Променева терапія в LISOD. Інформація для пацієнтів

Уся інформація, надана в цій статті, — дуже важлива для успішного проходження курсу променевого лікування.

Тут ви знайдете відповіді на багато запитань, які вас хвилюють.

Що таке променева терапія?

Це один із основних і найефективніших методів лікування онкологічних захворювань. Метод, який постійно вдосконалюється і з появою нових технологій стає ще дієвішим, безпечнішим та точнішим.

Давайте для початку розберемося, як діє променева терапія.

Для лікування раку застосовують особливий вид енергії електромагнітних випромінювань або пучків елементарних ядерних частинок. Вони здатні знищувати пухлинні клітини або стримувати їх зростання і поділ шляхом пошкодження ДНК патологічних клітин.

Променеву терапію застосовують для лікування пухлин практично будь-якої локалізації та на будь-якій стадії онкологічного захворювання.

Клітини пухлини діляться швидко, тому опромінення діє на них згубно. Здорові клітини, потрапляючи до зони опромінення, також можуть зазнавати ушкоджень. Водночас здебільшого вони здатні відновитися.

Зазвичай сеанси променевої терапії проводять 5 разів на тиждень (у будні). Дводенна перерва на вихідних дозволяє відновитися здоровим тканинам.

Тривалість курсу лікування залежить від локалізації, типу пухлини, програми лікування, загального стану пацієнта тощо. У LISOD план лікування індивідуально для кожного пацієнта визначає консиліум фахівців.

У процесі проведення променевої терапії умовно можна виділити три етапи:

  1. Передпроменевий.
  2. Променевий.
  3. Післяпроменевий.

Кожен із цих етапів має свої особливості, від яких залежать отримані пацієнтом рекомендації. Дотримання певних правил поведінки сприятиме досягненню хороших результатів лікування та зменшенню побічних ефектів.

Підготовка до проведення променевої терапії

Перед початком курсу променевої терапії команда фахівців LISOD ретельно розраховує дози опромінення та визначає способи, за допомогою яких можна досягти максимального знищення клітин пухлини та захисту здорових тканин у ділянках тіла, що підлягають впливу.

Відмінною рисою роботи відділення променевої терапії LISOD є те, що для кожного пацієнта ми створюємо 3 варіанти планів лікування (3D-CRT, IMRT, VMAT). Це дозволяє обрати план лікування, де найкраще покриття лікувального об’єму необхідною, запланованою дозою і де найнижче дозове навантаження на прилеглі органи та структури. Це дуже важливо для забезпечення ефективного лікування пацієнта та збереження високої якості життя на довгі роки. В нас є для цього досвід, вміння, час та бажання допомогти кожному пацієнту!

Проведенням складних розрахунків займається ціла група висококваліфікованих спеціалістів – променевих терапевтів, медичних фізиків, дозиметристів. Для цього проводиться контуринг (на серії КТ-сканів необхідно визначити пухлину, уражені лімфовузли, метастази або ділянку профілактичного опромінення та виділити усі здорові органи та структури поблизу пухлинних осередків), визначити, як доставити необхідну дозу опромінення, яку модальність краще застосувати в конкретній ситуації (3D-CRT, IMRT, VMAT або їх комбінацію), провести необхідні дозиметричні розрахунки та верифікацію плану, іноді потрібно кілька днів. Такий етап називається плануванням.

У цей період проводяться додаткові дослідження з метою уточнення локалізації пухлини та оцінки стану здорових тканин, прилеглих до патологічного осередку.

Перш за все відбувається КТ-симуляція. Процедура проводиться у тій самій позиції, в якій пацієнт перебуватиме під час лікування. Для укладки використовують спеціальні фіксуючі пристрої, покликані знерухомити ділянку, на яку спрямоване лікування, і таким чином забезпечити високу точність процедур.

