тисяч українців, переважно у чоловіків після 50 років. У 2015-тому на ранніх стадіях до онколога звернулися 38% хворих на рак гортані, і тільки 19% з раком глотки. Пізнє звернення більшості пацієнтів пояснюється тим, що чоловіки часто зволікають з візитом до лікаря. Інша причина, за словами клінічного онколога LISOD Цві Бернштейна, це те, що перші симптоми пухлин гортані приймають за застуду або ангіну і шлях до онколога буває занадто довгим.

«Найскладніше діагностувати пухлини, які при зовнішньому огляді не визначаються – у нижніх відділах задньої стінки глотки і гортані. Тому що заглянути в гортань і побачити голосові зв'язки звичайний лікар, не фахівець, не може. Але відчуття стороннього тіла в гортані, біль при ковтанні, охриплість голосу – це перші симптом хворобливого стану глотки і гортані, які вимагають консультації онколога», - каже Цві Бернштейн.

При використанні химіопроменевої терапії на ранніх стадіях 5-річне виживання  досягає 75%, і різко знижується на прогресивних стадіях. Хвороба рідко поширюється в віддалені органи. Найчастіше, рак гортані метастазує в регіонарні лімфовузли. Їх видалення, опромінення або вплив хіміотерапії може призвести до зниження або втрати багатьох функцій - слиновиділення, ковтання, мови. Тому, складаючи план лікування, лікарі шукають ефективний підхід, який дозволить зберегти якість життя.

«Найголовнішим в лікуванні цієї групи хворих є мультидисциплінарний консиліум. Його завдання - зіставити незворотні функціональні зміни і ефект лікування. План повинен бути вироблений з самого початку, при чому в команду фахівців, крім онкологів, хірургів, хіміо- і променевих терапевтів, добре б включати дієтологів, фахівців зі спіч-терапії, тому що лікування може спричинити зміни дикції і особливостей харчування», - каже Цві Бернштейн.

Зменшити ризики пошкодження органів голови і шиї можливо завдячуючи променевій терапії. Сучасні техніки дозволяють модифікувати навантаження всередині полів. Так вдається підвести велику дозу на зони уражені хворобою, і зменшити вплив, наприклад, на привушні слинні залози, зберегти їх, без шкоди для ефективності.

Якщо хвороба прогресує або трапляється рецидив (що зустрічається доволі часто), для порятунку життя залишається тільки одна опція - видалення гортані. Тому так важливо почати лікування якомога раніше, коли є можливість уникнути радикальних заходів.

Інші новини