Пацієнтам LISOD доступний малотравматичний щадний метод при операціях на печінці

Рак печінки — це руйнівний злоякісний процес. Без своєчасного адекватного лікування хвороба призводить до повного порушення роботи органу та в подальшому — до летального результату. У багатьох випадках врятувати пацієнта може операція, яка називається анатомічна резекція печінки.

Вперше в світі! У Франції в Парижі відбувся міжнародний конгрес, присвячений не просто хірургічним втручанням при раку цього органу, а саме лапароскопічним операціям на печінці. У масштабному медичному форумі взяв участь відомий в Україні і в Європі фахівець в області лапароскопії, провідний хірург LISOD Сергій Байдо.

Сергій Байдо: «Конгрес зібрав світових експертів з Франції, Італії, Японії, Південної Кореї та інших країн з передовою медициною; доповіді були зроблені на найвищому рівні. Засновано Асоціацію лапароскопічної хірургії печінки. 300 осіб учасників форуму — це всього лише близько половини з тих, кого взагалі на планеті цікавить проблема малоінвазивних операцій на печінці. І ми в числі небагатьох медичних центрів, де проводять анатомічні лапароскопічні резекції печінки».

Що таке лапароскопічна резекція печінки? Це надзвичайно складне малоінвазивне втручання, яке вимагає від хірурга колосального досвіду і віртуозного володіння технікою. Чому так гостро стоїть питання саме лапароскопічного доступу при операціях на печінці? Тому що після «відкритих» втручань пацієнтам потрібна дуже важка і тривала реабілітація через особливості спеціального травматичного розрізу, який роблять при таких операціях. У той же час, при проведенні лапароскопічних резекцій пацієнти отримують величезні переваги: крововтрата практично відсутня, тривалість госпіталізації значно скорочується, швидко відновлюється організм.

«Як учасник конгресу я прослухав блискучі доповіді і можу стверджувати, що наш досвід (більше 25 лапароскопічних резекцій печінки) — справжнє досягнення. Кращі з кращих, світові лідери в цій галузі, хірурги з Японії і Південної Кореї,  мають в своєму активі всього від 50 до 300 таких операцій. При цьому «складні» резекції печінки зазвичай не перевищують 5-10% від загальної кількості, а у нас — більше 50% », — зазначив Сергій Байдо.

Сьогодні лапароскопічна хірургія розвивається дуже бурхливо. І операції при раку печінки залишаються радикальним і в ряді випадків єдиним можливим способом лікування. Саме тому в LISOD застосовують нові щадні малотравматичні технології, щоб позбавити пацієнтів від болю і страждань.

Довідка. Сергій Байдо — лідер лапароскопічної хірургії в Європі і в Україні. Абсолютну більшість операцій виконує за допомогою малоінвазивного методу: без широких розрізів. Ряд унікальних об'ємних онкологічних втручань провів вперше в Україні (одномоментна лапароскопічна езофагектомію з реконструкцією; радикальна гістеректомія з тазовою лімфодіссекцією зі збереженням і транспозицієй яєчників; лапароскопічна резекція єдиною нирки і т.д.). Лапароскопічні резекції шлунка, які Сергій Байдо виконує рутинно,— рідкість в Європі (подібні операції стали стандартом тільки в Японії, в Південній Кореї і в LISOD).

Інші новини