Променева терапія. Коли вона необхідна?

Коли пацієнт чує серйозний діагноз, йому хочеться бути впевненим, що його лікують правильно. А коли порівнює отримані рекомендації з досвідом інших пацієнтів із тим же діагнозом, починає хвилюватися: «Чому лікування відрізняється? Чому їм провели променеву терапію, а мені не призначили?» То як же визначається необхідність проведення променевої терапії?

Із таким запитанням ми звернулися до відомого вченого, ізраїльського клінічного онколога, голови Ізраїльської асоціації боротьби з раком, члена виконавчої ради AROME, керівника ради консультантів Лікарні ізраїльської онкології LISOD професора Авраама Кутена:

— Перш за все, хочу підкреслити, що променева терапія — це не системне лікування, яке діє на весь організм. Навпаки, це локальний вплив на окремі органи або частини тіла. Таке лікування спрямовується безпосередньо на пухлину або місце, де вона була раніше, а також на метастази.

Променева терапія може застосовуватися при дуже багатьох онкологічних захворюваннях і на будь-якій стадії. При проведенні опромінення важливу роль відіграє мета лікування, тобто перш за все ми визначаємо: це куративне лікування, або паліативне, або ж це ад'ювантна терапія. Чим відрізняються ці види лікування?

Куративне лікування спрямоване на повне одужання пацієнта. Променева терапія в такому випадку впливає на локальну пухлину або регіонарні метастази, підводиться точно розрахована доза опромінення, необхідна для того, щоб повністю знищити пухлину.

Паліативне лікування покликане збільшити тривалість життя і поліпшити його якість, коли хвороба прогресує. Наприклад, якщо є кісткові метастази, зростає ризик перелому, може з'явитися здавлення спинного мозку, виникає біль. Або з'являються метастази в головному мозку. У подібних випадках призначається паліативне лікування, яке не може повністю знищити всі пухлинні вогнища в організмі, але може прибрати або пом'якшити негативні ефекти, спричинені хворобою.

Ад'ювантна терапія —це додатковий метод лікування, завдяки якому ми можемо знизити ймовірність виникнення рецидиву. Наприклад, при раку молочної залози можна повністю видалити груди або ж зберегти груди, видаливши тільки пухлину, а після цього провести променеву терапію. Так само при лікуванні колоректального раку: було доведено, що після хірургічного видалення пухлини без застосування променевої терапії високий ризик повернення хвороби. Шанс рецидиву значно знижується завдяки опроміненню.

Коли необхідно застосовувати променеву терапію? Ми в LISOD завжди враховуємо безліч чинників і приймаємо індивідуальне рішення в кожному клінічному випадку. Наприклад, у нас є два пацієнта з раком легені. У першого пацієнта — локальна пухлина без метастазів, у такому випадку достатньо провести лише хірургічне видалення. У другого пацієнта, крім пухлини в легені, є метастази в медіастинальних лімфовузлах. У другому випадку, крім операції, потрібно провести опромінення лімфовузлів. Як бачите, один і той же діагноз, один гістологічний тип пухлини, але різний підхід, різне лікування.

Інший приклад. Жінці проведена мастектомія, видалені сторожові лімфовузли — без метастатичного ураження. Друга жінка з таким же розміром пухлини, також проведена мастектомія, але виявлено 5 уражених лімфовузлів. У першому випадку опромінення не буде, а в другому після операції буде рекомендована променева терапія, щоб запобігти виникненню рецидиву.

Променева терапія — це ефективний і точний інструмент, якщо її проведенням займаються професіонали. Ще раз акцентую увагу: таке лікування проводиться тільки тоді, коли для його призначення є показання. У LISOD променева терапія проводиться на лінійних прискорювачах VARIAN, у нас встановлений апарат останнього покоління — Halcyon. Досвідчена команда променевих терапевтів, медичних фізиків, технологів та інших фахівців проводить безпечне і дуже точне лікування. Знання персоналу і хороше обладнання — запорука того, що лікування буде проведено правильно!

 

Запишіться на консультацію в LISOD:

0-800-500-110 — безкоштовно по Україні;

+ 38-044-277-8-277.

Інші новини