Перспективи таргетної терапії та імунотерапії: підводимо підсумки міжнародної конференції LISOD

Сьогодні ми живемо в еру молекулярної біології і генетики. Саме генетика нам підказує, як правильно лікувати онкологічні хвороби, які ще кілька років тому вважалися невиліковними. Лікарі та вчені розробляють нові методи і препарати, які дозволяють підлаштовувати лікування під індивідуальні потреби кожного пацієнта. Саме про це йшла мова на конференції «Персоналізована таргетная терапія і імунотерапія раку: від фундаментальної науки до клінічного застосування», яку організувала LISOD.

Форум, який відбувся 20 жовтня, став одним з найяскравіших подій в українському медичному співтоваристві: основні доповідачі — відомі у всьому світі ізраїльські онкологи; більше 270 учасників з різних міст України. Такий інтерес слухачів викликаний темою конференції. Вперше в Україні відкрито і детально фахівці говорили про механізми дії і можливості новітніх методів лікування раку — таргетній терапії та імунотерапії.

Головним спікером форуму виступив професор Йосеф Ярден з доповіддю «Наукова база таргетної терапії та імунотерапії». Професор Ярден розповів слухачам про історію розвитку імунотерапії і про те, як нові препарати допомагають імунній системі пацієнта «вловлювати» мутації в організмі і, таким чином, розпізнавати ракову клітину, щоб потім її знищити.

Інформація, яка прозвучала в доповіді вченого, має сьогодні величезну цінність для лікарів. Адже Йосеф Ярден стояв біля витоків імунотерапії. Йому належать багато відкриттів в цій області, і він по праву отримав у 2017 році найвищу нагороду Ізраїлю за наукові досягнення. Відомий онколог професор Авраам Кутен, представляючи спікерів, так сказав про д-ра Ярдена: «Коли мова йде про імунотерапію і таргетну терапію, завжди, на всіх конференціях цитують Йосефа Ярдена, посилаються на його дослідження, на його роботи, які і привели нас до того, що сьогодні ми маємо можливість проводити лікування біологічними препаратами. Завдяки цим лікам, ми можемо істотно уповільнити хід навіть таких грізних хвороб, як рак легенів і меланома, продовжити на роки життя пацієнтам».

Таргетній терапії та імунотерапії при урологічному раку присвятила доповідь ізраїльський лікар Авівіт Пеєр. Доктор зробила акцент на комплексному лікуванні раку нирок, сечового міхура, передміхурової залози, при якому до імунотерапії додають інші методи. «Ми працюємо поетапно, у нас вже є хороші результати, — зазначила д-р Пеєр. — Я оптимістка і вірю, що з часом ми зможемо повністю викорінити цей вид раку ».

Один з провідних фахівців Ізраїлю з раку легенів доктор Мор Московітц розповіла слухачам про використання імунотерапії при лікуванні цього поширеного захворювання, про методи і підходи при метастатичному і первинному раку легенів. Клінічний випадок лікування меланоми шкіри із застосуванням імунотерапії представили завідуюча відділенням хіміотерапії LISOD доктор Вікторія Косінова і завідувач відділенням променевої діагностики доктор Микола Новиков. Лікарі наочно продемонстрували колегам, як використання ПЕТ-КТ дослідження та імунотерапії привели до позитивної динаміки.

Коментуючи виступ колег, професор Ярден підкреслив, що саме в лікуванні меланоми імунотерапія сьогодні особливо ефективна. «Меланома має багато мутацій, — пояснив Йосеф Ярден. — А коли мутацій декілька, імунній системі простіше визначати їх, ніж коли мутація клітини одинична».

Оптимальним рішенням у боротьбі з раком професор Ярден вважає застосування комбінованого лікування, коли пухлину атакують у всіх напрямках: хіміотерапія, таргентная терапія, імунотерапія і радіотерапія. Якщо ці методи працюють разом, ефективність лікування зростає.

«Імунотерапія і таргетна терапія — новий підхід, прорив в молекулярній біології, який пропонує нові види лікування, що широко використовують у світі. І Україна — не виняток, — сказав керуючий партнер Лікарні ізраїльської онкології Майкл Амзель. — Конференція показала, наскільки успішна ця терапія. В LISOD ми її також застосовуємо. Ми провели вже десятки майстер-класів і симпозіумів, ділимося нашим досвідом і напрацюваннями відкрито і щедро. Ми і надалі будемо проводити конференції, запрошувати відомих фахівців, щоб українські лікарі могли на практиці використовувати найпередовіші здобутки світової онкології».

Інші новини