Лікування під будь-яким кутом

Променева терапія є невід'ємною частиною лікування більшості видів раку. Від якості терапії залежить загальний результат лікування. Адже застосовуючи сучасні технології в променевій терапії, на сьогодні можна домогтися максимально ефективного результату лікування з мінімальним впливом на прилеглі до пухлини тканини і органи, а також зберегти звичний образ і темп життя.Чим і як «приручена радіація» допомагає медикам справлятися з онкологічними захворюваннями, розповість завідуюча відділенням променевої терапії Лікарні ізраїльської онкології LISOD, променевий терапевт Вікторія Лисак.

 

—  Вікторіє Іванівно, яку роль відіграє променева терапія в лікуванні онкологічних захворювань? При яких хворобах цей метод застосовується обов'язково?

— Променева терапія — один із трьох основних методів лікування онкологічних захворювань, який локально впливає на пухлину. Ефект променевої терапії заснований на ушкодженні ДНК ракових клітин, унаслідок чого в цих клітинах розвивається величезна кількість мутацій, і вони гинуть. На сьогодні близько 70% пацієнтів проходять променеву терапію як в самостійному варіанті, так і в комбінації з іншими методами лікування злоякісних пухлин.
У самостійному варіанті (радикальна променева терапія) опромінення можуть призначити при пухлинах голови і шиї, раку шийки матки, передміхурової залози, легені, пухлинах головного мозку з метою лікування хворого із застосуванням радикальних доз (СОД66-70Гр / 33-35фракцій).

Паліативна ПТ спрямована на продовження життя хворого шляхом зменшення розмірів пухлини і метастазів, а також зняття будь-яких важких симптомів, пов'язаних із розвитком пухлини (больовий синдром, ознаки здавлення судин або органів, кровотечі тощо), для поліпшення якості життя. Обсяги опромінення й сумарні дози залежать від ефекту лікування і виконуються меншими, ніж при радикальній променевій терапії, дозами (СОД4-30Гр / 1-10фракцій) і обсягами опромінення. Дуже часто паліативна променева терапія — єдиний метод, за допомогою якого можна полегшити стан пацієнта і поліпшити якість його життя.
Також променева терапія є одним із важливих етапів комплексного лікування онкологічних хворих в передопераційному або післяопераційному періоді (ЛОР патологія, рак прямої кишки, молочної залози тощо).

— Як відбувається планування лікування? Це індивідуальний процес чи є якісь шаблони?

— У LISOD використовуються передові методики діагностичної візуалізації в плануванні променевої терапії. Фахівці нашої Лікарні індивідуально підходять до лікування кожного пацієнта.
Успіх променевої терапії полягає в ретельному складанні плану лікування.
Для планування використовують КТ-скани пацієнта, які дають інформацію про розташування пухлини і прилеглих органів (3D-реконструкція).
До того ж, у LISOD використовують такий вид діагностики, як ПЕТ-КТ, що допомагає променевим терапевтам чіткіше візуалізувати контури і розміри новоутворення.
Наступним кроком є оконтурювання, розрахунок дози опромінення та його планування, в якому беруть участь радіотерапевт, медичний фізик і рентгенолаборант. При плануванні променевої терапії визначаються область опромінення, разова й сумарна дози опромінення, максимум іонізуючого випромінювання, що припадає на пухлинну тканину і прилеглі її структури, оцінюється ризик побічних ефектів.
Безпосередньо сам процес опромінення складний і проводиться відповідно до індивідуального плану лікування. Він складається з фракцій (сеансів) ПТ. Тривалість і розклад фракцій опромінення індивідуальні в кожному випадку, все залежить від плану, складеного фахівцями.

— Як відбувається саме опромінення?

