Консиліум: вирішує команда!


Для пацієнта, якому встановлено діагноз «рак», важливо отримати повноцінне сучасне лікування. Серед безлічі варіантів лікувальної стратегії - комбінацій променевої терапії, хірургічного лікування або хіміотерапії - необхідний правильний вибір, який не завжди може зробити один фахівець, тому командний підхід до лікування онкологічних захворювань є найбільш вірним у сучасній медичній практиці.

Але у багатьох хворих слово «консиліум», як правило, викликає непідробний страх: «У мене, напевно, все дуже погано,якщо мій випадок розглядатимуть кілька фахівців ...». На жаль, ми звикли, що в державних медустановах консиліум збирають тільки в запущених випадках, коли хвороба починає впливати на інші органи і системи і без залучення додаткових фахівців обійтися вже просто неможливо!
Насправді таку лікарську «нараду» проводять для того, щоб вибрати правильну тактику лікування пацієнта. Це, свого роду «мозковий штурм», на якому лікарями різних спеціальностей спільно обговорюються клінічні та діагностичні дані пацієнта, що дозволяє правильно встановити стадію захворювання і вибрати послідовність етапів лікування.


У лікарні LISOD консиліум онкологів - це невід'ємна частина лікувального процесу.
Зрозуміло, можливі різні форми взаємодії між лікарями-онкологами, хірургами, ендоскопістами і променевими діагностами - «спілкування» через консультації в картці пацієнта, обговорення в телефонному режимі, особисті зустрічі, проте, як показує багаторічний досвід провідних фахівців лікарні LISOD, оптимальним для організації максимально продуктивної роботи мультидисциплінарної команди є проведення консиліумів - в повному складі команди, на якому рішення з приводу подальшого лікування хворого приймається колегіально!

Як же все відбувається?


Вітчизняна онкологія найчастіше використовує традиційні підходи до лікування онкохворих за принципом «найголовніша людина» в онкології, - це хірург-онколог, який приймає пацієнта, визначає для нього тактику лікування, оперує, потім передає його далі по етапу: або хіміотерапевтам, або променевим терапевтам і т.д."


Відвідавши лікарню LISOD, пацієнт відразу потрапляє на прийом до ізраїльського клінічного онколога - фахівця з глибокими знаннями методів радіотерапії, хіміотерапії, гормональної терапії, з величезним досвідом у діагностиці і лікуванні різних видів раку. Саме клінічний онколог здійснює контроль комплексного лікування раку - за таким принципом працюють усі передові онкоцентри США, Ізраїлю і розвинених країн Європи.


Після визначення клінічним онкологом діагнозу, стадіювання процесу й ефективної тактики лікування вся інформація виноситься на консиліум.


«Навіщо, - запитаєте ви, - якщо пацієнта вже курує клінічний онколог?» Відповідь проста: одній людині неможливо володіти всіма методами діагностики і лікування та володіти високим рівнем знань у всіх областях, а ось завдяки проведенню онкологічного консиліуму можна об'єднати думки кращих фахівців в єдину грамотну, правильну і найбільш радикальну концепцію лікування. Крім того послідовність обговорення кожного випадку відображає спадкоємність між усіма фахівцями; обговорення, обмін досвідом, аргументація точок зору з посиланнями на новітні клінічні дослідження сприяє підвищенню рівня підготовки всіх учасників мультидисциплінарної команди.


Тільки почувши думку різнопрофільних фахівців, приймається колегіальне рішення консиліуму і тільки тоді розробляється план лікування пацієнта.
Після цього лікар, який представив історію хвороби пацієнта для обговорення на консиліумі, повідомляє хворому про прийняті рішення, роз'яснюючи їх. Відповідно до лікувального плану, прийнятого на консиліумі, починається лікування пацієнта. Тому хворий ніколи не буває в розгубленості: він завжди отримує чітку думку фахівців і чітке розуміння процесу свого лікування.


Принцип мультидисциплінарного, командного підходу до лікувального процесу, на якому побудована робота всього персоналу LISOD, об'єднання досвіду і знань усіх спеціалістів, котрі беруть участь у лікуванні пацієнта - це запорука успішної боротьби з онкологічними захворюваннями! Адже командна робота - найважливіший ресурс для досягнення будь-якого результату!

Інші новини