Лікування випромінюванням

Променева терапія, яку також називають радіотерапією, радіохірургією або просто опроміненням, — один із найважливіших методів лікування онкологічних захворювань. Високі, але при цьому точно розраховані дози радіаційного випромінювання дозволяють зменшити розміри пухлини, уповільнити її розвиток і знищити рак.

Типи лікування

Променева терапія може бути дистанційною (також її називають зовнішньою) — коли джерело випромінювання розташоване на відстані від пацієнта, а також контактною (внутрішньою) — коли джерело розміщується всередині пацієнта. Таке лікування завжди локальне, тобто спрямоване на певний орган або частину тіла. Наприклад, при лікуванні раку молочної залози або раку легенів випромінювання буде спрямоване тільки на груди або грудну клітину, а не на весь організм.

Визначаючи тактику лікування, консиліум фахівців LISOD обов'язково враховує:

• діагноз;

• розмір пухлини;

• розташування пухлини, її близькість до органів, які не повинні постраждати від впливу опромінення;

• стан здоров'я пацієнта, супутні захворювання;

• вік та інші фактори.

 * У лікарні LISOD дистанційна променева терапія проводиться на лінійних прискорювачах фірми VARIAN (США). Таке обладнання дозволяє лікарям бути впевненими в тому, що пухлина отримала точно розраховану дозу, а навколишні здорові тканини не постраждали.

* Брахітерапія (внутрішнє опромінення) в LISOD успішно застосовується для лікування раку шийки матки. Призначення брахітерапії у поєднанні з дистанційною терапією допомагає досягти хороших результатів для багатьох пацієнток — навіть у тих випадках, коли хвороба виявлена не на ранній стадії. Наразі це найважливіший метод лікування раку шийки матки, ефективність якого не викликає сумнівів.

 Коли призначають променеву терапію?

- Лікування може бути рекомендоване практично при будь-якому діагнозі і на будь-якій стадії захворювання. Залежно від конкретної клінічної ситуації, лікування може бути куративним (що призводить до виліковування) або паліативним (полегшує симптоми, поліпшує якість життя).

- Променева терапія може бути призначена як єдиний метод лікування. Але найчастіше її застосовують у комплексі з іншими методами.

- Комбінація з хірургією. Доопераційна променева терапія допомагає зменшити пухлину, і операція проводиться в меншому обсязі. Післяопераційне опромінення знижує ймовірність рецидиву.

- Існує обмеження на кількість випромінювання, яке безпечно може отримати організм протягом життя. Виходячи з цього, не завжди можна призначити променеву терапію повторно на один і той же орган. Але якщо лікування проводиться на іншу частину тіла, то опромінення може бути застосоване знову.

 Як розраховується доза?

У LISOD променева терапія проводиться з високою точністю. Команда медичних фізиків і променевих терапевтів складає оптимальний план лікування для кожного пацієнта, щоб воно було максимально ефективним і водночас безпечним.

Кількість необхідних сеансів і доза опромінення розраховується індивідуально і залежить від діагнозу і стадії захворювання. Більшість побічних ефектів є тимчасовими і минають після закінчення лікування.

 Променева терапія під час карантину

Багато пацієнтів не можуть чекати закінчення карантину і потребують невідкладного проведення лікувальних процедур і операцій. Незважаючи на ситуацію, що виникла в країні, в Лікарні ізраїльської онкології LISOD працюють всі відділення. Для захисту медичного персоналу та відвідувачів лікувального закладу від інфекційних захворювань проводяться протиепідемічні заходи.

Відділення променевої терапії працює і приймає пацієнтів. Виходячи з конкретної клінічної ситуації, ризиків і прогнозів, лікарі разом з пацієнтом приймають рішення про тактику лікування — обговорюють терміни його проведення, обсяг, необхідну дозу.

Проконсультуватися з фахівцями LISOD можна дистанційно — без приїзду в лікарню. Це дозволяє оперативно дізнатися думку онкологів і отримати відповіді на важливі питання.

 Отримати детальну інформацію можна за телефонами:

0-800-500-110 — безкоштовно по Україні;

+38 (044) 277-8-277 — щодня з 09:00 до 20:00.

Інші новини