«Могутній дух рятує слабке тіло!»

«Орган, який вразила пухлина, вказує на образу, що причаїлася в душі онкохворого…» — дуже часто можна почути про так звану психологічну «теорію» виникнення раку. «Пробач всіх і вилікуєшся. У всьому винен стрес. Рак — він від нервів. Позбудься поганих думок і він зникне» — на жаль, це досить популярні твердження.

Протягом кількох десятиліть питання впливу стресу на виникнення онкологічних захворювань досконально вивчалося онкологами, психологами, генетиками. І відповідно до результатів цих досліджень, зв’язок впливу стресових факторів  на  утворення пухлин не підтверджується! Лікарі, вчені сьогодні не втомлюються повторювати, що рак — складне системне захворювання, пов’язане з пошкодженням генома клітини. Якби хвороба дійсно була «від нервів», рак з успіхом лікували б не онкологи, а психологи.

Разом із тим, всі медики згодні в одному: чим менше люди будуть нервувати, тим довше і краще житимуть, незалежно від того, хворі вони чи ні.  Бо на першому місці  за кількістю смертей в Україні і  світі стоїть зовсім не онкологія, а  серцево-судинні захворювання, при яких зв’язок стресу на організм  — безпосередній.  До того ж , хронічний стрес, при якому спостерігаються постійна сильна тривога, психологічна пригніченість, втома, може спровокувати негативні зміни в організмі, активізацію запальних процесів і ослаблення функцій імунної системи. Це, в свою чергу, також може підсилити ризик хронізації запальних процесів в організмі. Крім того, деякі люди, нервуючись, починають частіше палити, зловживати спиртним, їсти багато фастфуду та шкідливих для організму продуктів,  що теж може призвести  до погіршення здоров’я.

Потрібно зрозуміти одне: наш організм, ніби дзеркало, завжди «відбиває»  душевний надлом. Негативні емоції, внутрішнє почуття безнадійності незабаром можуть вплинути на стан організму: коли  здається, що   услід за психікою нібито ламається і тіло. Воно начебто втрачає волю до життя, здатність захищатися. Тому дуже важливо мінімізувати зовнішні стреси, а також  навчитися розуміти свої емоції,  вміти з ними  справлятися  і відпускати їх. У свій час батько медицини Гіппократ сказав геніальну фразу: «Могутній дух рятує слабке тіло!»

Інші новини