Під час симуляції пацієнта просять спокійно лежати на столі КТ-томографа для отримання серії КТ-зображень на рівні ділянки запланованого поля опромінення. Таких ділянок може бути декілька. Проводиться маркування поля опромінення, для цього використовується спеціальне чорнило. Маркування (точки та/або лінії) має залишатися на шкірі до кінця променевого лікування. Приймаючи душ, не варто терти шкіру в цій ділянці. Якщо позначки почнуть стиратися, скажіть про це лікареві.

Після КТ-симуляції фахівці створюють план опромінення. На серії КТ-зображень вони ідентифікують анатомічні структури, визначають обсяг лікування та органи, які слід захистити від негативного впливу (спинний мозок, очі, серце тощо), прораховують необхідну дозу.

Коли план лікування складено, перевірено і перепровірено, розраховані всі дози (і загальна, і щоденна), проведено контроль обладнання — можна розпочинати терапію!

Як проходить променеве лікування?

Як ми зазначали раніше, у кожного пацієнта LISOD — індивідуальний план лікування. Тривалість курсу залежить від локалізації та типу пухлини, обраної фахівцями програми лікування, загального стану пацієнта тощо.

Сеанси променевої терапії проводяться зазвичай 5 разів на тиждень — у будні. Наприкінці тижня дводенна перерва — вона дозволяє відновитися здоровим тканинам.

Особливості сеансу терапії

  • Ви перебуватимете в кабінеті близько 10-15 хвилин. Вас попросять лягти на стіл для лікування. Зони опромінення визначаються дуже точно за нанесеними раніше на шкіру мітками.
  • Під час сеансу не можна рухатись. Лежіть спокійно, без особливої напруги. Дихання має бути природним та рівномірним.
  • Перед включенням установки медичний персонал переходить до іншої кімнати та спостерігає за вами через монітор. У разі потреби можна спілкуватися з фахівцями.
  • Під час роботи деталі обладнання можуть рухатися та створювати шум. Не хвилюйтеся – весь процес контролюється.

Зауваження:

  • Лікування проходить безболісно.
  • Установку можна вимкнути у будь-який час. Якщо під час сеансу ви погано почуватиметеся, повідомте про це медперсоналу. Водночас не варто самостійно робити жодних дій.
  • Уже на початку лікування ви можете відчути зменшення больових відчуттів (якщо вони були). Проте найбільша лікувальна дія променевої терапії настає після завершення курсу лікування.
  • Щоб отримати найкращий лікувальний ефект, дуже важливо пройти всі призначені сеанси лікування.

Правила під час променевого лікування

Реакція кожного організму на променеве лікування можу бути індивідуальною. У будь-якому випадку процес опромінення — це значне навантаження на організм. Тож цього разу хочемо нагадати важливі правила, які дозволять вам знизити ймовірність появи ускладнень від променевої терапії.

  1. Добре харчуйтеся. Намагайтеся дотримуватись збалансованої дієти.
  2. Пийте. Разом із їжею необхідно вживати 2,0-2,5 л рідини на добу (це можуть бути фруктові соки, мінеральна вода, чай із молоком тощо).
  3. Відмовтеся від шкідливих звичок. Хоча б на період лікування не вживайте тютюнові вироби і алкогольні напої.
  4. Носіть вільний одяг. Уникайте щільного прилягання одягу до ділянок тіла, які опромінюються. Надавайте перевагу речам із бавовни. Украй небажаний одяг із синтетичних тканин та вовни. Ділянки шкіри, які опромінюються, бажано тримати відкритими (якщо це можливо), але прикривати, коли ви перебуватимете на вулиці.
  5. Проводьте багато часу на свіжому повітрі.
  6. Уважно стежте за станом шкіри. Після процедур вона може стати засмаглою або червоною. У деяких випадках ділянки тіла, що опромінюються, можуть надмірно зволожуватися (особливо в згинах). Це залежить від вашої індивідуальної чутливості до опромінення. Про всі зміни шкіри, які ви помітите, повідомляйте лікарю або медсестрі. Вони нададуть рекомендації.
  7. Без консультації з лікарем не застосовуйте на ділянці тіла, що опромінюється, мило, лосьйони, дезодоранти, мазі, косметику, парфумерію або інші подібні засоби.
  8. Не тріть і не розчісуйте опромінювану ділянку шкіри. Не накладайте на неї теплі чи холодні предмети (грілка, лід).
  9. Захищайте опромінювану частину шкіри від сонця (носіть легкий одяг, капелюх із широкими полями).
  10. Відпочивайте, якщо відчуваєте втому. Лягайте спати, коли є потреба в цьому. Відчуття втоми зазвичай зникає через 4-6 тижнів після завершення лікування.
  11. Не уникайте фізичної активності, адже вона підвищує захисні сили організму та зміцнює стійкість до шкідливих впливів. Отримати рекомендації щодо підбору та дозування оптимальних фізичних навантажень можна у свого лікаря та фахівця-реабілітолога.

