Променева терапія: досвід лікарів і висока точність

Для лікування злоякісних новоутворень у світі використовується кілька основних методів — хірургічне лікування, променева терапія, терапія ліками (хіміотерапія, таргетна і імунотерапія).

Променева терапія, на якій ми зупинимо свою увагу, використовується для лікування пухлин практично будь-якої локалізації. Вона може призначатися окремо або поєднуватися з іншими методами, наприклад, хіміотерапією або оперативним лікуванням. Опромінення призначають для повного вилікування від раку на ранніх стадіях або для поліпшення якості життя на більш пізніх стадіях.

Під впливом іонізуючого випромінювання пошкоджується ДНК пухлини, її клітини втрачають здатність до розмноження і росту і в результаті гинуть.

Опромінення в LISOD

У Лікарні ізраїльської онкології LISOD для дистанційного опромінення використовують лінійні прискорювачі фірми Varian. Це сучасні апарати, які дозволяють провести опромінення максимально точно і безпечно.

Перед початком променевої терапії обов'язково проводиться передпроменева підготовка. За допомогою комп'ютерної томографії створюється тривимірне зображення пухлини, яке використовується для тривимірного планування (3D) полів опромінення, промені направляються точно на новоутворення або ложе пухлини після її видалення.

У відділі планування працюють медичні фізики, які прораховують план, щоб пухлина отримала максимально ефективну дозу. Контроль дози опромінення відбувається під час симуляції лікувального процесу з дозиметрією на моделі-фантомі. Технік-радіолог перевіряє точність роботи обладнання перед кожним сеансом, регулярно проводяться більш детальні перевірки.

Пацієнту підбирають індивідуальний фіксуючий пристрій, що допомагає уникнути зміщення опромінюваного органу або ділянки і створює найбільш комфортне положення пацієнта під час лікування. Системи візуалізації допомагають контролювати положення тіла і опромінюваного органу перед кожним сеансом.

Кількість необхідних сеансів і доз опромінення розраховується індивідуально і залежить від діагнозу і стадії захворювання. Для радикального лікування може знадобитися від 15 до 30 (або більше) сеансів променевої терапії, які проводяться щодня, п'ять днів на тиждень, іноді двічі на день із перервою між ними від шести до 12 годин. Паліативна променева терапія, що дозволяє поліпшити якість життя, триває до 15 сеансів. Один сеанс триває від 5 до 25 хвилин.

Сучасне обладнання дозволяє бути впевненим у тому, що пухлина отримала всю необхідну дозу, а навколишні здорові тканини при цьому постраждали мінімально.

За 10 років роботи Лікарні LISOD в Україні тисячі пацієнтів вже успішно пройшли лікування. Відділення променевої терапії і лікарі-радіологи LISOD відомі не тільки в Україні, але й за її межами. Хороших результатів вдається досягти завдяки точності планування та багаторічному досвіду лікарів. Фахівці відділення, серед яких також медичні фізики і висококваліфіковані техніки, мають досвід роботи в провідних світових медцентрах.

Для запису на прийом зверніться до Контакт-центру LISOD:

0 (800) 500-110 (безкоштовно по Україні),

+38 (044) 277-8-277.

Інші новини