Перемогти хворобу і врятувати жіночу красу

Лікарні, у якій працює Андрій Валентинович Жигулін, уже 12 років. І це — незвичайний і дуже красивий лікувальний заклад: корпуси в скандинавському стилі, паркова територія з квітами і затишними зонами для відпочинку; доброзичливий персонал, готовий прийти на допомогу; у вестибюлі — атмосфера комфортного лобі. А ще команда — команда лікарів, медичного персоналу, адміністраторів і людини, яка так потребує підтримки...

Це — якщо не торкатися медицини.

Якщо говорити про головне, про ті принципи, які закладені в основу LISOD, то це — найсучасніша лікарня з точки зору медичного підходу до лікування раку. Не тільки в Україні.

Про завідувача Центром сучасної мамології LISOD Андрія Жигуліна, у свою чергу, говорять, що він прекрасний співрозмовник, харизматичний чоловік і неймовірно закоханий в свою професію. Він добре розуміє страхи жінки і за допомогою скальпеля творить дива.

Сьогодні ми поговоримо з доктором про красу і жіночність, які завдяки талановитим і чуйним рукам лікарів не тільки не втрачаються, а й удосконалюються.

 — Жінки часто бояться хірургічного втручання на грудях і витрачають час на пошуки альтернативних методів лікування. То чи можна вилікувати рак молочної залози без операції чи хіміотерапії?

 — Використання «народних методів» лікування, які ще називають неконвенційними методами, — це, насправді, велика проблема. Люди вірять в можливість якогось дива, у існування особливого підходу, який зможе допомогти краще, ніж сучасне комплексне лікування. Проте так не буває. Є багато так званих «народних методів», у дію яких вірять, але насправді вони не працюють і лише створюють реальні проблеми, відтерміновують справжнє ефективне лікування, сприяють розповсюдженню хвороби і погіршенню результатів виліковуваня. На жаль, ми періодично стикаємось із такими випадками, коли пацієнти приходять у дуже занедбаних стадіях, займаючись перед тим «народним» лікуванням, не довіряючи лікарям і вводячи себе у ситуацію, коли допомогти набагато складніше, триваліше і дорожче. Рак молочної залози сьогодні вже не вирок, він успішно лікується, але довіряти своє здоров'я варто лише професіоналам і методам лікування із доведеною ефективністю.

 — Що таке онкопластичні операції? У яких випадках приймається рішення про проведення мастектомії, а коли можлива органозберігаюча операція?

 — Протягом останніх 20—30 років було розроблено багато методів хірургічного лікування раку молочної залози. Як правило, кожній жінці, що звернулася до нас, ми можемо запропонувати від двох до п’яти варіантів хірургічного втручання, які будуть однаковими за онкологічним результатом. А далі ми вирішуємо, що найкраще підійде безпосередньо для конкретної пацієнтки.

На сучасному етапі хірургія раку молочної залози полягає в тому, щоб не тільки радикально видалити пухлину і дати якнайкращий онкологічний результат, але при цьому забезпечити максимальну якість життя. А це означає, по-перше, відсутність деформації молочної залози внаслідок операції, а по-друге, хороші естетичні і функціональні результати втручання, щоб пацієнтка по закінченню лікування відчувала себе повноцінною. Вона має отримувати задоволення від кожного моменту подальшого життя, почуватися гарною, привабливою і не мати жодних комплексів, пов’язаних із цим складним етапом — лікуванням раку молочної залози.

Онкопластична хірургія використовує принципи і техніки, розроблені для пластичної хірургії. Тобто онкологічна операція проводиться таким чином і з використанням того технічного потенціалу, який допомагає зробити залозу красивою. Так ми одночасно розв'язуємо дві проблеми: видаляємо пухлину і робимо молочну залозу іноді навіть кращою, ніж вона була до операції.

В абсолютній більшості випадків ми можемо запропонувати пацієнткам альтернативу — органозберігаючу операцію чи мастектомію (повне видалення залози). Обидва варіанти можна зробити красиво, з повним відновленням форми і розміру залози. І знову ж таки, підкреслюю, іноді навіть із поліпшенням вигляду.

Як правило, сучасні тенденції полягають в тому, що перевага надається саме органозберігаючим операціям, оскільки вони більш ефективні, менш травматичні і набагато функціональніші, ніж мастектомія чи мастектомія з реконструкцією. Ці операції виконуються за принципом максимального збереження залози, тобто хірург має врахувати особливості пухлини, пацієнтки і конкретної молочної залози — і запропонувати таку техніку операції, щоб втручання було максимально непомітним або молочна залоза стала кращою.