Побічні дії променевої терапії та їх полегшення

Як і будь-який інший вид лікування, променева терапія може супроводжуватися побічною дією — загальною та/або місцевою (у ділянці впливу опромінення на тканини). Такі явища можуть бути ранніми (короткочасні, виникають під час лікування) та віддаленими (розвиваються через кілька тижнів і навіть років після закінчення лікування).

Побічна дія радіотерапії найчастіше проявляється у тканинах та органах, що зазнали безпосереднього впливу опромінення.

Зверніть увагу! Більшість побічних явищ, що виникають під час лікування, порівняно легкі та лікуються медикаментозно або за допомогою правильного харчування. Вони зазвичай зникають протягом трьох-чотирьох тижнів після закінчення променевої терапії.

Під час проведення лікування медичні фахівці LISOD контролюють ваше самопочуття та вплив опромінення на функції організму. Якщо під дією лікування з'явилися якісь незвичайні симптоми (кашель, пітливість, лихоманка, незвичайний біль, кров’янисті виділення тощо), обов'язково скажіть про це лікарю або медсестрі.

Побічні ефекти променевої терапії

  • Емоційний стан

На цьому етапі лікування емоційну напругу відчуває більшість пацієнтів. Спостерігаються прояви депресії, страху, туги, самотності, іноді агресії. Після поліпшення фізичного стану пацієнта його емоційний стан також змінюється на краще.

Порада. Спілкуйтеся із членами сім'ї, друзями. Намагайтеся брати участь у житті близьких людей, допомагайте їм і приймайте допомогу. Поговоріть із психотерапевтом, отримайте рекомендації щодо методів зняття напруги.

  • Втома

Зазвичай виникає за кілька днів після початку лікування через значне фізичне навантаження на організм при проведенні променевої терапії та стрес.

Порада. Варто дещо знизити загальну активність. Проте не уникайте цілком домашніх справ, беріть участь у сімейному житті. Робіть те, що до вподоби, читайте, дивіться телевізор, слухайте музику.

  • Зміни крові

Може тимчасово зменшитися кількість лейкоцитів, тромбоцитів та еритроцитів. Функція кровотворення контролюється за даними аналізу крові. При суттєвому зниженні показників крові необхідним є частий контроль показників крові та призначаються лікарські препарати.

При виражених змінах може виникнути потреба зробити невелику перерву в лікуванні або припинити його. Така небезпека може бути переважно при проведенні хімієпроменевого лікування або радіосенситизації на тлі променевої терапії, відповідно до протоколів. Однак кожна ситуація оцінюється та вирішується індивідуально!

  • Погіршення апетиту

Зазвичай радіотерапія не викликає нудоти та блювання, проте може спостерігатися погіршення апетиту.

Порада. Для відновлення пошкоджених тканин слід вживати достатню кількість їжі. Рекомендоване висококалорійне харчування з високим вмістом білків. Воно дозволить краще впоратися з побічними явищами та поліпшити результати лікування онкологічного захворювання. Доцільною буде консультація дієтолога щодо отримання рекомендацій відповідно до вашого плану лікування та потреби.

