Професор Авраам Кутен: «Опромінення — це операція без ножів»

Стрімкий розвиток науки і поява нових технологій допомагає зробити лікування раку більш ефективним і орієнтованим на кожного пацієнта. Не є винятком і розвиток променевої терапії, яка стає все більш точною та безпечною для здорових тканин. Про ефективність цього методу лікування, а також про те, скільки пацієнтів потребують його призначення, ми дізналися у професора Авраама Кутена. Це відомий учений, що входить до кращих онкологів Ізраїлю. Раніше він очолював відділення великих світових онкологічних центрів — Рамбам в Ізраїлі, Університет Брауна в США. Сьогодні він — керівник ради консультантів Лікарні ізраїльської онкології LISOD, професор факультету медицини в Ізраїльському інституті технологій, а також керівник відділення онкології Італійського госпіталю в Хайфі (Ізраїль).

— Променева терапія — один із головних методів лікування онкологічних захворювань різної локалізації. З чим пов'язана її ефективність?

— За базовими знаннями, найкраще лікування раку — операція, тобто все вирізати, якщо пухлина розміщена локально. Другий варіант — опромінення локальної пухлини. Тобто опромінення — це операція без ножів, ми опромінюємо і вбиваємо пухлину. Третє — лікування медикаментами — хіміотерапія, гормони, таргетна терапія, імунотерапія. Вони діють і на локальне захворювання, і, найголовніше, — на метастази.

Для деяких локально розміщених пухлин найкращим лікуванням є опромінення, тому що дозволяє позбавити пацієнтів від певних побічних ефектів операції. Наприклад, при раку голосових зв'язок можна вирізати все хірургічно або отримати подібні результати, якщо провести хороше опромінення. При цьому вилікується пухлина і залишаться голосові зв'язки.

При раку грудей ми можемо зробити мастектомію (повністю видалити молочну залозу) або вирізати тільки пухлину, зберігши груди, і дати опромінення замість мастектомії.

При ректальному раку, якщо зробити тільки операцію, то є ймовірність до 50%, що хвороба повернеться. А якщо зробити операцію і опромінення, то ризик рецидиву дуже маленький.

Те ж саме при раку простати — можна зробити кардинальну простатектомію або сучасне опромінення без видалення простати. І є багато подібних прикладів.

Також опромінення дуже добре застосовується для паліативних пацієнтів, щоб полегшити життя. Наприклад, якщо метастази викликають болі, то для їх зменшення застосовують опромінення. Наприклад, при болях у хребті. І можна опромінювати дуже багато місць, щоб прибрати біль.

Чому променева терапія така ефективна? Тому що це фотони високої енергії, які атакують ДНК і РНК клітин пухлини, які більш чутливі до опромінення, ніж здорові клітини. І можна отримати хороший ефект на пухлину і менш токсичний на здорові клітини.

Таким чином застосування сучасних технік опромінення дозволяє не тільки знищити пухлину, а й зберегти здорові тканини.

— Променева терапія успішно застосовується вже протягом багатьох років. Чи змінилася вона останнім часом?

— Променева терапія як метод лікування з'явилася близько 120 років тому — практично одразу після відкриття властивостей радіації. На початку минулого століття променеву терапію почали застосовувати для лікування онкологічних захворювань у Чикаго (США), Парижі (Франція) та інших містах і країнах світу.

Звичайно ж, із плином часу променева терапія розвивалася. Наприклад, зараз використовуються потужні сучасні лінійні прискорювачі з дуже точним лікуванням. Завдяки розвитку радіології з'явилися високоточні технології діагностики, такі, як ПЕТ-КТ.

Крім того, завдяки великій кількості біологічних даних досліджень, у нас з'явилося більше розуміння, як за допомогою променевої терапії лікувати різні пухлини — скільки повинно бути фракцій, яка їх доза тощо.

Обладнання стало дуже точним, з'явилася навігація, автоматичні настройки, плануючі системи, стереотаксичне лікування. І в комбінації з лікарськими препаратами — хіміотерапією, імунотерапією, таргетной терапією — все це дає дуже особливий підхід до лікування.

— Чи всі пацієнти з онкологічними захворюваннями потребують призначення променевої терапії?

— У розвинених країнах, наприклад, в Ізраїлі, США, Німеччині та інших, тобто при хорошому економічному і технічному рівні променеву терапію призначають 60% пацієнтів із онкологічними захворюваннями.

У країнах із низьким рівнем економічного розвитку променеву терапію отримають не 60%, а менше. Тому що немає нового обладнання, а для цього потрібні великі інвестиції. Крім того, і це дуже важливо, повинні бути фахівці, які знають, що вони роблять. В Ізраїлі насправді є проблема — у нас немає достатньої кількості експертів. Але це все відносно, і це загальна проблема.

Дивіться, в Ізраїлі близько 8 мільйонів жителів і близько 40 лінійних прискорювачів. Якщо округлити і вважати, що в Україні 40 млн жителів, то з таким підходом у вас має бути щонайменше 200 прискорювачів. Я не знаю, скільки їх в Україні, напевно, менше. Так ось, якщо ви встановите таку кількість прискорювачів, то потрібні будуть професіонали, які зможуть на них працювати.

В середньому за рік зазвичай виникає 4 тис. нових випадків онкологічних захворювань на 1 млн жителів. Тобто в Україні щорічно додається близько 160 тис. хворих. Це приблизно. Таким чином, близько 80 тис. осіб в Україні потребують променевої терапії. В Ізраїлі — щонайменше 15-16 тис.

Можна порахувати, скільки людей проходять лікування на одному прискорювачі. В Ізраїлі 16 тис. пацієнтів на 40 прискорювачів — це по 400 осіб за рік. У Німеччині, Нідерландах, Швейцарії лінійних прискорювачів ще більше. Такі пропорції, такі потреби.

— Пацієнти часто бояться променевої терапії через радіацію, яка може погано вплинути на їхнє здоров'я. Чи відповідають ці страхи дійсності?

— Існує безліч міфів, пов'язаних із променевою терапією.

Люди бояться радіації через Чорнобиль. Так, це дійсно була катастрофа, істерика, паніка. Але тут набагато більше міфів, ніж самої проблеми. Після Чорнобиля у людей з'явилися проблеми зі щитовидною залозою — інших проблем не було. Але все це неправильно, негативно використали політики, і люди почали боятися радіації. Людина буде стояти поруч з вами і курити сигарети, а боятися випромінювання. Це смішно.

Звичайно, променева терапія може мати побічні ефекти. Але сучасний підхід мінімізує їх. Найжахливіше, коли застосовується не найкраще обладнання і не дуже грамотні лікарі, які не знають, як використовувати обладнання правильно. Наприклад, якщо мене посадити пілотом в найсучасніший літак, де 200 осіб на борту, то через 10 хвилин вони все будуть мертві. Те ж саме буде, якщо дати лінійний прискорювач в неграмотні руки — він уб'є практично всіх пацієнтів.

Звичайно ж, можуть бути побічні ефекти, але ми можемо їх мінімізувати. Якщо ризик виникнення побічних ефектів занадто високий, то лікування не проводиться. Тобто головні умови — оптимальне обладнання та проведення променевої терапії гідними людьми — лікарями, фізиками, медсестрами — усіма, хто працює в команді. Обов'язково кожного з них потрібно навчити, як працювати з обладнанням. І тоді, звичайно ж, ризик побічних ефектів мінімальний.

— Щиро дякую!

Інші новини