Променева терапія. Лікує не тільки рак

Променева терапія успішно застосовується для лікування онкологічних захворювань. Водночас цей метод може бути ефективним і при низці неонкологічних захворювань. Зазвичай пацієнти з пересторогою сприймають звістку про необхідність опромінення. Та чи справді варто хвилюватися?

Про променеве лікування непухлинних захворювань ми поговорили з променевим терапевтом, завідувачкою відділення променевої терапії LISOD, кандидатом медичних наук, доцентом Мариною Соколовською.

— Променева терапія у лікуванні неонкологічних захворювань. Чи давно почали застосовувати цей метод лікування?

— Для лікування непухлинних захворювань променева терапія застосовувалася вже давно. Але при цьому використовувалися рентген-терапевтичні апарати. Насправді ж лікування можна проводити і на сучасні апаратурі — зокрема, на лінійних прискорювачах. І хоча метод цей не дуже популярний, проте він добре справляється в ситуаціях, коли консервативні методи уже недієві. Йдеться, наприклад, про лікування хронічної невралгії (наприклад, запалення лицевого нерва, радикуліти тощо), деформуючих артрозів, п’яткових шпор. Ці захворювання турбують людей роками, а консервативні методи не можуть допомогти. Променева терапія досить добре справляється з такими випадками і поліпшує якість життя людей.

— Які непухлинні захворювання можуть бути показанням до призначення променевого лікування?

— Можна лікувати різні непухлинні захворювання. Але зауважу, що це мають бути процеси не у фазі загострення.

  • Захворювання хірургічного профілю. Аностомозити, фурункули, карбункули, гідраденіти, абсцеси, флегмони, парапроктити, післяпологові мастити тощо. Ці патології часто рецидивують і погано піддаються лікуванню консервативними методами. Тож ми можемо провести променеве лікування перед операцією або після неї, а також коли хвороба перебуває в хронічній фазі. Це допоможе позбутися такого захворювання. 
  • Захворювання неврологічного профілю. Променева терапія при цих патологіях призначається найчастіше. Неврити, невралгії (лицьового, трійчастого, сідничного нерва, радикуліти) тощо. Це проблеми, що довгий час турбують людей, потребують знеболювальних, але часто рецидивують.
  • Дегенеративно-дистрофічні захворювання кістково-суглобового апарату. Візьмемо для прикладу п’яткову шпору. Це наріст, який виникає в ділянці п’яткової кістки і при ході турбує пацієнта. Іншими методами, крім радіотерапії, справитися з проблемою практично неможливо, стан не підлягає корекції. Ми можемо допомогти таким пацієнтам.
  • Деякі захворювання шкіри та ендокринологічні патології — у разі, коли консервативні методи не мають ефекту.
  • Фантомні болі. Зараз ця тема особливо актуальна через війну та втрату кінцівок внаслідок поранень.

— Який лікар призначає променеву терапію таким пацієнтам?

— Рекомендувати пацієнту звернутись на консультацію до променевого терапевта може як сімейний лікар, так і вузькі спеціалісти — хірург, невролог, ортопед-травматолог, дерматолог, ендокринолог тощо. Потрібно, щоб був встановлений діагноз, який потребує променевого лікування. Наприклад, п’яткова шпора. Проводиться рентгенографія стопи — і на знімку видно, що є проблема. У такому випадку ми можемо приступати до лікування.

— Як проводиться променеве лікування непухлинних захворювань в LISOD? Які фахівці беруть участь у терапії?

— При зверненні пацієнта в LISOD лікар-променевий терапевт розглядає можливість проведення лікування при тому чи іншому захворюванні.

Зауважу, що променеве лікування непухлинних захворювань відбувається за тими ж принципами, що й лікування онкологічних процесів.

Обов’язково виконуємо передпроменеву підготовку — КТ-симуляцію, завдяки якій ми можемо спланувати доставку дози: чітко направити необхідне дозове навантаження на заданий об’єм (проблемну ділянку). Визначається розташування патологічного вогнища, його форма і розмір. З урахуванням діагнозу та особливостей захворювання обирається методика та техніка опромінення, дози, відповідно до гостроти процесу. Хочу зауважити, що ці дози в 10 разів нижчі, ніж при лікуванні онкологічних захворювань і не мають такої пошкоджуючої дії на здорові тканини. Індивідуальний план лікування складається для кожного пацієнта.

У нас працює досвідчена команда фахівців, серед яких — променеві терапевти, медичні фізики, рентген-лаборанти — і кожен робить усе від нього залежне, щоб процес лікування був ефективним.

— Які протипоказання до такого лікування?

— Це важкі супутні захворювання в стадії декомпенсації (дихальної системи, печінки, нирок тощо), важкий загальний стан пацієнта, незадовільні показники крові, променева хвороба та променеві пошкодження в минулому. Вагітність.

Також, як я вже зауважила, — процес у стадії загострення.

— Якщо з часом виникає потреба у повторному лікуванні, чи можливо знову опромінювати те саме місце?

— Так, насправді, якщо процес хронічний, може знадобитися кілька курсів лікування. Тому що за один курс не завжди вдається отримати очікуваний ефект. Але не варто цього боятися: дози настільки низькі, що абсолютно ніяких променевих реакцій не буде, це безпечно навіть при повторних проведеннях лікування. Єдине зауваження — повторний курс можливо проводити не раніше, ніж через 6-8 місяців після попереднього.

— Які ускладнення лікування можуть виникнути?

— Може виникнути тимчасове загострення процесу, але в подальшому його активність вщухає і ми отримуємо той ефект, на який ми розраховували (знеболювальний, протизапальний, протинабряковий тощо).

Інші новини