Мистецтво хірургії. Жіночі здоров'я та краса

«Він зустрічає такою щирою посмішкою і непідробним бажанням допомогти,  що страх, в полоні якого ти була довгий час, відступає геть!» –  так говорять пацієнтки про свого лікаря Андрія Жигуліна, онколога, хірурга, завідуючого  Центром сучасної мамології LISOD.

І це виправдано, адже  не порахувати, скільком жінкам Андрій Валентинович разом зі своєю командою допомогли побороти важкий недуг та відчути смак до життя, зробивши їх не просто здоровими, а й красивими! 

– Андрію Валентиновичу, раніше схем лікування раку грудей було не так багато. Зараз їх – безліч, і підбираються вони для кожного пацієнта індивідуально. Чи така ж ситуація і з хірургією? Вона має особливості для кожної конкретної пацієнтки?

 –  Чим більше ми дізнаємося про рак молочної залози, тим більше розуміємо його «внутрішню різноманітність». Тобто можна сказати, що під поняттям «рак» об’єднується дуже багато різних біологічних типів пухлин, і визначення та вивчення їх допомагає підібрати оптимальну методику лікування для кожного варіанта хвороби. Теоретично для кожного біологічного механізму можна підібрати свої ліки – це і є індивідуальним (персоналізованим) підходом у лікуванні. Звісно, мова йде про системне лікування: хіміотерапію, антигормональну терапію, імунотерапію тощо. Тобто чим більше ми знаємо про пухлину, чим більшою кількістю інструментів і технологій володіємо, тим більш індивідуально можна підібрати лікування.

Раніше для кожної пацієнтки, незалежно від розміру пухлини, її розташування тощо, була показана лише одна операція — ампутація молочної залози, яка призводила практично до каліцтва жінки, назавжди змінюючи її зовнішність. Наразі ми можемо провести кілька десятків варіантів хірургічного втручання, які дозволяють ефективно і безпечно лікувати рак грудей. При цьому зберігаючи чи повністю відновлюючи їх!

Із впровадженням онкопластичної хірургії ми отримали величезний набір технологій, які вже чітко відпрацьовані і перевірені в пластичній і реконструктивній хірургії, та з успіхом адаптували  їх до онкологічних операцій. При необхідності проведення радикальної мастектомії (видалення всієї молочної залози) є можливість одномоментно провести реконструкцію грудей, підібравши розміри і форму за бажанням пацієнтки. Тобто ми можемо одночасно радикально видалити пухлину і в багатьох випадках відтворити форму залози, яка часто після цього може мати навіть більш  естетичний вигляд, ніж до операції.

 – Малоінвазивна хірургія раку грудей. Що це? І в яких випадках жінці можна зберегти її груди?

– Малоінвазивними називають втручання, які проводяться без використання великих розрізів у відповідній частині тіла. Якщо говорити про рак молочної залози, то такими втручаннями є вакуум-асистовані біопсії. Невеликі утворення (до 3 см) видаляються за допомогою особливого апарату. При введенні в зону молочної залози спеціальна голка вирізає внутрішній стовпчик тканини, котрий завдяки вакууму всмоктується  в апарат.

Спочатку ця технологія була розроблена для проведення діагностичних втручань, коли потрібно було видалити ділянку молочної  залози для гістологічного дослідження. Пізніше методика досить широко почала застосовуватися для видалення доброякісних утворень: фіброаденом, ділянок аденозу,  склеротичних утворень тощо. Плюси вакуум-асистованої біопсії: мінімальна травматичність, немає необхідності госпіталізації пацієнтки. Процедура виконується амбулаторно під місцевою анестезією, займає приблизно пів години і, за наявності якісної апаратури і досвідченого лікаря,  є дуже ефективною в багатьох клінічних випадках.

– Припустімо, до лікаря прийде жінка і запитає: «Який відсоток органозберігаючих операцій ви виконуєте?» Наскільки ця цифра важлива?

– В Європі кількість пацієнтів, яким запропонована органозберігаюча операція, є критерієм ефективності роботи онкологічних центрів. Чому я говорю саме про Європу? Бо в ЄС наявна велика кількість лікарів, які проводять онкологічні операції на молочній залозі та одночасно можуть виконувати реконструктивні чи пластичні операції. У  США – жорсткий розподіл між онкологічними і пластичними хірургами, що гальмує процес із запровадження сучасних технологій. Тому дійсно основним із критеріїв ефективності роботи європейських мамологічних центрів є відсоток виконаних органозберігаючих операцій. Вважається, що він має перебувати в межах 60-70 відсотків, така ефективність роботи є оптимальною. Ну, і звісно, це говорить про рівень і якість первинного обстеження пацієнтів, роботу скринігових програм (обстеження здорового населення, яке не має скарг) для виявлення пухлини на ранній стадії. Цей критерій характеризує і підготовку фахівців, і технічне забезпечення мамологічного центру.