  • Побічна дія на шкіру

Реакція шкіри на опромінення — це почервоніння у ділянці впливу. Воно може з’явитись на 2-3-му тижні лікування. Цей симптом залежить від особливостей шкіри та індивідуальної чутливості до опромінення. В найніжніших ділянках шкіри (переважно складки, зони тертя з одягом) можуть бути явища вологого дерматиту. Після завершення лікування шкіра стає темнішою, ніби засмагла.

Однак пам’ятайте, що після завершення лікування протягом 3-4 тижнів шкіра повернеться до нормального стану! Але потрібно продовжувати проводити засоби реабілітації, які рекомендуватиме ваш лікар.

Порада. Щоб зменшити прояви шкірних реакцій та запобігти появі виражених змін, після сеансу променевої терапії можна наносити креми, рослинні або косметичні олії та масла тваринного походження, згідно з рекомендаціями вашого лікаря. Перед сеансом потрібно змити залишки засобу теплою водою. Носіть одяг лише з натуральних тканин, краще бавовняний. Не носіть стискаючий одяг, щоб запобігти тертю та механічному травмуванню шкіри. Робіть повітряні ванни на ділянку опромінення.

При вираженій променевій реакції шкіри може бути зроблена невелика перерва в лікуванні.

  • Побічна дія на горло

При опроміненні органів голови та шиї у деяких випадках може почервоніти та запалитися слизова оболонка горла, з'явитися сухість у роті та болючість при ковтанні. Зазвичай симптоми виникають на 2-3 тижні лікування і найчастіше минають самостійно через місяць після завершення променевої терапії.

Поради. Ви можете полегшити свій стан, якщо виконуватимете наведені нижче рекомендації:

  1. Відмовтеся від куріння та алкоголю під час лікування, оскільки вони також викликають подразнення та сухість слизової порожнини рота.
  2. Полоскайте горло не менше 6 разів на день (після сну, після кожного прийому їжі, на ніч). Розчин має бути кімнатної температури або охолоджений. Якими розчинами краще полоскати горло, можна дізнатися у лікаря.
  3. Не вживайте кислих, гострих продуктів, смаженої їжі.
  4. Намагайтеся вживати їжу у відвареному, тушкованому, печеному вигляді, м'яку їжу (пюре, каші, пудинги, желе тощо). Тверду та суху їжу розмочуйте у воді.
  5. Також їжа не повинна бути гарячою.
  6. Застосування лікарських засобів — відповідно до рекомендацій вашого лікаря.

Побічні ефекти при лікуванні раку молочної залози

Пацієнткам, які проходять лікування раку молочної залози, також може бути рекомендована променева терапія. Крім побічних дій, які ми розглянули вище, у них можуть з’являтися специфічні ефекти лікування.

  • Побічна дія на молочну залозу

При проведенні променевої терапії на ділянку грудей найчастішим побічним ефектом є зміни шкіри. В ділянці молочної залози можуть виникнути болісні відчуття та набряк, які зникнуть або поступово зменшаться після завершення лікування. Опромінена молочна залоза іноді може збільшитись (наслідок набряку тканин) або зменшитися (наслідок фіброзу тканин).

Порада. Крім виконання наведених раніше рекомендацій щодо догляду за шкірою, на період лікування краще відмовитися від носіння бюстгальтера або замінити його на м’який спортивний топ, майку.

  • Погіршення рухів у плечі

Проконсультуйтеся з реабілітологом LISOD. Щоб запобігти появі ускладнення, потрібно робити спеціальні вправи.

  • Набряк руки

З’являється на боці опроміненої залози у деяких пацієнток. Набряк може розвинутись навіть через 10 і більше років після завершення лікування.

