Лапароскопічне рішення для особливих пацієнтів

«Ми не візьмемося вас оперувати. Вік / діабет / хворе серце / ожиріння — занадто багато протипоказань» — після таких слів багато українців з діагнозом злоякісне утворення «ставлять на собі хрест ». І це серйозна соціальна проблема, адже на рак хворіють не тільки люди, які до діагнозу «не скаржилися на здоров'я», а й ті, хто переніс раніше або страждає зараз іншими недугами. А вже зайва вага — один з доведених факторів, що впливають на розвиток онкологічних захворювань. Гарна новина для таких пацієнтів, що вирішення проблеми є і називається — лапароскопія.

Дійсно, при «традиційних» відкритих операціях для людей з серцево-судинними захворюваннями, з ожирінням, діабетом і іншими хворобами занадто великий ризик: величезне навантаження на організм, небезпека згубних післяопераційних інфекцій, застаріле дихальне обладнання, яке може пошкодити легені. Всіх цих недоліків позбавлена сучасна лапароскопічна хірургія, зрозуміло, за умови, що працювати будуть справжні майстри своєї справи — фахівці, які досконало володіють малоінвазивним методом при виконанні об'ємних онкологічних операцій.

«Ми оперуємо людей з будь-якими супутніми захворюваннями, — каже лікар-анестезіолог LISOD Володимир Жук. — Онкологічні хвороби не можуть "чекати". Якщо до нас надходить людина з цукровим діабетом, ми контролюємо рівень глюкози в крові, виконуємо корекцію і до, і після операції. Пацієнтам із серцево-судинними хворобами проводимо підтримуючу терапію до операції».

Лапароскопія — хірургія 21-го століття, операції без розрізів. Професіонал працює через точкові проколи і орієнтується по збільшеній в багато разів «картинці» на моніторі комп'ютера. Втім, і лапароскопічні операції можуть вимагати спеціальної підготовки для пацієнтів, наприклад, які страждають надмірною вагою.

Провідний хірург LISOD Сергій Байдо: «При необхідності ми госпіталізуємо пацієнта із зайвою вагою до операції і проводимо спеціальне лікування, спрямоване на зниження маси тіла. Тобто ми переводимо людини з неоперабельного стану в операбельний. Величезне значення має новітня дихальна апаратура, якою обладнані наші операційні. На жаль, часто пацієнтам із зайвою вагою в багатьох клініках відмовляють і через те, що хірурги не володіють досконало лапароскопічним методом, і через відсутність сучасних наркозних апаратів. А якщо таким людям проводити відкриту операцію, то ймовірність успіху дуже низька».

Протягом останніх десятиліть онкологія стрімко розвивається. Нові, більш ефективні медикаменти і методи проходять клінічні дослідження і стають доступні пацієнтам. Не впадайте у відчай, якщо вам відмовив у допомозі один лікар. Можливо, цей лікар просто не володіє сучасними методами, або через економічне становище клініки в ній немає спеціальних інструментів і обладнання. Звертайтеся в передові онкологічні лікарні і ніколи не здавайтеся!

Інші новини