 – Біопсія сигнальних лімфовузлів. Цю процедуру мало де виконують, вважаючи зайвою витратою часу. Яке Ваше ставлення до такого дослідження?

– Це дуже корисна, важлива і цікава технологія, яка допомагає зберегти здоров’я пацієнтів і мінімізувати ускладнення. Розроблена вона була в 1990-х роках і зараз є стандартним, доведеним і ефективним методом діагностики і стадіювання раку молочної залози. У чому суть? Якщо на етапах первинної діагностики виявляється ураження лімфатичних вузлів, то під час операції їх потрібно видаляти. Але якщо очевидних ознак ураження не виявлено, це означає, що ймовірність їх ураження не перевищує 30 відсотків. Тобто якщо видаляти незмінені лімфатичні вузли, то в 70 відсотках випадків ми наносимо абсолютно непотрібну шкоду пацієнтці та піддаємо її ризику ускладнень, таких як лімфостаз (хронічний набряк руки). Це в свою чергу призводить до серйозних порушень функцій кінцівки та інших важких ускладнень, а відтак значно погіршує якість життя пацієнтки і водночас не поліпшує результат онкологічного лікування. Отже, біопсія сигнального лімфовузла є мінімально травматичним методом, що дозволяє отримати чітку інформацію про розповсюдження хвороби. Якщо говорити про закордонні онкологічні центри, то там ця процедура є стандартною методикою, яка навіть не обговорюється. В Україні ж вона також внесена в національні стандарти і «рекомендована до використання». Але цей метод дослідження потребує спеціальних технологій і відповідних навичок.  Навчання не є складним, кожен хірург, який є певною мірою технічно підготовленим, досить швидко може оволодіти цією технологією. Але дуже важливим є технологічне забезпечення: треба мати доступ і можливості для  виявлення сигнального лімфатичного вузла і для проведення його дослідження прямо в операційній.  Це питання технічного забезпечення і організації роботи лікарні, яка виконує такі процедури.  Важливим моментом також  є командна робота всіх спеціалістів.

На жаль, цей метод у нашій медицині недостатньо поширений.  Більшість закладів не завжди виконують, або й взагалі  ніколи не проводили цю важливу для пацієнтів процедуру. 

LISOD –  перша лікарня в Україні, яка впровадила біопсію сигнального лімфовузла як стандарт, і наразі вона є  «рутинною» процедурою, яка проводиться всім, кому показана. До речі, в нашому Центрі найбільший досвід виконання таких процедур у країні – понад 1500.

 –А що скажете з приводу поширеної думки,  що рак молочної залози «помолодшав»?

– Так, на сьогодні спостерігається тенденція до цього. Хоча, як і раніше, найбільша ймовірність захворіти на рак грудей припадає на вік 50-70 років.  Тому важливо говорити про особливості лікування цього онкологічного захворювання в  різних вікових групах. Це можливо лише в рамках мультидисциплінарного підходу, коли лікуванням кожної конкретної пацієнтки займається не один, а  група фахівців, об’єднана спільною філософією, спільним баченням і спільними найновішими, найефективнішими знаннями і технологіями.  Все це максимально реалізоване в організації роботи Центру сучасної мамології  LISOD. До речі, він був першим закладом всього пострадянського простору, який  почав працювати за цим принципом і відповідно до стандартів європейської і світової медицини.

 – Що Вас надихає в роботі?

 – Найбільше натхнення і задоволення отримую, коли бачу сяючі від щастя очі пацієнток, які задоволені результатом лікування і почуваються впевнено через рік, два, три після його закінчення. Коли пройшов стрес, коли вони вже відчувають себе здоровими і водночас привабливими, що є дуже потужним стимулом для одужання. Основний принцип, якого ми дотримуємося у своїй роботі, –максимальна увага кожному пацієнту. Це намагання мінімізувати стрес, створити певну атмосферу одужання і психологічної підтримки та стимул до позитивного мислення та настрою. Тому дуже важливо, як поводиться лікар, як розмовляє, з якою інтонацією, з яким настроєм; як часто усміхається; наскільки доступний для розмови та терплячий у ній; наскільки якісно, доступно і повно може пояснити процес лікування й розповісти про маніпуляції та процедури (іноді досить складні й болісні), котрі необхідні для одужання.  І коли ти робиш це щиро, тоді й отримуєш найліпший результат. Ми завжди намагаємося  підтримувати наших пацієнток, докладаємо максимум зусиль для створення комфортної  атмосфери, щоб прискорити і зробити якомога менш болісним процес одужання. Вдячність пацієнток, їхні радісні обличчя і в процесі лікування,  і,  що найголовніше,  через певний час після нього – є найбільшою подякою для лікаря!

 

Записатися на консультацію до Андрія Валентиновича можна за телефоном:

0-800-500-110 — безкоштовно  по Україні;

+ 38-044-277-8-277 — щодня з 8.00 до 20.00.

 

Інші новини