Обережно РАК. Запобігти за допомогою вакцини

Рак шийки матки (РШМ) — одна з найпоширеніших онкогінекологічних хвороб серед жінок репродуктивного віку. Однак багатьом невідомо, що це грізне захворювання можна попередити завдяки вакцинації.

Вірусне походження РШМ та деяких інших захворювань, а також винайдення противірусної вакцини — величезне відкриття для людства загалом і медицини зокрема, оскільки дозволяє суттєво знизити рівень захворюваності. А проблема справді серйозна, адже нині РШМ забирає тисячі життів щороку — кожних 2 хвилини від нього помирає одна жінка на планеті! Більшість хворих живуть у регіонах із низьким рівнем доходу, до яких належить і Україна. Згідно з даними Національного канцер-реєстру, через запущену форму РШМ ми щодня втрачаємо в середньому по 5 жінок. Щоб подолати РШМ, потрібна далекоглядна планомірна стратегія охорони здоров'я, що включатиме вакцинацію, скринінг, санітарну освіту, лікування й паліативну допомогу.

Про те, як запобігти виникненню хвороби, ми поговорили з Інною Субботіною, онкогінекологом, акушером-гінекологом Лікарні ізраїльської онкології LISOD.

— Інно Віталіївно, чи існують інші методи профілактики РШМ, крім вакцинації? У якому віці найкраще зробити щеплення?

— До появи вакцини проти вірусу папіломи людини (ВПЛ) єдиним і найефективнішим методом профілактики РШМ вважалося регулярне гінекологічне обстеження і взяття цитологічного мазка по Папаніколау (РАР-тест). Однак жінки не завжди регулярно відвідують лікаря з профілактичною метою, та й чутливість діагностичних процедур буває обмежена. Тому огляду і PAP-тесту може бути недостатньо. Крім того, цей метод є вторинним і не запобігає інфікуванню збудником. Варто зазначити, що на сьогодні немає методик скринінгу для раннього виявлення неоплазій вульви, піхви, анального каналу. Єдиним способом уникнути цих захворювань залишається активна первинна профілактика проти ВПЛ — вакцинація.

Відповідно до провідної позиції ВООЗ, вакцинація проти ВПЛ має впроваджуватися в Національні програми імунізації всіх країн світу, водночас ефективність буде найвищою при її проведенні в юному віці (у препубертатному періоді) та при охопленні понад 70% популяції. З 2006 року вакцина проти ВПЛ доступна і в Україні, однак до Національного календаря щеплень досі не внесена, таким чином пацієнти змушені дізнаватись про вакцинацію та організовувати увесь процес самостійно.

Ідеальний час для щеплення — до початку сексуального життя, тобто до інфікування ВПЛ. У більшості випадків після контакту з вірусом відбувається самостійне вилікування завдяки власній імунній відповіді, проте не завжди. За умови тривалого перебування високоонкогенних типів вірусу в клітинах епітелію слизових оболонок, при наявності супутніх захворювань шийки матки, а також при імунодефіцитних станах, ранньому початку статевого життя, частій зміні статевих партнерів, курінні — ймовірність розвитку РШМ підвищується в рази. Дотримання правил сексуальної поведінки, використання бар’єрних методів контрацепції, регулярне гінекологічне обстеження навіть за відсутності скарг та, безумовно, ВАКЦИНАЦІЯ — основні методи запобігання онкологічним захворюванням, що спричинені ВПЛ.

Вакцинувати потрібно дівчат та хлопців віком від 11 до 12 років, хоча можливе проведення щеплення вже з 9 років, а також молодих жінок і чоловіків до 26-річного віку при відсутності раніше перенесеної папіломавірусної інфекції. Вакцинація у старших вікових групах до 45 років також може забезпечити певний захист від захворювань, пов'язаних із ВПЛ, проте в такому віці питання про доцільність її проведення вирішується індивідуально з лікарем.

Всім 11- та 12-річним дітям рекомендовано отримати дві дози вакцини проти ВПЛ з інтервалом не менше шести місяців замість рекомендованої раніше трьохдозової схеми. Діти віком 9 та 10 років, а також підлітки 13 та 14 років також можуть отримати вакцинацію за оновленим дводозовим графіком. Підлітки та молоді люди, які розпочинають вакцинацію у 15—26 років, повинні отримати три дози вакцини: друге введення проводять через 1-2 місяці після першого, завершується курс вакцинації третьою дозою вакцини через 6 місяців від початку щеплення.

 — Які існують вакцини?

