Лікування раку губи на першій стадії майже у 100% випадків призводить до цілковитого одужання. Які складнощі виникають на пізніх стадіях?

Злоякісну пухлину губи у 88% хворих діагностують на I - II стадіях, оскільки її прояви легко помітити. Лікування цього виду раку при ранньому виявленні в 97-100% випадків веде до одужання. При просунутих стадіях 5-річне виживання різко знижується. Крім того,  лікування поширеного процесу може бути травматичним і суттєво вплинути на якість життя.

Уважність до будь-яких проявів на червоній облямівці або слизовій губ – вкрай важлива для раннього виявлення раку. Відрізнити злоякісне утворення від будь-яких інших захворювань не так важко. Клінічний онколог Лікарні ізраїльської онкології LISOD Цві Бернштейн наголошує на тому, що навіть при запальних процесах, частому пересиханні або висипаннях герпесу на губах, ознаки раку можна і потрібно розпізнати.

«Герпес виникає раптово, з больових відчуттів, як правило, це пухирцеві утворення, яке з часом підсихає, покривається скоринкою і протягом декількох днів зникає. Пухлини, на відміну від герпесу, - це виразки або ущільнення, які існують тривалий час. Як правило безболісні і можуть існувати досить тривалий час навіть без зростання», - говорить Цві Бернштейн.

Основні методи лікування при раці губи – променева терапія і хірургія. З огляду на можливі дефекти і деформації, рішення про хірургічне втручання приймається дуже зважено. Але якщо новоутворення невелике і немає поширення в реґіонарні лімфовузли, хірургічне видалення може бути основним і єдиним методом лікування.

«Під час операції ми досліджуємо зріз, і якщо ми досягаємо здорового краю, при першій стадії пухлини, - то можемо обмежитися економною резекцією, яка іноді навіть не вимагає пластичних заміщень дефектів», - каже Цві Бернштейн.

При більш просунутих стадіях, через особливості анатомії, кровопостачання і лімфатичного відтоку, пухлини губи дають досить велику кількість метастазів у лімфовузли шиї. План лікування в таких випадках значно ускладнюється. Опромінення лімфовузлів або хірургічне втручання може порушити багато функцій: мову, слиновиділення, ковтання. Тому рішення про тактику лікування приймається на консиліумі з залученням отоларингологів і навіть логопедів. Особливість цього виду раку, як і інших пухлин голови та шиї, - часті рецидиви, які змушують до радикального і важкого лікування. Виживання в таких випадках знижується до 55%.

Позитронно-емісійна томографія (ПЕТ-КТ) при лікуванні раку губи відіграє ключову роль в стадіюванні процесу, допомагає вести спостереження за результатами терапії та можливим поновленням хвороби.

«Ми можемо побачити на КТ збільшений лімфовузол на шиї, але нам треба дізнатися метастатичний він чи ні. У цьому сенсі ПЕТ-КТ завдяки різниці накопичення радіоактивної глюкози пухлинною тканиною і здоровою тканиною може показати нам місця поширення хвороби, і в подальшому, якщо ми застосуємо променеву терапію, це дослідження допоможе нам підвести максимальну дозу саме на вогнище уражене хворобою », - пояснює Цві Бернштейн.

Поширені мікрометастази і рецидиви є основною причиною смертності від раку губи. Тому в світовій онкології результати ПЕТ-КТ використовуються як ключові при розробці оптимального плану лікування.

Інші новини