ЛІКУВАННЯ РАКУ ПРЯМОЇ КИШКИ – ЖИТТЯ БЕЗ СТОМИ. МАЙСТЕР-КЛАС СЕРГІЯ БАЙДО

15 листопада 2013 року в LISOD відбувся майстер-клас «Гібридні NOTES-технології в хірургії раку прямої кишки», який вкотре зібрав фахівців із різних міст України.

Операцію провів заступник головного лікаря з хірургічної роботи Сергій Байдо. Модератором виступив провідний хірург із Запоріжжя Костянтин Міліца. Завдяки прямій трансляції до конференц-зали клініки присутні на заході могли стежити за діями хірурга, під час операції поставити питання Сергію Байдо чи модератору.

У країнах з ефективною медициною та у LISOD лапароскопічна передня резекція прямої кишки – це стандарт у лікуванні раку прямої кишки. Пацієнтка, яку оперували під час майстер-класу, мала низьку пухлину, і, відповідно, їй видалили практично всю пряму кишку, крім 2-3 нижніх сантиметрів. Ще кілька років тому більша частина таких хворих були приречені на виведення стоми в нижній частині живота і присутність калоприймача до кінця життя. Сьогодні новітні технології, лапароскопічна хірургія та апаратура, за допомогою якої накладаються степлерні анастомози*, дозволяють позбавити людину від стоми і зберегти їй сфінктерний апарат. Безумовно, потрібна висока майстерність та професіоналізм лікаря, щоб таке лікування забезпечило в майбутньому пацієнтові якісне життя.

Саме так, з дотриманням усіх правил радикалізму (видалення не тільки пухлини, а й усіх лімфовузлів, у яких можуть виявитися метастази), виконав операцію Сергій Байдо. Подальшу тактику лікування (чи потрібна хіміотерапія) буде визначено після отримання результатів гістології.

Після закінчення операції відбулося обговорення. Сергій Байдо відповів на запитання лікарів, поділився досвідом виконання лапароскопічних втручань при колоректальному раку із застосуванням сучасних технологій. «Такі операції – передові в Україні. Адже багато з них Сергій Байдо в нашій країні провів уперше. Цей майстер-клас – не лише корисне навчання, нові знання та новий досвід, а й приємне спілкування з колегами», – зазначив модератор заходу Костянтин Міліца.

*Застосовуються в розвинених країнах Європи, в Ізраїлі, США та в LISOD.

Інші новини