Порада. Потрібно ретельно стежити за станом руки та дотримуватись деяких правил поведінки:

  1. Уникайте підняття важких речей (понад 5-7 кг), енергійних рухів, що вимагають надмірних зусиль (штовхання, тяга), носіння сумки через плече на боці опроміненої молочної залози.
  2. Уникайте вимірювання артеріального тиску, а також виконання ін'єкцій (забір крові, щеплення) на руці з опроміненої сторони.
  3. Захищайте руку від потрапляння прямих сонячних променів.
  4. Підтримуйте свою оптимальну вагу. Рекомендоване збалансоване харчування з низьким вмістом солі та високим вмістом клітковини.
  5. Якщо у вас навіть періодично з'являється набряк руки, який минає після нічного сну, негайно зверніться до свого лікаря.

Променеві терапевти LISOD дуже уважно стежать за станом здоров’я пацієнток. При появі будь-яких незрозумілих симптомів, варто невідкладно повідомити про них медичному персоналу.

Що рекомендується після променевого лікування?

Як ми зазначали раніше, побічні ефекти променевої терапії можуть з’являтися і під час лікування, і після його завершення (іноді навіть через роки). Саме тому кожен пацієнт повинен уважно ставитись до свого самопочуття і в разі потреби звертатися до лікаря.

Дуже важливо регулярно проходити контроль у онколога. Час першого огляду призначить лікар при виписці.

Загальні рекомендації для пацієнтів, які пройшли променеве лікування:

Догляд за опроміненою шкірою

  • Опромінену шкіру потрібно захищати від травм та сонячних променів не менше року. Обов'язково 2-3 рази на день змащуйте опромінені ділянки шкіри живильним кремом навіть тоді, коли вона загоїлась після лікування. Поцікавтеся у вашого лікаря, який крем краще застосовувати.
  • Не обробляйте шкіру подразнюючими засобами, не застосовуйте на ці ділянки скраби. Не тріть мочалкою опромінені ділянки шкіри. Не намагайтеся стерти позначки, які залишилися після лікування, вони поступово зникнуть самі.
  • Віддавайте перевагу прийняттю душа, а не ванни. Не використовуйте холодну чи гарячу воду.
  • Якщо довго зберігається подразнення опроміненої шкіри, проконсультуйтеся з лікарем. Він призначить відповідне лікування.
  • Легкий біль в опроміненому місці — звичайне та доволі поширене явище. У разі його появи можна прийняти слабкі знеболювальні препарати. Виражений біль — привід проконсультуватися з лікарем.

Відносини з родичами та друзями

  • Онкологічне захворювання не заразне. Променева терапія не робить тіло і шкіру радіоактивними. Не бійтеся під час та після лікування спілкуватися з іншими людьми.
  • Фахівці LISOD завжди готові відповісти на всі запитання, які вас хвилюють. На консультацію можна завітати з родичами, лікар пояснить усі моменти, що викликають занепокоєння, — післяпроменевий догляд, симптоми, безпека тощо.

Інтимні стосунки

Найчастіше променева терапія безпосередньо не впливає на сексуальну активність. Зниження інтересу до інтимних стосунків виникає головним чином через загальну фізичну слабкість і стрес. При поліпшенні самопочуття можна відновити сексуальну активність, це важлива частина повноцінного життя.

Дозвілля

  • Після закінчення променевого лікування радимо особливу увагу приділити відпочинку. Не повертайтеся до фізичної активності в повному обсязі відразу, а лише коли будете відчувати відновлення сил.
  • Відвідуйте театри, виставки. Це переключить вашу увагу і дозволить зарядитися позитивом.
  • Обов’язково щоденно гуляйте на свіжому повітрі (у парку, лісі тощо).
  • Більше спілкуйтеся з друзями та родичами.
  • Проконсультуйтеся з реабілітологом і психотерапевтом. Вони допоможуть підібрати адекватне фізичне навантаження (оздоровча гімнастика) та рекомендують способи подолання стресу.

Сподіваємося, що надана нашими спеціалістами інформація допоможе вам легше пройти курс променевої терапії, позбутися зайвої нервової напруги, зрозуміти, що чекає потім. Все це сприяє вашому одужанню.

Більш детальну інформацію з приводу променевого лікування можна отримати у свого лікаря.

Інші новини