— Для первинної специфічної профілактики захворювань, пов'язаних із ВПЛ, у світі зареєстровано 3 вакцини: 1) двовалентна «Церварикс» проти основних високоонкогенних 16 та 18 типів вірусу, що спричиняють РШМ, вульвовагінальну та анальну карциному; 2) чотирьохвалентна «Гардасил», котра, окрім 16 та 18 типів ВПЛ, захищає від 6 і 11, які викликають утворення генітальних бородавок та кондилом; 3) дев’ятивалентна «Гардасил 9» має ще ширшу панель захисту від 16, 18, 6, 11, 31, 33, 45, 52 та 58 типів ВПЛ — але в Україні така вакцина поки не зареєстрована.

 — У чому полягає принцип дії вакцини? Чи дійсно вона ефективна? Чи є позитивні приклади з тих країн, де вакцинація увійшла до національних календарів щеплень?

— Вакцина містить вірусоподібні частки, штучно створені шляхом синтезу білків, подібних до пізніх білків ВПЛ, які відтворюють зовнішню структуру вірусу. Вакцини отримують з очищених капсидних білків, тож вони не містять ні живих біологічних продуктів, ні вірусних ДНК, тому не можуть стати причиною інфікування. Вакцина успішно стимулює продукцію нейтралізуючих антитіл, які знищують вірус при потраплянні в організм.

Для всіх трьох існуючих вакцин були проведені масові клінічні дослідження, у яких взяли участь понад 70000 учасників загалом. Всі три вакцини продемонстрували стійку клінічну ефективність, яка перевищувала 95% у захисті від захворювань, пов'язаних із вакцинними типами ВПЛ у осіб, які раніше не були інфіковані. Такі результати були продемонстровані в дослідженнях третьої фази щодо захворювань шийки матки, вульви та піхви серед молодих жінок віком від 15 до 26 років. У підгрупі молодих чоловіків віком від 16 до 26 років спостерігалась висока ефективність в запобіганні анальної карциноми і становила 75% для вакцинних типів ВПЛ. Продемонстровано також клінічну ефективність вакцинації у жінок віком від 15 до 45 років.

Від часу впровадження вакцинації маємо суттєві результати з різних країн світу. Деякі держави масово впровадили щеплення з високим рівнем охоплення населення, серед них Європейські країни (Данія, Португалія, Великобританія) та Австралія. Натомість в Україні та інших країнах із низьким соціально-економічним рівнем життя охоплення вакцинацією залишається неприйнятно низьким. В Австралії лише через три роки після впровадження програми вакцинації чотиривалентною вакциною результати продемонстрували зменшення частоти виникнення плоскоклітинних внутрішньоепітеліальних уражень важкого ступеня (high-grade squamous intraepithelial lesion, HSIL) в шийці матки серед молодих жінок удвічі, тоді як в Данії цей показник знизився на 81% з використанням тієї ж вакцини. Щеплення двовалентною вакциною у Великобританії знизило поширеність ВПЛ 16 та 18 типів на 82%, а для інших типів типів ВПЛ (31, 33, 45) поширеність знизилася на 49%.

Профілактика передракових уражень має додаткові переваги, оскільки не тільки запобігає подальшому розвитку онкологічних захворювань, але й мінімізує репродуктивну захворюваність, спричинену місцевим лікуванням HSIL шийки матки.

Про вплив вакцинації на розвиток інвазивного раку повідомляється в комбінованому аналізі клінічних досліджень у Фінляндії. Діагноз інвазивного раку, пов’язаного з ВПЛ, встановлений у 10 пацієнток, у тому числі вісім випадків РШМ. Всі випадки зареєстровані серед невакцинованих пацієнток і жодного з-поміж тих, хто був щеплений проти ВПЛ. 

В США вакцинація чотиривалентною вакциною продемонструвала значне зниження захворюваності на РШМ серед молодих жінок. Водночас австралійські лікарі прогнозують зникнення РШМ як проблеми охорони здоров'я протягом наступних 20 років саме завдяки введенню вакцинації проти ВПЛ в національний календар щеплення.

— А як щодо жінок, які пройшли лікування іншого онкологічного захворювання (рак молочної залози, рак яєчників тощо). Чи безпечна і рекомендована їм вакцина від ВПЛ?

— Молодим жінкам, які перенесли онкологічне захворювання та перебувають в стійкій ремісії, можливе проведення вакцинації проти ВПЛ.

  Де можна пройти вакцинацію і які обстеження необхідні перед щепленням?

— В LISOD вакцинація проти ВПЛ проводиться з 2008 року жінкам по досягненню повноліття. Необхідність щеплення після початку статевого життя визначає лікар-гінеколог після огляду, кольпоскопії та отримання результату цитологічного дослідження шийки матки.

 

Інші новини