На жаль, іноді доводиться робити мастектомію. Для цього є особливі показання — дуже розповсюджена пухлина, залучення шкіри чи надто агресивна форма раку молочної залози. Але і тут ми, як правило, можемо запропонувати декілька варіантів реконструкції, тобто відновлення залози.

 — Які варіанти реконструкції грудей найкращі? Одномоментна чи відтермінована реконструкція, від чого залежить вибір тактики?

 — Коли нам доводиться видаляти молочну залозу, виникає питання варіанту реконструкції. Ми є прихильниками одномоментної реконструкції. Тобто коли ми видаляємо молочну залозу, у межах цього ж оперативного втручання проводиться її відновлення. Рішення приймається виходячи з конкретної клінічної ситуації, особливостей хвороби, стану пацієнтки, її анатомії, стану шкіри, об’єму лікування тощо. Хірург повинен врахувати багато різних аспектів, обговорити їх із пацієнткою і разом із нею прийняти рішення про те, яка операція буде найкращою, виходячи з усіх нюансів і технічних особливостей. 

Також реконструкція може бути відтермінованою. У такому випадку під час першої операції з видалення молочної залози проводиться технічна підготовка тканин до подальшого втручання. Хірург, який робить мастектомію, обов'язково має розуміти особливості реконструкції і застосовувати такі техніки, які будуть найбільш ефективними і найменш травматичними для відновлення залози.

Як правило, про відтерміновану реконструкцію ми говоримо, коли мова йде про первинно-розповсюджений рак молочної залози, і ми розуміємо, що підчас основної операції нам доведеться разом з пухлиною видалити значну кількість шкіри і навколишніх тканин. Також пацієнтка може потребувати променевої терапії як етапу комплексного лікування. У таких ситуаціях ми пропонуємо жінкам відкласти реконструкцію – тобто проводиться видалення пухлини молочної залози, закінчується основний етап онкологічного лікування, і надалі ми разом з пацієнткою плануємо оптимальну тактику реконструктивних втручань. Ми завжди виходимо з результатів лікування і найбільш ефективних алгоритмів у практиці реконструктивної хірургії молочної залози.

 — Що дає кращий естетичний результат: імпланти чи власні тканини?

 — Вибір технічного варіанту операції залежить від багатьох факторів. Перше — це особливості пухлини. Друге — анатомія молочної залози, стан шкіри, наявність супутньої патології. Важливо, курить пацієнтка чи ні, а також чи має вона якісь судинні проблеми. Ми також враховуємо, наскільки довго жінка готова боротися за ідеальний результат. Тобто на вибір конкретного технічного варіанту впливає дуже багато аспектів. Усе це ми докладно проговорюємо і обираємо разом із пацієнткою той варіант, який з урахуванням усіх нюансів підходить саме їй.

Для реконструкції можуть використовуватись як власні, так і штучні тканини, тобто різні варіанти імплантів. Сьогодні поширена практика — використання імплантів, що дозволяє провести технічно простішу і менш травматичну операцію. Така маніпуляція більш прогнозована, хоча й не позбавлена певних негативних моментів, пов'язаних з наявністю в організмі стороннього тіла. Іноді доводиться вдаватися до повторних втручань, щоб відкоригувати зміни, які відбуваються унаслідок взаємодії імпланта з тканинами пацієнтки.

Звісно, ми обговорюємо всі нюанси і варіанти таких втручань, а також попереджаємо про ймовірність коригуючих операцій. Але в абсолютній більшості результати таких реконструкцій є дуже ефективними і влаштовують пацієнток на противагу тим ситуаціям, коли відновлення грудей не проводиться.

Використання власних тканин – це, як правило, більш складні та більш травматичні операції, проте віддалені результати їх стабільніші, більш функціональні та мають менше ускладнень при тривалому спостереженні.

Молочна залоза унаслідок операції змінюється. І мета хірурга в ідеалі — не тільки досягти хорошого онкологічного, але й максимального естетичного результату. Звісно, ми не завжди маємо прості випадки і очевидні технічні рішення, тому заздалегідь докладно обговорюємо всі моменти з пацієнткою, пояснюємо, що можемо зробити, а що ні. Таким чином, ми шукаємо спільний компроміс і спільне оптимальне рішення для кожної пацієнтки.

 — Як швидко жінка відновлюється після проведеної операції?

