Незручні питання онкологу, відповіді на які потрібно знати

Сьогодні у полі нашого зору — те, що хвилює жінок, проте поставити подібні питання мамологу наважується не кожна представниця чарівної статі. Ось і вірять жінки не у правду, а в те, що почули від колег чи сусідок. Тож давайте розставимо крапки над «і» й розберемося в тому, що може викликати безпідставні страхи.

? Чи існує зв’язок між розміром молочної залози й ризиком виникнення раку грудей?

Ні, розмір не має значення. Великі груди чи маленькі — це жодним чином не змінює ризик. Справа в тому, що рак молочної залози у більшості випадків розвивається в клітинах, які вистилають протоки або часточки. Їх кількість приблизно однакова в усіх жінок, незалежно від розміру грудей.

Розмір грудей збільшується, якщо в молочній залозі переважає жирова тканина, але на розвиток раку молочної залози це не впливає. Набагато суттєвіший показник — щільність грудей. Якщо в молочній залозі переважає не жирова, а сполучна тканина, якщо груди є щільними, то це підвищує ризик виникнення раку. У більшості випадків це генетична особливість, що успадковується.

Під час мамографії щільна тканина має світлий вигляд, як і пухлина, тож діагностика ускладнюється. Жінкам із щільною молочною залозою варто проходити обстеження на мамографі із функцією томосинтезу, що значно підвищує інформативність отриманих даних. Саме такий сучасний мамограф встановлено в Лікарні ізраїльської онкології LISOD.

Деякі дослідження стверджують, що у жінок із великим розміром грудей частіше виникає рак молочної залози. Проте такий висновок не зовсім правильний, адже першочергово збільшує ризик високий індекс маси тіла. Жінки з великим розміром грудей часто мають зайву вагу, деколи навіть ожиріння, і саме через це зростає ймовірність виникнення хвороби.

 ? Якщо  розмір грудей збільшився через  імпланти, то для таких жінок  ризик виникнення раку грудей  є вищим?

Ні, це не так. Імпланти не викликають рак молочної залози. А також не збільшують ризик виникнення раку грудей.

Як і кожна жінка, володарка імплантів має регулярно проходити обстеження. Крім того, при появі ущільнень, болю в молочній залозі, висипань на шкірі, зміні форми і розміру грудей — варто обов’язково невідкладно проконсультуватись із мамологом.

Хочемо зауважити, що протягом останніх років набула розголосу інформація про захворювання жінок на імплант-асоційовану анапластичну крупноклітинну лімфому (BIA-ALCL). Це хвороба, що виникає в дуже незначної кількості пацієнток внаслідок взаємодії організму та імпланту. Загалом за даними FDA (Американське управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів) станом на липень 2019 року у світі було зафіксовано 573 випадки BIA-ALCL. Хвороба не є раком молочної залози і ніяк із ним не пов’язана, адже походить з іншого типу клітин. Це неходжкінська лімфома, що має дуже повільний розвиток, виникає через 7-10 років після встановлення імпланту й в абсолютній більшості випадків не є агресивною. Лікування в неускладнених випадках полягає в хірургічному видаленні імпланту й уражених тканин. Найчастіше хвороба розвивається у пацієнток, яким встановлені імпланти із текстурованою поверхнею. Один із виробників імплантів торік відкликав з ринку всю продукцію, що може викликати BIA-ALCL.

Проте підкреслюємо: ризик виникнення імплант-асоційованої лімфоми — дуже низький, тому не варто боятися збільшувати груди чи виконувати реконструктивні пластичні операції за допомогою імплантів. Також не потрібно видаляти раніше встановлені імпланти, якщо немає симптомів захворювання.

 ? Чи  варто жінкам із пишними формами  частіше проходити обстеження?

Ні, розмір грудей не впливає на графік діагностики. Проте якщо близькі родички хворіли на рак молочної залози, то варто проконсультуватися з клінічним онкологом для визначення особистих ризиків. Лікар може порадити проходити обстеження не раз на рік, а з іншим інтервалом.

Мамограф із функцією томосинтезу дозволяє лікарям отримати позрізові зображення молочної залози. Саме так можна отримати точну інформацію про здоров’я грудей незалежно від їх розміру.

? А як щодо  білизни? Чи впливає на ризик  виникнення хвороби бюстгальтер  із кісточками?

На жіночих форумах дуже поширені міфи про те, що рак молочної залози викликають бюстгальтери з кісточками і сон в білизні. Проте жодних наукових даних, які б підтверджували таку думку, немає. Не помічено різниці між жінками, що носять бюстгальтер постійно чи час від часу (у тому числі з кісточками), і тими, що взагалі уникають цього предмету гардеробу.

***

Ми хочемо, щоб ви знали науково підтверджену інформацію, щоб не довіряли чуткам і не поширювали їх далі. Тож якщо ви маєте питання, що викликають у вас панічні страхи і які ви не наважуєтеся задати своєму лікарю, залишайте їх у коментарях на нашій сторінці у мережі фейсбук. Поступово спробуємо детально розібратися у кожній проблемі.

Також ви можете звернутися на особистий прийом до наших фахівців. Записатися на консультацію можна за телефоном:

0-800-500-110 — безкоштовно по Україні;

+38-044-277-8-277 — щодня з 8.00 до 20.00.

Інші новини