Майбутнє вже тут: ефективне навчання лапароскопії

Багато лікарів, побувавши на майстер-класі в лікарні LISOD, повертаються сюди знову і знову. Ось і днями головний лікар Вишгородської ЦРЛ Іван Клюзко і завідувач хірургічним відділенням Андрій Євграфов вкотре відвідали LISOD.

— Ми неодноразово брали участь не тільки в майстер-класах, організованих вашої лікарнею, але й у різних форумах, — розповідає Іван Клюзко. — І хотілося б відзначити, що вони нічим не поступаються європейським, а іноді навіть перевершують їх. Це стосується і майстер-класів, на яких нам пощастило побувати, і які модерує Сергій Байдо. Це прямий, відкритий, відвертий діалог, де чітко обговорюються тонкощі, особливості та деталі проведення хірургічного втручання.

— За свою лікарську практику побував на багатьох подібних заходах, але тільки з'являється можливість відвідати LISOD — відразу ж їду до вас, — ділиться Андрій Євграфов. — Найбільше приваблює персона Сергія Вікторовича, його досвід, харизма, доступність у коментарях. Тому я вважаю, що майстер-класи, які проходять на базі вашої лікарні, — це унікальна можливість в Україні спілкуватися з хірургом «вищого пілотажу».

— Два хірургічних втручання, за якими ми сьогодні спостерігали, були виконані віртуозно: жодного зайвого руху, жодних ятрогенних чи інтраопераційних ускладнень, я б назвав їх «бліц-операціями», — додав Іван В'ячеславович. — У LISOD є всі умови для надання висококваліфікованої медичної допомоги. Вражає рівень майстерності та професіоналізму, досягти яких можна лише завдяки багаторічній кропіткій роботі і спільним зусиллям всього персоналу лікарні. Ще одна особливість вашої клініки в тому, що тут відчуваються стандарти — вони використовуються на ділі, а не на словах! Ми вже живемо в еру доказової медицини. Але, на жаль, далеко не всі можуть використовувати в своїй практиці міжнародні протоколи лікування, які грають провідну роль в системі охорони здоров'я, оскільки несуть значні вигоди для всіх «гравців»: пацієнтів, лікарів і держави загалом. У вас же є можливість дотримуватися всіх існуючих європейських протоколів для надання допомоги онкологічним пацієнтам: від діагностики до завершальних етапів лікування.

На питання «що кожному з учасників дав побачений майстер-клас», Андрій Анатолійович відповів:

— Кожен побачений і почутий нюанс збагачує. Ми відразу будемо намагатися застосувати побачене на практиці. Величезне спасибі за це Сергію Вікторовичу та лікарні LISOD.

— Особисто для мене, як фахівця, такі заходи дають можливість бути впевненим у собі, у своєму професіоналізмі! — з ентузіазмом заявив головний лікар Вишгородської ЦРЛ. — Коли ти спостерігаєш за маніпуляціями свого кумира і переконуєшся в особистій компетентності, це надихає на нові звершення і перемоги!

Інші новини