Метастази в хребет і операція: чи можливе швидке відновлення пацієнтів?

У Лікарні LISOD відбулася лекція для лікарів від одного з провідних спінальних хірургів Ізраїлю — Ліора Мерома. Із 2007 року він очолює відділення хірургії хребта в медичному центрі Рамбам (Хайфа, Ізраїль). Доповідь лікаря присвячувалася сучасному лікуванню метастатичних захворювань хребта з хірургічної точки зору.

Ліор Мером зазначив, що метастази в хребет є поширеною онкологічною проблемою: «Від 20% до 40% пацієнтів із раком під час своєї хвороби отримають такі метастази, і до 20% з них зазнають компресії спинного мозку. І якщо ми хочемо отримати хороший результат, якщо ми хочемо допомогти цим людям, то повинні провести операцію швидко, щоб досягти декомпресії».

Лікування пацієнтів із метастазами в хребет — паліативне, його метою є збереження або відновлення неврологічної функції, контроль болю, поліпшення якості життя, а також підтримка стійкості хребта. Всі лікувальні заходи з лікування метастатичних уражень хребта повинні здійснюватися в умовах тривалого контролю пухлини.

Лікар Мером розповів, що в останні роки спостерігається перехід від лікування агресивними хірургічними операціями на хребті до мінімально інвазивних. Такі операції проводяться через невеликі розрізи і дають можливість досягти декомпресії спинного мозку. Швидке післяопераційне відновлення і повернення до онкологічного лікування є ключовою метою у пацієнтів зі спінальними пухлинами. Лікар розповів про особливості проведення таких втручань, про техніки, які застосовуються при цьому, і про хороші результати.

Малоінвазивні операції на хребті проводяться нечасто, оскільки в усьому світі поки не дуже багато фахівців, які володіють необхідними знаннями та навичками. Однак все більше хірургів розуміють переваги таких операцій, серед яких швидке відновлення пацієнтів, низька крововтрата, зменшення постхірургічної рани і болю в ній, скорочення термінів госпіталізації і мінімізація можливих ускладнень.

Після доповіді Ліора Мерома відбулася дискусія на тему застосування променевої терапії при метастатичних ураженнях хребта. Обговорювалися її терміни, обсяги, можливість проводити перед- і післяопераційну променеву терапію. Заходи такого формату дають можливість лікарям LISOD постійно вчитися нового, тренувати свої вміння і навички, підвищувати рівень послуг, що надаються. Що також дуже важливо — на лекціях завжди присутні лікарі різних профілів і спеціальностей, адже про нові можливості і методи лікування повинна знати вся команда.

Метастази в хребет і операція: чи можливе швидке відновлення пацієнтів?,фотогалерея (3 фото)

Інші новини