— У нашій лікарні опромінення пацієнтів проводиться на сучасних лінійних прискорювачах фірми Varian. При виборі способу доставки дози опромінення радіотерапевт оцінює в першу чергу локалізацію пухлини, її розмір, близькість судин, нервів, критичних органів. Важливо, в який спосіб підводиться доза: у LISOD використовуються IMRT і 3D-CRT.
Що стосується 3D-CRT — тривимірної конформної променевої терапії, то, як відомо, організм кожного пацієнта унікальний і пухлини також неоднакові за формою, розміром і локалізацією. При тривимірній конформній променевій терапії є можливість врахувати всі ці фактори. В результаті використання багатопелюсткового колліматора наведення пучка на пухлину стає точніше, а прилеглі до пухлини здорові тканини практично не опромінюються, а якщо й опромінюються в малій дозі, то швидко відновлюються.

Променева терапія з модуляцією інтенсивності пучка (IMRT) — це особливий вид тривимірної конформної променевої терапії, при якому можна ще більше знизити променеве навантаження на здорові тканини довкола пухлини за умови точної адаптації пучка випромінювання до форми новоутворення. Опромінення на лінійному прискорювачі з використанням IMRT дозволяє розбити кожен пучок на безліч окремих сегментів, водночасу інтенсивність випромінювання в межах кожного сегмента регулюється індивідуально.

— Чи багато фахівців задіяні в проведенні променевої терапії в лікарні LISOD?

— З огляду на те, що променева терапія на сучасних лінійних прискорювачах — дуже трудомістка робота, в процесі лікування одного пацієнта задіяна велика кількість фахівців: це і променевий терапевт, і медичний фізик, і рентгенлаборант, і онколог. Кожен випадок захворювання обговорюється на консиліумі за участю онколога, променевого терапевта, хірурга, хіміотерапевта і лікаря діагностичного відділення. Це основний і найважливіший принцип взаємодії лікарів в LISOD, оскільки успіх в лікуванні злоякісних пухлин залежить від усіх фахівців, які беруть участь в ухваленні рішення. Мультидисциплінарний консиліум визначає оптимальні методи лікування з урахуванням гістології, імуногістохімії пухлини, ступеня поширення процесу. При наявності показань до променевої терапії медичні фізики і променеві терапевти на чолі з клінічним онкологом, променевим терапевтом Цві Бернштейном, який очолює роботу відділення променевої терапії LISOD, проводять свій міні-консиліум, на якому розглядають і детально обговорюють план лікування пацієнта. Тільки після його затвердження починається радіотерапія. Вона проходить в суворій відповідності до міжнародних протоколів, які підтвердили свою ефективність у численних клінічних дослідженнях.

— Якщо пацієнту показана променева терапія, на що він обов'язково повинен звернути увагу, щоб зробити правильний вибір на користь того чи іншого медичного закладу?

— Перш за все, потрібно дізнатися, яке обладнання встановлене, адже від цього безпосередньо залежить якість лікування. Але все ж потрібно врахувати, що лінійний прискорювач — це машина з високо спеціалізованим і складним програмним забезпеченням, яким користуються лише деякі люди в світі. Не кожен фахівець впевнено працює на такому обладнанні. Тож команда професіоналів, які забезпечують грамотне і якісне лікування — не менш важливий момент, на який варто орієнтуватися при виборі клініки.

— Чи були паузи в роботі вашого відділення під час карантину? Які плани радіотерапевтичної служби LISOD на найближче майбутнє?

— На щастя, пандемія не внесла своїх «коректив» у роботу нашої Лікарні. Ми продовжуємо лікування пацієнтів, дотримуючись комплексу організаційних, санітарно-профілактичних, гігієнічних та протиепідемічних заходів. Завдяки встановленню в LISOD нового лінійного прискорювача Halcyon від американського виробника Varian під час сеансів променевої терапії ми зможемо збільшити дозу в пухлині й звести до мінімуму променеве навантаження на здорові тканини.
Але не варто забувати, що ефективність променевої терапії залежить не тільки від моделі лінійного прискорювача і від методів, які реалізуються на ньому, але і, перш за все, від досвіду персоналу. Всі фахівці нашого відділення — висококваліфіковані лікарі з колосальним досвідом, що пройшли практику в провідних клініках Європи та Ізраїлю, які зроблять все, щоб променеве лікування було максимально ефективним, максимально безпечним і з відмінними підсумковими результатами!

Лікування під будь-яким кутом,фотогалерея (1 фото)

Інші новини