 — Час реабілітації та відновлення пацієнтки найбільше залежить від обсягу хірургічного втручання. Саме тому ми є прихильниками органозберігаючих операцій, оскільки вони, як правило, малотравматичні, і пацієнтки на другий—третій день повертаються до звичної активності. Вони швидко відновлюються і почуваються абсолютно комфортно на фоні мінімального, але правильно підібраного знеболення. Для кожної пацієнти підбирається оптимальна програма реабілітації, у тому числі психологічної, розписуються фізична активність та вправи, які дозволять повністю і швидко відновити фізичний стан і функції кінцівок, поліпшать самопочуття.

Мастектомія чи мастектомія з реконструкцією є більш травматичним втручанням, тому пацієнтки потребують тривалішого спостереження. Приблизно 5—7 днів після операції пацієнтка перебуває в стаціонарі, а далі ми вирішуємо, чи готова вона на виписку. Проте навіть вдома пацієнтка перебуває в контакті з хірургом і може в будь-який час зв'язатися з ним, якщо виникають якісь проблеми.

Ми дуже докладно обговорюємо правила поведінки в післяопераційному періоді, навчаємо, як доглядати за зоною операції, і в амбулаторному або дистанційному режимі проводимо досить інтенсивне спостереження до повного відновлення функцій і стану пацієнтки. Тобто вона в жодному разі не почувається самотньою чи покинутою, завжди може поговорити з хірургом і отримати відповіді на всі питання. І в разі виникнення якихось проблем вони швидко вирішуються.

У будь-якому випадку через тиждень—два після операції пацієнтки в абсолютній більшості виходять на звичний для них рівень фізичної та соціальної активності. Головна умова — виконання всіх рекомендацій, які даються в лікарні.

 — У чому переваги лікування раку молочної залози у спеціалізованих мамологічних центрах? Які можливості отримує пацієнтка, що звертається до Центру сучасної мамології LISOD?

 — Пацієнтки з раком молочної залози потребують комплексного лікування (яке, як правило, складається з хіміотерапії, антигормональної терапії, хірургії, радіотерапії, таргетної терапії), реабілітації і спостереження. Кожна пацієнтка має свої особливості, індивідуальні проблеми чи навіть супутню патологію. І для того, щоб підібрати правильну програму лікування, потрібно врахувати всі нюанси хвороби і конкретні особливості пацієнтки. Одна людина цього зробити не може, тут потрібна робота цілої команди спеціалістів — хірурга, клінічного онколога, радіаційного онколога, реабілітолога, психолога, радіолога, патолога тощо. Важливо, щоб усі фахівці, що працюють із пацієнткою, були об'єднані спільною ідеєю, так би мовити системою цінностей, виходили з однакових уявлень і понять про те, як потрібно лікувати рак молочної залози, спілкувалися між собою та використовували найкращі алгоритми і підходи для лікування кожної пацієнтки. Крім того, ці спеціалісти повинні мати адекватне обладнання, щоб забезпечити хороші діагностичні та терапевтичні можливості. Саме тому об'єднання висококваліфікованих спеціалістів спільною ідеєю і командним духом, а також технічне забезпечення їхньої роботи дає найбільшу ефективність. Це і є мамологічний центр.

Знаєте, в Європі проведені дослідження, які показали різницю в ефективності лікування пацієнток з раком молочної залози в спеціалізованих і неспеціалізованих центрах. Виявилося, що у пацієнток, які лікувалися в неспеціалізованих центрах, на 18% вища летальність! Уявіть собі, наскільки більше пацієнток помирає при однакових умовах, якщо немає командного підходу! Тому найбільш критичним і важливим моментом, головною умовою правильного і ефективного лікування раку молочної залози є спеціалізоване, висококваліфіковане і добре обладнане відділення.

Робота Центру сучасної мамології LISOD організована за найвищими європейськими стандартами, які прописані в рекомендаційних документах Європейського товариства мастології (EUSOMA). Саме це товариство займається формуванням стандартів якості і найбільш ефективних підходів в діагностиці, лікуванні, реабілітації та супроводі пацієнтів із раком молочної залози. Тож ми взяли за основу ці стандарти і втілили їх у життя. І ви знаєте, результати нашої роботи вражають колег навіть із найкращих європейських і американських центрів. Тому нам не соромно за свою роботу! Ми намагаємось створити максимально сприятливе середовище для кожної пацієнтки — від першого моменту приходу її в LISOD і до видужання, на всіх етапах лікування, реабілітації та спостереження. Ми прагнемо дати пацієнткам якомога більше, щоб полегшити цей складний період в їхньому житті, пов’язаний з лікуванням раку молочної залози, бо кожна з них достойна перемогти цю страшну хворобу.

Перемогти хворобу і врятувати жіночу красу,фотогалерея (1 фото)

Інші новини